• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#516139  autor: Claudec
 17 lis 2011, 16:57
Mnie samo Plus pisze już od dawna, to zależne od karty sim.
Ten dopisek "GSM" zlikwidowali kiedy pojawił się UMTS

#516160  autor: Ruben
 17 lis 2011, 18:32
Claudec pisze:Mnie samo Plus pisze już od dawna, to zależne od karty sim.
Ten dopisek "GSM" zlikwidowali kiedy pojawił się UMTS
To też od telefonu zależy. U mnie na starszych modelach był napis Plus GSM a teraz PLUS. Na nowszych był napis Plus a teraz PLUS. Na Carrefour Mova miałem napis MOVA a teraz PLUS. Te zmiany dosłownie wczoraj nastąpiły. Nie ma to oczywiście większego znaczenia a podałem to jako taką ciekawostkę ;)

#516167  autor: słoneczny
 17 lis 2011, 18:56
Właśnie sprawdziłem własny telefon i cały czas jestem na plusie. Tak samo miałem ustawione wcześniej. Co prawda w metropolii nie mieszkam, ale dziura zabita dechami to tez nie jest.
Czyżby powoli wycofywali się z roamingu?

#516173  autor: bolek2004
 17 lis 2011, 19:15
Dlaczego niby mają się wycofywać? Po za miastami ciężko z zasięgiem play, nie wiem po co robić aferę z niczego i wątek na 2 strony, a swoją drogą to nie ten dział

#516177  autor: Ruben
 17 lis 2011, 19:28
bolek2004 pisze:nie wiem po co robić aferę z niczego i wątek na 2 strony, a swoją drogą to nie ten dział
dział faktycznie nieprawidłowy i tutaj prośba do moderatora o przeniesienie. Natomiast nie widzę powodu, dla którego nie mielibyśmy o tym pisać. Problem był dość uciążliwy ponieważ poza miastami nie można było zupełnie korzystać z usług Play ponieważ do Plusa nie można było się zalogować a macierzystego zasięgu nie było. Awaria jak to awaria i pisać o tym nawet trzeba.

#516180  autor: Andrzej24
 17 lis 2011, 19:48
A u mnie padły kody. Na 3 numerach i na różnych nadajnikach nic nie mogę zrobić. Jedynie sprawdzić stan konta. Żadnego pakietu nie mogę włączyć. Chodzi oczywiście o Play Fresh. A u was działa?

#516181  autor: bolek2004
 17 lis 2011, 19:52
Ruben W porządku ale pisanie w stylu "czy to początek końca roamingu" to trochę przesada, to nie jest portal faktu tylko portal telekomunikacyjny, przepraszam za offtop ale mnie to ruszyło,ktoś to przeczyta i puści dalej, na grupie dyskusyjnej telefonia gsm ktoś już wyskoczył z tematem w tym samym stylu, tragedia

#516183  autor: Ruben
 17 lis 2011, 20:01
Andrzej24 pisze:A u mnie padły kody. Na 3 numerach i na różnych nadajnikach nic nie mogę zrobić. Jedynie sprawdzić stan konta. Żadnego pakietu nie mogę włączyć. Chodzi oczywiście o Play Fresh. A u was działa?
Mam podobnie, kody oparte na *111# nie działają - "odpowiedź sieci nierozpoznana.
bolek2004, ok. ;)

#516185  autor: słoneczny
 17 lis 2011, 20:11
Nikt z niczego nie robi afery. Padło zwykłe pytanie, według mnie uzasadnione w tej dyskusji. Trzeba brać pod uwagę że zasięg Plusa nie będzie wieczny i mogą go stopniowo wycofywać w niektórych rejonach. Naprawdę to forum jest takie ortodoksyjne? Nie można tu się bardziej luźno odnieść do tematu? Nie wiedziałem. Skoro tak, to sorry.

#516191  autor: dzordzo
 17 lis 2011, 20:20
bolek2004 pisze:Ruben W porządku ale pisanie w stylu "czy to początek końca roamingu" to trochę przesada, to nie jest portal faktu tylko portal telekomunikacyjny, przepraszam za offtop ale mnie to ruszyło,ktoś to przeczyta i puści dalej, na grupie dyskusyjnej telefonia gsm ktoś już wyskoczył z tematem w tym samym stylu, tragedia
@bolek2004
Ty sądzisz że ciebie miałem się zapytać czy to przesada czy też nie?
Żałosne!
Portal telekomunikacyjny piszesz a to niby w jakim temacie wszyscy tu dziś piszemy?
Z tego co widzę jesteś z Lublina lub okolic a to wszystko wyjaśnia.
Wszyscy w Warszawie wiemy jacy niektórzy oczywiście cwaniacy z Lublina do nas przyjeżdzają.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 20:50 przez dzordzo, łącznie zmieniany 2 razy.

#516192  autor: Maniiiek
 17 lis 2011, 20:22
dzordzo pisze:
bolek2004 pisze:Ruben W porządku ale pisanie w stylu "czy to początek końca roamingu" to trochę przesada, to nie jest portal faktu tylko portal telekomunikacyjny, przepraszam za offtop ale mnie to ruszyło,ktoś to przeczyta i puści dalej, na grupie dyskusyjnej telefonia gsm ktoś już wyskoczył z tematem w tym samym stylu, tragedia
@bolek2004
Ty sądzisz że ciebie miałem się zapytać czy to przesada czy też nie?
Żałosne!
Portal telekomunikacyjny piszesz a to niby w jakim temacie wszyscy tu dziś piszemy?
Z tego co widzę jesteś z Lublina lub okolic a to wszystko wyjaśnia.
Wszyscy w Warszawie wiemy jacy niektórzy oczywiście cwaniacy z Lublina do nas przyjeżdzają.
Może bez wycieczek regionalnych kolego?

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#516198  autor: joxar1
 17 lis 2011, 20:39
dzordzo pisze: Wszyscy w Warszawie wiemy jacy niektórzy oczywiście cwaniacy z Lublina do nas przyjeżdzają.
A my w Kołobrzegu jakie to cwaniaki do nas z Warszawy przyjeżdżają. Kolego, trzymajmy się tematu, dobra?

Wracając do wątku - u mnie nigdy nie miałem problemów. Przez pewien czas X1i wyrzucało z 3G Plusa do GSMu, ale to raczej wina telefonu, bo w C702 ten problem nie występował.

#524083  autor: spec21
 26 gru 2011, 00:07
A u mnie nadajnik zarówno Plusa jak i Aero2 widziany jest jako jedna sieć i legitymuje się jako Plus i mam na liście w tel 2 razy Plus jak wybieram ręcznie.

I nigdy nie wiem który wpis za którą sieć odpowiada i jak nie trafię na plusa tylko na aero to otrzymuję komunikat że karta nie zezwala na połączenie z tą siecią. wy pewnie też tak macie tylko o tym nie wiecie.

bo wszędzie gdzie były stacje UMTS 2100MHz Plusa są na tych samych masztach nadajniki aero UMTS 900MHz i niektóre tel zwłaszcza androidy widzą jej jako nadajniki jednego operatora pod tą samą nazwą.

#524085  autor: Maniiiek
 26 gru 2011, 00:20
spec21, fajnie, ale ta dyskusja miała miejsce zanim aero2 umożliwiało logowanie kart z Plusa. Jak chcesz się bawić w wykopki dla nabicia sobie postów to niech to chociaż ma ręce i nogi.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#524087  autor: spec21
 26 gru 2011, 00:23
sorki ale jak przeglądam forum i widzę jakiś temat ciekawy to czytam i nie patrzę na daty.

a co wy wszyscy z tym nabijaniem postów? naco mi to poco? co mi da żę będzie mi w profilu pisało że mam napisany 1 post czy też 2000? według mnie kompletnie nic to tylko cyferki.

#524098  autor: ezaq
 26 gru 2011, 01:29
spec21 pisze:wszędzie gdzie były stacje UMTS 2100MHz Plusa są na tych samych masztach nadajniki aero UMTS 900MHz
Po pierwsze nie na wszystkich stacjach Plusa zostały uruchomione częstotliwości Aero2, a jedynie na kilkuset. Po drugie nie ma znaczenia czy to były stacje UMTS2100, GSM900 czy z obiema częstotliwościami. Po trzecie co Twój post ma wspólnego z tematem wątku? Po czwarte to masz rację, że sieć Aero2 dla kart Plusa jest traktowana jako sieć macierzysta.