• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #600920  autor: mjez1978
 13 gru 2012, 13:03
Witam.
Czy ktoś mógłby sprawdzić możliwość ręcznego logowania do sieci Plus na kartach Playa ,
od dwóch dni nie logują się do sieci Plus (posiadana taryfa to Play LubieTo ) czy uszkodzeniu uległa karta sim .Sytuacja występuje w Krakowie sprawdzona w wielu lokalizacjach.
Do sieci macierzystej i Orange loguje się bez problemu ale w miejscu zamieszkania mam tych sieci najsłabszy zasięg
Pozdrawiam
 #600924  autor: oem82
 13 gru 2012, 13:14
mjez1978 pisze:Witam.
Czy ktoś mógłby sprawdzić możliwość ręcznego logowania do sieci Plus na kartach Playa ,
od dwóch dni nie logują się do sieci Plus (posiadana taryfa to Play LubieTo ) czy uszkodzeniu uległa karta sim .Sytuacja występuje w Krakowie sprawdzona w wielu lokalizacjach.
Do sieci macierzystej i Orange loguje się bez problemu ale w miejscu zamieszkania mam tych sieci najsłabszy zasięg
Pozdrawiam
U mnie działa za pierwszym razem.

#600935  autor: marcinek243
 13 gru 2012, 14:10
Jeżeli telefon ma 3g to odpowiedź jest tylko jedna. Tel. próbuje zalogować się do aero2(od niedawna nadaje jako plus) gdzie karty play nie mają dostępu.

Rozwiązanie
Jak się da to przełącz tylko na u2100 lub 2g

#600940  autor: Andrzej24
 13 gru 2012, 14:39
marcinek243 pisze:Jeżeli telefon ma 3g to odpowiedź jest tylko jedna. Tel. próbuje zalogować się do aero2(od niedawna nadaje jako plus) gdzie karty play nie mają dostępu.

Rozwiązanie
Jak się da to przełącz tylko na u2100 lub 2g
Możesz mieć rację. U mnie tak jest bo mam telefon który działa również na UMTS900 i czasem nie wpuszcza mnie na UMTS Plusa lecz ja o tym wiem i nie robię z tego problemu. Prubuje kilka razy i wkońcu wskoczy na 2100. GSM działa bez problemu.

#600949  autor: mjez1978
 13 gru 2012, 15:36
Dzięki za pomoc mam galaxy ace i nie mam możliwości wyboru zakresu umts z menu telefonu po próbie wymuszenia kodem umts2100 nie da się zadzwonić mimo iż zasięg jest.
Będę się męczył na zasięgu Playa albo znów trzeba pomyśleć nad zmianą operatora bo po wybudowaniu u mnie w okolicy bloków mam dosyć slaby zasięg pozostałych operatorów za wyjątkiem Plusa

#600950  autor: Andrzej24
 13 gru 2012, 15:52
mjez1978 pisze:Dzięki za pomoc mam galaxy ace i nie mam możliwości wyboru zakresu umts z menu telefonu po próbie wymuszenia kodem umts2100 nie da się zadzwonić mimo iż zasięg jest.
Będę się męczył na zasięgu Playa albo znów trzeba pomyśleć nad zmianą operatora bo po wybudowaniu u mnie w okolicy bloków mam dosyć slaby zasięg pozostałych operatorów za wyjątkiem Plusa
Jakoś nie chce mi się wierzyć abyś nie mógł ręcznie wybrac umts (wcdma) w swoim telefonie. Musi ci wybrać Plusa. jeśli nie wskoczy na 900 to na pewno 2100 wybierze. Trzeba tylko w telefonie ustawić ręczny wybór sieci a potem znajdź sieć i wskazać aby tylko pracował na Plusie. Na początku możesz być bez zasięgu, lecz po chwili telefon powinien zalogować się do Plusa na 2100 chyba, że w twojej okolicy zlikwidowali to pasmo.

#600951  autor: mjez1978
 13 gru 2012, 15:56
Wymusiłem pasmo ale nie mogę zalogować się do Plusa dopiero od 2 dni a numer w Playu mam ponad 2 lata i do tej pory zawsze recznie jechałem na plusie

#600952  autor: Spioszek
 13 gru 2012, 15:58
Czyli jest jakiś problem z Roamingiem Plusa.
Mój tato też się ostatnio skarżył na to że nie było słychać rozmówców.
I umnie też się pare razy tak zdarzyło, lecz myślałem że telefon mi się psuje, ponieważ mam już dość leciwą Nokie.

Przenosze do działu Awarie.

#600954  autor: mjez1978
 13 gru 2012, 16:18
Zgłosiłem do działu technicznego Play i będę czekał na odpowiedź
Pozdrawiam

#600957  autor: ziomq
 13 gru 2012, 16:45
Procedura jest następująca:
1) Wybieramy tryb tylko 2G bądź GSM w zależności od telefonu.
2) Logujemy się ręcznie do Plusa
3) Ponownie wybieramy tryb dualny czyli GSM/UMTS

#600958  autor: mjez1978
 13 gru 2012, 16:50
ziomq pisze:Procedura jest następująca:
1) Wybieramy tryb tylko 2G bądź GSM w zależności od telefonu.
2) Logujemy się ręcznie do Plusa
3) Ponownie wybieramy tryb dualny czyli GSM/UMTS
Niestety próbowałem tak na samym początku i po wyłączeniu trybu tylko 2g telefon traci zasięg i nie zaloguje się ponownie właśnie sprawdziłem jeszcze w modemie huawei i też niestety nie da się zalogować do Plusa rejestracja nieudana prób wykonałem 15 czekam na odpowiedź z działu technicznego Play

#600967  autor: kowcio
 13 gru 2012, 17:24
Ja mam telefon w Play wymuszone 3G, tryb sieci automatyczny i często mi się loguje do Plusa (UMTS rzecz jasna), dzisiaj dwa razy bezproblemowo przełączył mi się na Plusa (zawsze gdy jestem w windzie zasięg Play się kończy, więc telefon sprawnie próbuje zalogować się w Plusie lub Orange - z naciskiem na tę pierwszą sieć).

#601288  autor: mjez1978
 14 gru 2012, 19:01
Wygląda na to że wszystko wróciło do normy i Plus już nie odrzuca logowania ale od Playa żadnej odpowiedzi nie uzyskałem