• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #419230  autor: Rostov
 26 lip 2010, 11:33
Witam,

Jestem użytkownikiem Play Fresh od prawie 2 lat. Do tej pory korzystałem z N6021 i było wszystko ok, jednakże...
W ubiegły czwartek (22.07) przełożyłem kartę sim do nowo nabytej N6300, no i...
Kiedy próbuję wysłać sms'a złożonego z więcej, niż 160 znaków (często jest to nawet sms dochodzący do 1000 znaków), to albo dostaje ona 2 puste wiadomości, albo jedną zakończoną na "*brak części tekstu*"... Dodam, że ten sam długi sms dochodzi do innych sieci bez problemu w całości... Na poprzednią Nokię 6021 włożyłem drugą kartę z Play i jest to samo - dłuższe smsy dostaję puste, lub urywane - krótkie dochodzą bez problemu... Nie mam, niestety, pod ręką sim'a innego operatora, żeby to sprawdzić
Czytałem gdzieś ostatnio, że Plus ma jakieś problemy z nadajnikami, a ja ze względu na słaby zasięg Playa, korzystam z niego właśnie na nadajniku Plusa - może to być więc wina Plusa?
Bo coraz bardziej obawiam się, że może to być spowodowane zmianą telefonu :/

#419238  autor: Kaczy
 26 lip 2010, 12:02
Rostov, ten problem (oraz podobne) były już omawiane na forum.
Link 1 i link 2 .

...::: Made for loneliness :::...

#419240  autor: politykier
 26 lip 2010, 12:05
a czy nie jest tak że te smsy ostatecznie dochodzą ale z opóźnieniem? mam podobną sytuację, niektóre długie smsy z orange z jednego numeru dochodzą do mnie najpierw tylko częściowo, a za jakiś czas (co ciekawe najczęściej równo 1,5 lub 2 godziny) dochodzi już cały. i co równie ciekawe na oba moja numery - orange i play, obie karty mam w samsungach, avili i monte. z racji tego że właśnie są w podobnych modelach to trudno mi orzec, ale chyba wina leży po stronie sieci, w tym przypadku tamtego numeru z orange. bo wszystkie inne smsy dochodzą normalnie, przynajmniej na play bo z orange rzadko korzystam, tylko raz miałem podobną sytuację z numerem z play ale to się już nie powtórzyło.

#419243  autor: Rostov
 26 lip 2010, 12:10
Kaczy, wszystko ok, czytałem już te posty, ale one są sprzed 2 lat i roku... A jeśli to wina operatora, to chyba problem występuje okresowo - chciałbym się więc dowiedzieć, czy problem dotyczy głównie ostatnich dni... Poza tym niepokoi mnie fakt, że zbiegło się to z wymianą przeze mnie telefonu...

#419246  autor: Forest150
 26 lip 2010, 12:18
To nie tylko w Play tak jest... Ostatnio wkurzam się na orange bo jak napiszę dłuższego smsa to też jest *brak części tekstu* i do mnie jak ktoś wysyła to jest to samo. I to nie jest przypadek z jednym numerem bo wysyłam wiadomości tak do trzech osób najczęściej i to samo jest.
A i to nie jest wina telefonu raczej. Lub też tak może być że masz słaby zasięg i ci gubi i wtedy cały sms nie dojdzie tylko najwyżej po jakimś czasie.

#419247  autor: Rostov
 26 lip 2010, 12:25
Przed chwilą zrobiłem mały test.
Z N6300 (Play) wysłałem sms'a z 1000 znaków na N6021 (też Play) - doszły 2 puste wiadomości.
Kiedy zrobiłem to samo, ale zmniejszyłem ilość znaków do 900 (tak, aby na 6021 doszła jedna wiadomość, złożona z 6 części), to doszła wiadomość z "*brak części tekstu*".
Zaczynam pomału głupieć :?

[ Dodano: 2010-07-26, 14:00 ]
Jeszcze jeden test.
Przełożyłem karty - tą z 6300 do 6021 i na odwrót.
Teraz sms 1000 znaków doszedł natychmiast cały z 6300 na 6021.
Jak zamieniłem z powrotem karty, to już było znowu źle.
Czyli co? Walnięta karta?

#419670  autor: bleckwarrior
 28 lip 2010, 10:03
Rostov pisze: Czyli co? Walnięta karta?
2 mozliwości karta, lub wina sieci przy tak dużej ilości znaków. Ja bym wymienił kartę, zrobił jeszcze raz test -a jeśli nie rozwiąże to sytuacji, zrobił zgłoszenie z opisem w jakiej sytuacji problem występuje.

ponieważ całe życie się uczę, moje zdanie z dzisiaj w danym temacie,niekoniecznie musi być takie samo, jak wczoraj -a jutro takie samo jak dziś.

#419675  autor: Rostov
 28 lip 2010, 10:30
Po paru testach - "najprawdopodobniej" walnięta karta sim.
Do swojej 6300 włożyłem kartę Play kolegi, swoją dotychczasową z Play do jego 6021.
Z mojej 6300 z jego kartą na jego 6021 z moją kartą - sms 1000 znaków doszedł natychmiast w całości.

#419678  autor: play4you2
 28 lip 2010, 10:55
Witam,

najlepiej byłoby gdybyś udał się do punktu sprzedaży i wymienił kartę SIM-wymiana nic nie kosztuje. Jezeli sytuacja się nie poprawi to pisz do mnie-postaram się pomóc. W każdym razie nie mamy żadnej informacji aby był problem z dostarczaniem wiadomości.

Pozdrawiam,

P4Y2

Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.

#419679  autor: Rostov
 28 lip 2010, 10:58
play4you2, też myślałem nad wydaniem duplikatu karty, ale przede wszystkim - nie miałem zarejestrowanej starej karty. Zresztą punkt Playa mam daleko, bo mieszkam na wsi.

Kupiłem więc nowy starter za 5zł i wszystko działa jak trzeba :)

[ Dodano: 2010-08-02, 12:19 ]
No i jest problem.
Wczoraj wysłałem do kumpla dłuższego sms'a - ok. 1000 znaków
Dzisiaj znowu mi dał znać, że dotarła do niego tylko część tego sms'a, reszty nie dostał.
Jak zmiana karty nic nie dała, to co? Jednak problem z telefonem?