• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #443609  autor: elunia944
 28 lis 2010, 01:24
Mam samsunga Corby od 4 miesięcy i chcę wysłać smsa za granicę (dokładnie Szkocja) i jak wysyłam raport normalnie dochodzi i kasę mi z konta zabiera ale sms nie dochodzi. Trzeba coś uaktywniać czy co ? Proszę o pomoc

#443710  autor: splinter2003
 28 lis 2010, 16:18
Cześć,

Jeżeli sms został wysłany z telefonu tzn. że usługa sms-a działa Ci poprawnie.
W pierwszej kolejności sprawdź u swojego operatora czy nie występują żadne problemy techniczne z wysyłaniem/dostarczaniem sms-ów do Szkocji.

Pzdr,

#443729  autor: elunia944
 28 lis 2010, 17:29
Dziękuję za radę ;) To w takim razie muszę iść do swojej sieci tak ? ;)
Aaa i zapomniałam powiedzieć że jak chce dzwonić to ten operator czy jakoś tak mówi '' wybrany numer jest niedostępny '' ale osoba do której chce zadzwonić ma normalnie włączony telefon i ma także zasięg.

#443924  autor: miciugo
 30 lis 2010, 02:45
Z tego wynika że awaria jest na fonie tamtej osoby w Szkocji- albo ma źle skonfigurowany telefon albo kłopoty z operatorem. Jeżeli masz kontakt z tą osobą to zapytaj czy odbiera sms od innych na swoim fonie.

#444434  autor: elunia944
 02 gru 2010, 17:49
No właśnie pytałam i mówi że normalnie odbiera. A ostatnio byłam w salonie swojej sieci i chciałam się dowiedzieć coś o tym i włączyli w moim telefonie roaming ale to nic nie dało bo dalej nie działa :(

#444441  autor: fortel
 02 gru 2010, 18:35
Pozwól,że spytam:numer kierunkowy/szkocja/dodajesz przed numerem abonenta?...bo śmiem twierdzić,że ktoś inny,obcy odbiera Twoje sms-y na swojej komórce :-D >skoro sms-y są wysyłane,pobierana opłata to gdzieś dochodzą...

#444442  autor: Abcn
 02 gru 2010, 18:38
elunia944 pisze: byłam w salonie swojej sieci i chciałam się dowiedzieć coś o tym i włączyli w moim telefonie roaming ale to nic nie dało bo dalej nie działa :(
to jakaś herezja jest :D
radziłbym poszukanie sensownych konsultantów, którzy wyjaśnią sytuację
(rozróżnienie między roamingiem 'będąc zagranicą -> w innym kraju' a usługami z PL 'za granicę'= do innych krajów przewijało się niedawno* tu na forum ,
+ usługi te nie wymagają zazwyczaj włączania)

Możnaby zgadywać
- czy numer polski ? czy z kierunkowym do UK ? jest poprawnie wpisany , jw pisze fortel
- czy nr centrum wiadomości sms w twoim fonie jest ok (chyba tak , jw splinter2003 )
- czy twoj operator (kto to?) ma umowę z jego operatorem (jakim ?)
itd itd
ale ja sie nie podejmuję tak w ciuciubabkę

*
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=43613
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=44852
(mi np zdarzyło się że smsy wysłane z hiszpańskiej sieci Yoigo do numeru Simyo.ES który używałem w roamingu w PL nie dochodziły... aż doszły po powrocie do Hiszpanii , zaraz na lotnisku )
Ostatnio zmieniony 03 gru 2010, 12:35 przez Abcn, łącznie zmieniany 2 razy.

pozdrawiam
A

#444473  autor: Espi
 02 gru 2010, 20:43
Generalnie opisany problem sugeruje problem po stronie odbiorcy połączeń oraz komunikatów, operator sieciowy pobiera jak każdy opłate za to czy wiadomość zostanie wysłana ,a nie za to czy dostarczona,bo żaden operator nie jest w stanie odpowiadać za odbiorce,jeżeli połączenia głosowe jak i zarówno smsy nie są odbierane u odbiorcy i widoczne, to prawdopodobnie może mieć on filtracje wprowadzoną w funkcach telefonu na Twój numer, wskazuje na to także to o czym wspomniałes czyli ,że z innych numerów przekaz polączeń i smsów jest prawidłowy. Czy otrzymujesz raport dostarczenia ? Możesz zgłosić do bok problem u operatora, będą w stanie sprawdzić dokładnie z której strony winika problem, czy połączenia nie są czasem odrzucane ze strony aparatu odbiorcy czy też problem z przekazem po stronie Twojej sieci.

#450377  autor: elunia944
 02 sty 2011, 17:30
Moja sieć to PLUS. Kontakt mam normalny z osobą ze Szkocji i ta osoba nie ma numeru polskiego tylko ten ich, powiedzmy szkocki numer. Gdy wysyłam sms-a to normalnie się wysyła i kasę mi zabiera ale po jakimś czas przychodzi raport : Błąd wysyłania. A jak chcę zadzwonić do tej osoby to w ogóle sygnału nie ma i operator mówi : Wybrany numer jest niedostępny. Jak się pytałam tego kolegi ze Szkocji to mówi że inni normalnie mu wysyłają sms-y i dzwonią z Polski. Więc czemu ja nie mogę ?? Byłam u mojego operatora czyli, w serwisie PLUS to pytałam co jest tego przyczyną to włączyli mi roaming i to i tak nic nie pomogło. Już sama nie wiem. POMÓŻCIE MI !! :(