• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#468291  autor: KamaZ
 01 kwie 2011, 13:29
weissmann pisze:No i nie rozumiem tych, którzy wyłączają 3G w telefonie dla mirażu zaoszczędzenia baterii - no chyba że faktycznie niektóre telefony z wyłączonym UMTS działają dłużej.
Ludzie nie wiedzą jak to wygląda od strony technicznej i wyłączają nie do końca świadomie. Osobiście nie zauważyłem strasznie dużej różnicy w działaniu baterii. W E51 może pół dnia dłużej bateria trzyma.

#468292  autor: maciek764
 01 kwie 2011, 13:30
nawet przy maksymalnym zasięgu 3G telefon potrafi wskoczyć na zasięg 2G.

Od takich kwiatków jest właśnie tryb UMTS only. A jak zasięg GSM jest słaby a UMTS mocny - zdarza się tak na Śląsku to telefon będzie dłużej trzymał na UMTS. Ale jedyny operator który ma tu sensowny zasięg UMTS 2100 na którym można ustawić w telefonie UMTS only i nie martwić się, że ten UMTS zniknie np w budynku czy pod ziemią jest Play. Potem Plus. Orange i Era tragedia, takie coś jest niemożliwe.

#468294  autor: margeo
 01 kwie 2011, 13:34
rogmaniek pisze: Ok, przepraszam mój błąd, za szybko przeczytałem i chciałem odpowiedzieć . Ale to tym bardziej mnie dziwi. Skoro P4 w CH ma piko, ale właśnie only umts 2100. W takich CH, jak: Pesta, Stary Browar czy King Cross zasięg 3G jest zawsze max. W tym ostatnim, przy wejściu/wyjściu, telefon i tak się loguje do stacji będącej na zewnątrz, też na ul. Bukowskiej :-D Moim zdaniem może jedna stacja piko, na chyba dość duże CH Malta, nie wystarcza, by w całym wnętrzu mieć max zasięg 3G. Mam tu też na myśli zasięg Polkomtela 3G w tym centrum.
(...)
Dlatego jestem za tym, żeby P4 w dużych miastach zablokowało roaming krajowy. Tylko tu na pewno jest ale... Chodzi mi o ich 2G z tylko 25 kanałami. Gdyby mieli, w końcu, pasmo 1800 i odpalili DCS 1800, to może by się nie zastanawiali czy blokować roaming krajowy w dużych miastach :roll: Do tego też musieliby się postarać o naprawdę dobrą konfigurację sieci 2G.
Spoko :-)
Co do CH, to się z Tobą zgodzę, bo w innych tego problemu nie zaobserwowałem. Kiedyś w Plazie w Empiku, ale to było chyba tylko raz, wiec pewnie jakaś awaria... Natomiast w Malcie kilka razy to zauważyłem (nie wiem, czy zawsze - nie sprawdzałem).
Jeśli udostępniają roaming krajowy, to dlaczego mają go w dużych miastach blokować? Najpierw musieliby poprawić jakość i zminimalizować awaryjność. Gdyby teraz zaczęli blokować, to zapewne wielu klientów by stracili. Skoro mają w ofercie roaming krajowy, to widocznie im się to opłaca, nawet po uruchomieniu nowych pakietów. Wątpię, aby nie przemyśleli tego zupełnie... Chociaż? :-P
KamaZ pisze:
weissmann pisze:No i nie rozumiem tych, którzy wyłączają 3G w telefonie dla mirażu zaoszczędzenia baterii - no chyba że faktycznie niektóre telefony z wyłączonym UMTS działają dłużej.
Ludzie nie wiedzą jak to wygląda od strony technicznej i wyłączają nie do końca świadomie. Osobiście nie zauważyłem strasznie dużej różnicy w działaniu baterii. W E51 może pół dnia dłużej bateria trzyma.
Ja różnice w czuwaniu tel widzę. Niestety nokia 6220classic długością czuwania nie grzeszy, choć telefonik fajny (poza obudową, ale można się przyzwyczaić).

POZDRAWIAM!

#468299  autor: maciek764
 01 kwie 2011, 13:44
Również dziwię się takim osobom. Zastanawiam się, po co kupują takie nowoczesne słuchawki, skoro i tak korzystają tylko z 2G?! Oczywiście ich sprawa. Tylko sami sobie szkodzą :P
Ja korzystam z samego GSMu np dlatego, że w Sony Ericssonie Zylo zasięg 3G jest gorzej niż tragiczny.

#468360  autor: rogmaniek
 01 kwie 2011, 18:16
KamaZ pisze:W E51 może pół dnia dłużej bateria trzyma.
Zawsze w tej Nokii mam ustawiony tryb podwójny, tylko czasami- do testów- ustawiałem na chwilę na tylko GSM. Jak dla mnie, oprócz małych wad, e51 jest super telefonem. Wyżej już pisałem o jej ważnej zalecie, czyli super czułości na zasięg UMTS 2100 MHz'ów :-D
margeo pisze:Jeśli udostępniają roaming krajowy, to dlaczego mają go w dużych miastach blokować? Najpierw musieliby poprawić jakość i zminimalizować awaryjność.
I do tego, jak wspomniałem wyżej, musieliby mieć również pasmo 1800 MHz'ów, aby mogli zrobić porządne GSM/DCS.
margeo pisze:Niestety nokia 6220classic długością czuwania nie grzeszy, choć telefonik fajny (poza obudową, ale można się przyzwyczaić).
Też się już przyzwyczaiłem do 6220 classic. Ale jest dla mnie trochę za szeroka i ciut zbyt gruba, dlatego jakoś pewniej trzyma mi się e51. Najgorszą kwestią jest jakość materiału, dokładniej klapki. Co ciekawe, po oddaniu do serwisu gwarancyjnego (coś się stało z klawiaturą, że część znaków nie działała), poprawili coś i tak już nie "skrzypi" ta klapka :P Tak też w/w Nokia ma dla mnie dwie małe zalety, tzn. niebieskie podświetlenie, a jej symbol zawiera w sobie nazwe O2- takiej sieci komórkowej :P Dlatego tapetka, to O2. Oczywiście dzwięki SMS-a i dzwonka, to też motywy z reklam O2 :twisted:
maciek764 pisze:Ja korzystam z samego GSMu np dlatego, że w Sony Ericssonie Zylo zasięg 3G jest gorzej niż tragiczny.
Miałem kiedyś trochę SE G502. Oj, chyba większość SE ma kwestie z czułością na zasięg 3G w paśmie 2100 MHz'ów. W/w telefonik, o czym już pisałem na forum, prawie cały czas przeskakiwał z 3G na 2G i odwrotnie. Niestety przez te przeskoki, co sprawdzałem wielokrotnie, przez krótki czas Fresh był poza zasięgiem. :x Na dodatek SE G502 nie miał opcji only UMTS. Także przesiada z numerem Fresh'a (wcześniej Ery TT :() na Nokię 6220 classic była korzystniejsza pod tym względem.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#468395  autor: maciek764
 01 kwie 2011, 21:13
Z Sony Ericssonami to w ogóle pod względem UMTSu są jazdy... Na trybie GSM większość SE które miałem miała bardzo dobry zasięg. Na 3G wszystkie przełączały się między 2G a 3G jak głupie, nawet jak miały dobry zasięg 3G. Co więcej, nie da się ustawić w nich na sztywno 3G z poziomu telefonu. Trzeba to zrobić z poziomu programu MyPhoneExplorer i telefon trzyma to ustawienie do restartu. W K660i spokojnie na Plusie mogłem ustawić tylko 3G i było bardzo fajnie, nie narzekałem absolutnie na zasięg tego telefonu. Na Zylo natomiast UMTS 900 jest podobno ok, ale UMTS 2100 to kaszana z której nie da się normalnie korzystać. Oczywiście mówię tutaj o fonach niesystemowych, bo te nowe wynalazki z Androidem to już w ogóle dla mnie czarna magia :lol:

#470382  autor: Kamil_K
 13 kwie 2011, 11:48
Niekończącej się opowieści ciąg dalszy. Nie można wykonać połączenia ("Sieć zajęta"), Poznań-Piątkowo, na roamingu Plusa też.

[ Dodano: 2011-04-13, 13:06 ]
http://www.youtube.com/watch?v=0raAKLUWEQ4

Taki mały dowodzik, żeby nie być o gołosłowie posądzonym...

#470402  autor: Taczian
 13 kwie 2011, 13:18
Poznań Grunwald, Play działa bez kłopotu zarówno na 2G, jak i na 3G. Sprawdziłem na dwóch kartach.

Pozdrawiam:)

#470407  autor: Kamil_K
 13 kwie 2011, 13:31
Tak, działanie sieci wróciło już do normalności :). Pozdrawiam również

#470524  autor: rogmaniek
 13 kwie 2011, 22:45
Kamil_K pisze:Nie można wykonać połączenia ("Sieć zajęta"), Poznań-Piątkowo, na roamingu Plusa też.
Dziwne, przed południem wykonywałem trochę połączeń i było wszystko ok. A byłem na Winogradach. Może tylko przez chwilę coś tam restartowali w sieci i nie natrafiłem na ten moment :wink:

Kamil_K, Taczian, również Was pozdrawiam POZnaniacy :D

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!