• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

(do użytowników U900 Soul) Twoja płeć?

kobieta
2
13%
mężczyzna
13
87%
 #320941  autor: maciejsdf
 03 mar 2009, 17:08
Witam, rozważam zakup Samsunga u900 Soul, nigdy nie miałem Samsunga i nie jestem do tej firmy przekonany.

Mam w zwiazku z tym do Was kilka pytan:
1. Czy da się zainstalować najnowszą Opere Mini i czy korzystanie z neta jest wygodne?
[Wg strony Opery ten model nie jest obsługiwany, jak jest w rzeczywistości?]

2. Czy jakość rozmów jest na wysokim poziomie?
[Jakosc rozmow jest NAJWAZNIEJSZA - rozmawiam przez telefon 20 minut dziennie, to dosc sporo i nie chcialbym sie meczyc. Jak sie ma to do jakosci rozmow Nokii? Zauwazylem, ze jak rozmawiam z tym samym rozmowca z telefonow roznych producentow rozmowca ten za kazdym razem ma inny glos :O Inaczej w LG, inaczej w Nokii i inaczej w Motoroli]
3. Czy wygodnie pisze sie SMSy?
[generalnie czy klawiatura jest wygodna itp?]

4. Czy używanie internetu bardzo skraca czas pracy baterii?
[to znaczy czy jak sie czesciej skorzysta to czy bardzo szybko sie rozladuje?]

5. Czy używaliście Videorozmów?

6. czy są profile? Bo na codzień korzystam z dwóch:
a) wibracje + glosny dzwonek
b) wibracje
czy da się między nimi szybko przechodzić?

7. Jakie ten telefon ma wady?
[O zaletach już przeczytałem dużo]

Pozdrawiam

PS: Mam pytanie w sondzie dla użytkowników U900 Soul. Tak z ciekawości

#320947  autor: kowcio
 03 mar 2009, 17:31
maciejsdf pisze:Mam w zwiazku z tym do Was kilka pytan:
1. Czy da się zainstalować najnowszą Opere Mini i czy korzystanie z neta jest wygodne?
[Wg strony Opery ten model nie jest obsługiwany, jak jest w rzeczywistości?]
Da się i działa bardzo przyjemnie.
maciejsdf pisze:2. Czy jakość rozmów jest na wysokim poziomie?
[Jakosc rozmow jest NAJWAZNIEJSZA - rozmawiam przez telefon 20 minut dziennie, to dosc sporo i nie chcialbym sie meczyc. Jak sie ma to do jakosci rozmow Nokii? Zauwazylem, ze jak rozmawiam z tym samym rozmowca z telefonow roznych producentow rozmowca ten za kazdym razem ma inny glos :O Inaczej w LG, inaczej w Nokii i inaczej w Motoroli]
Ja tam nie mam większych zastrzeżeń, w większości Nokie gorzej sobie radzą z tym (przynajmniej te, które ja miałem- choć i tak wyjątek stanowi regułę). Będziesz zadowolony. Choć niektórzy narzekają na to, nie wiem dlaczego... Rewelacji nie ma, ani na plus ani na minus.
maciejsdf pisze:3. Czy wygodnie pisze sie SMSy?
[generalnie czy klawiatura jest wygodna itp?]
Wg mnie tak, nie znam osoby która narzekałaby (choć dla mnie już ciężko jest znaleźć z wygodną klawiaturą, jaką to zaserwowała mi Nokia w modelu 6151- lepszej nie ma). Ale nie jest źle, powiem więcej- klawiatura jest bardzo wygodna w porównaniu do tych nowych telefonów....
4. Czy używanie internetu bardzo skraca czas pracy baterii?
[to znaczy czy jak sie czesciej skorzysta to czy bardzo szybko sie rozladuje?]
No niestety, transmisja danych ma to do siebie, że bardzo wpływa na czas pracy telefonu... Każdego telefonu...
maciejsdf pisze:5. Czy używaliście Videorozmów?
Ja nie, ale znajomy tak i mówi że jest ok (Orange).
maciejsdf pisze:6. czy są profile?
Są.
maciejsdf pisze:a) wibracje + glosny dzwonek
b) wibracje
Tak, samemu możesz wybrać sobie odpowiednie ustawienia dla danego profilu (możesz nawet ustawić, żeby dźwięk połączeń miał wibrację, a SMSy nie :-D ). To samo z profilem milczy.
maciejsdf pisze:czy da się między nimi szybko przechodzić?
Tak- jak to we wszystkich nowych telefonach wystarczy przytrzymać klawisz "#".
maciejsdf pisze:7. Jakie ten telefon ma wady?
[O zaletach już przeczytałem dużo]
Wg mnie nie ma... Inni też są bardzo zadowoleni. Ja tam na pewno znalazłbym jakąś "wadkę", która byłaby dla mnie w mniejszy lub większy sposób uciążliwa. Tak czy inaczej telefon bardzo udany.

PS. Już jest temat o U900, mogłeś tam pytać ale nic się nie stało (na szczęście dałeś poprawną nazwę tematu ;) ).

#320953  autor: maciejsdf
 03 mar 2009, 17:49
Dziekuje za obszerna i dokladna odpowiedz :)

Jeszcze kilka pytan:
1. Bateria:
Jezeli korzystam w taki sposob z telefonu:
- 15-20minut rozmow dziennie
- z 15 SMSów dziennie
- pół godziny muzyki lub radia na słuchawkach
- Opera Mini tak łącznie to z 25-30 miniut dziennie, aktywnie przegladac internet
- I jakis program do sprawdzania poczty (kilka razy dziennie sprawdzic nowe maila)
- z 1-2 zdjecia

To przy takim użytkowaniu ile +- uważasz, że wytrzyma bateria?

Jeszcze kilka pytan:
1. Co telefon wyswietla gdy mamy odebranego SMSa lub nieodebrane połączenie (czy od razu wyswietla sie numer?) Czy jest jakas sygnalizacja (miganie, swiecenie, pikanie itp) gdy mamy SMSy lub nieodebrane polaczenia?

2. Jezeli chodzi o Opere Mini to jakbys mogl upewnij sie czy jest to wersja 4.2 (czyli najnowsza)? Bo te starsze kroja strony, a jak chce normalnie jak na komputerze przegladac

Aha, i nie wierze, że nie ma żadnych wad :p

Dzieki. Pozdrawiam

PS: czy nie uważacie, że to kobiecy telefon?

#320958  autor: kowcio
 03 mar 2009, 18:03
maciejsdf pisze:Jeszcze kilka pytan:
1. Bateria:
Jezeli korzystam w taki sposob z telefonu:
- 15-20minut rozmow dziennie
- z 15 SMSów dziennie
- pół godziny muzyki lub radia na słuchawkach
- Opera Mini tak łącznie to z 25-30 miniut dziennie, aktywnie przegladac internet
- I jakis program do sprawdzania poczty (kilka razy dziennie sprawdzic nowe maila)
- z 1-2 zdjecia
Góra 2 dni, raczej nie mniej nie więcej. Dodam, że tyle wytrzymuje moja 6151 z nowiutką baterią od Nokii... A ten telefon słynie z dobrej baterii, tak więc powiem Tobie szczerze, że te 2 dni to niezły wynik jest.
maciejsdf pisze:Jeszcze kilka pytan:
1. Co telefon wyswietla gdy mamy odebranego SMSa lub nieodebrane połączenie (czy od razu wyswietla sie numer?) Czy jest jakas sygnalizacja (miganie, swiecenie, pikanie itp) gdy mamy SMSy lub nieodebrane polaczenia?
Wyświetla numer (bądź nazwę z książki telefonicznej), datę, godzinę i ilość połączeń/wiadomości. Co do samych SMSów jak to w Samsungach- można włączyć sobie powtarzanie- tzn. jak przyjdzie do Ciebie jakaś wiadomość, to telefon co kilka minut powtórnie zasygnalizuje dźwiękiem nieodebraną wiadomość. Jak chcesz, to mogę Tobie pokazać, jak mniej więcej wygląda nowa wiadomość w Samsungach:
[center](Kliknij, aby powiększyć)
Obrazek[/center]
[center] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a52 ... 2cc76.html [/center]
Niestety numer zamazałem ze względów oczywistych dla mnie ;)
maciejsdf pisze:2. Jezeli chodzi o Opere Mini to jakbys mogl upewnij sie czy jest to wersja 4.2 (czyli najnowsza)? Bo te starsze kroja strony, a jak chce normalnie jak na komputerze przegladac
Jasne, działa ta wersja na pewno- znajomy ma jeszcze 4.1, więc ta musi działać :P No bez przesady, nie ma co dramatyzować ;) Ale javę tylko przez WAP zainstalujesz...
: czy nie uważacie, że to kobiecy telefon?
Niee.... Duży jest i taki elegancki, choć i dla kobiety będzie dobry ;)

#321018  autor: maciejsdf
 03 mar 2009, 21:10
kowcio, dziekuje za Twoje osobiste zainteresowanie i szczegolowa pomoc w temacie. Oczywiscie nalezy Ci sie punkt "Pomógł", który Ci stawiam :)

Jeszcze prosilbym o nakreslenie jak wyglada systuacja z Mailem. Bo musze kilka razy go sprawdzac i pisac wiadomosci, czy jest jakas aplikacja?

I jeszcze prosze o rozwiniecie kwestii dot. instalacji JAVY tylko przez internet.

Jak jeszcze bede mial jakies pytania to napisze.

Dzieki jeszcze raz

[ Dodano: 2009-03-03, 21:17 ]
kolejne pytania:
1. czy te przyciski potwerdzajace lewy i prawy oraz zielona i czerwona sluchawka to sa dotykowe, czy normalnie sie je naciska?
2. i co oznaczaja te 3 przyciski, nad 1 2 3 ?

#321022  autor: kowcio
 03 mar 2009, 21:19
maciejsdf pisze:Jeszcze prosilbym o nakreslenie jak wyglada systuacja z Mailem. Bo musze kilka razy go sprawdzac i pisac wiadomosci, czy jest jakas aplikacja?
Bardzo dobrze- masz dedykowaną aplikację w wiadomościach do odbierania/wysyłania poczty ;)
maciejsdf pisze:I jeszcze prosze o rozwiniecie kwestii dot. instalacji JAVY tylko przez internet.
To, że przez kabel bądź BT nie wgra się tak łatwo gry/aplikacji, i musisz je (najprościej) pobierać przez Internet w telefonie (WAP). Duży problem to nie jest, ale lepiej teraz o tym wspomnieć niż po zakupie. Jak masz instalkę gry na komputerze, to wrzucasz ją na www.laduj.pl i pobierasz w telefonie ;) Ot, cała filozofia ;)
maciejsdf pisze:Jak jeszcze bede mial jakies pytania to napisze.
Proszę bardzo śmiało pisać ;)
maciejsdf pisze:Aha, i nie wierze, że nie ma żadnych wad :p
No niestety, nie ma wad poważnych... A takie małe- jak ja to nazywam indywidualne zawsze się znajdą ;) Jednemu takie coś odpowiada, zaś innemu coś innego ;) Ale to są takie drobnostki, wręcz "duperele"- pozwolę sobie na użycie takiego określenia, które jest trafne. Pewnie ktoś zaraz potwierdzi to, co napisałem.

#321177  autor: ARKADIOS
 04 mar 2009, 22:30
Nie, te przyciski nie są dotykowe, działają normalnie.. A te trzy przyciski służą do: pierwszy inicjuje wideo rozmowę, drugi przenosi do menadzera plików i ostatni to 'C' służy do kasowania.

www.mazurycudnatury.pl

#321305  autor: Bos
 05 mar 2009, 20:43
Wielu ludzi się nacina i jak usłyszy, że to dotykowe przyciski, dotyka wszystkie wokoło :P Ja ci powiem, co do tych rozmów, że jeden głośnik ma swoje wady (w końcu jeden, a nie dwa), ale i zalety (musi byc głośny, więc wszystko słyszymy wyraźnie). Jednak przy pierwszej rozmowie miałem mieszane uczucia.

Klawiatura jet ok, ale wkurza taka guma pomiędzy nimi (w poprzek), mnie to denerwuje. Uważam też, że klawisze są za mało wypukłe, ale wiesz, każdy ma inne wyczucie i inne palce ;)

Telefon jak dla mnie ma 2 wady, jedna to dioda LED, w domu powoduje białe światło. Druga wada to ten jeden głośnik, czasem nie słychac jak ktoś dzwoni.

Plusami są na pewno slider i jakośc wykonania. Tutaj Samsung pobija wielu rywali. Wyświetlacz ma bardzo nasycone barwy i w ogóle nie widac pikseli.

A i jeszcze, co do pytania o jego "kobiecośc": srebrny i różowy to bardziej kobiecy, a miedziany (taki ciemniejszy, jakby przypalony) oraz czarny (rzadki) to taki bardziej męski. Jednak srebrny jest bardzo nietypowy, bo aż się świeci (wyjątkowe odwzorowanie, wypolerowanie i ten błysk[on powinien byc Shine :P]).

SE: T610i, K750i, W660i, W880i, 2x W910, C902
Nokia: 2600, 5300, 6300, N73 ME, 5610, 6230i, E51, 5800, E72
Apple: iPhone 3G 8GB
Motorola: V3xx, V8
Samsung: 2x U900, F480, Galaxy S
LG: KU990, Shine
BB: 9300
Obecnie: Samsung Galaxy S/ BB 9300

#324516  autor: maciejsdf
 22 mar 2009, 12:49
Jeszcze kilka pytań:
1. Czy da się zmienić sygnał SMSa na własny (mp3)?
2. Czy nie wydaje sie Wam, że telefon jest strasznie wysoki? (możliwość złamania go?)

[ Dodano: 2009-03-22, 12:57 ]
3. jak wygląda sprawa z obudową telefonu?
czy po pół roku nie będzie schodziła farba jak w wielu sony ericsonach>

#324529  autor: kowcio
 22 mar 2009, 13:17
maciejsdf pisze:1. Czy da się zmienić sygnał SMSa na własny (mp3)?
Raczej tak, już w J700 można bylo :P
2. Czy nie wydaje sie Wam, że telefon jest strasznie wysoki? (możliwość złamania go?)
Nie, nie złamiesz go przypadkowo, musiałbyś uzyć dużo siły.
Nic nie schodzi, na początku telefon pozbiera troszkę rysek na tylnej metalowej klapce i to byłoby na tyle. Nic nie skrzypi, nic się nie wyciera- obudowa jest jednym z większych atutów tego telefonu, inaczej perfekcyjna.

#324545  autor: maciejsdf
 22 mar 2009, 14:11
kowcio pisze:
maciejsdf pisze:
Nic nie schodzi, na początku telefon pozbiera troszkę rysek na tylnej metalowej klapce i to byłoby na tyle. Nic nie skrzypi, nic się nie wyciera- obudowa jest jednym z większych atutów tego telefonu, inaczej perfekcyjna.
to znaczy ryski jakos przezyje, ale takich przetarc do białości na obudowie już nie. Spotkałem się z takimi w plastikowych sony ericsonach.

[ Dodano: 2009-03-22, 14:14 ]
czy aplikacja od GMaila działa na tym Samsungu?

#324581  autor: Bos
 22 mar 2009, 16:00
Tzn. mi akurat się do białości starł w jednym miejscu, ale jak o niego będziesz dbał, przeżyjesz. Zawsze możesz kupic tą klapkę. Telefon sprawia wrażenie wąskiego, ale długiego. Jednak trzyma się go bardzo wygodnie.

#326735  autor: luke1989
 31 mar 2009, 16:11
Ja mam pytanie co do zdjec. Mozna je powiekszac na pelnym ekranie? Bawiac sie u900 zauwazylem ze mozna albo zoomowac zdjecie bodajze bocznymi klawiszami lub wciskajac # ustawic na caly ekran ale wtedy nie mozna go juz zoomowac. Byla mozliwosc ustawienia zdjecia na pelny ekran i zoomowania ale zaraz po zrobieniu zdjecia majac na nim podglad. Gdy wyszedlem i wszedlem w zdjecia tam juz sie nie dalo. I jeszcze pytanie jak jest z zoomowaniem zdjec nie z telefonu. Np jak wrzuce zdjecie zrobione aparatem to da sie je zoomowac czy nie.
Mam nadzieje ze nie zamotalem za bardzo.
Dzieki z gory i pozdrawiam

[ Dodano: 2009-04-03, 12:53 ]
Zna ktos odpowiedz na moje pytania?
Sorki za posta pod postem.

#327468  autor: kamil1221
 04 kwie 2009, 22:31
W standardowym sofcie nie ma takiej opcji. Tak zazwyczaj samsungi mają.

#340772  autor: slawek.u
 13 cze 2009, 16:10
kowcio pisze:
maciejsdf pisze:1. Czy da się zmienić sygnał SMSa na własny (mp3)?
Raczej tak, już w J700 można bylo :P
No to spytam, bo kupiłem żonie ten telefon, przeglądam menu i chciałbym spytać - jak ustawić własny dźwięk jako dźwięk sms-a...?

#340773  autor: kowcio
 13 cze 2009, 16:15
slawek.u pisze:No to spytam, bo kupiłem żonie ten telefon, przeglądam menu i chciałbym spytać - jak ustawić własny dźwięk jako dźwięk sms-a...?
Wchodzisz w menu, ustawienia, profile, dajesz edytuj, dźwięk SMS i tam albo masz dodaj swój dźwięk, albo przesuwasz prawo-lewo d-padem. Dokładniej nie pamiętam ;) Ale jakoś da się, a jak nie bedzie widział dźwięków w .mp3 to muszę byc w .mid ;/ W L700 tylko polifoniczne, a J700 już MP3 można ustawić na SMS. :)

#340892  autor: slawek.u
 14 cze 2009, 09:55
kowcio pisze: a jak nie bedzie widział dźwięków w .mp3 to muszę byc w .mid
Rzeczywiście,da się ustawić, ale w ten sposób widzi tylko w mp3.

#340990  autor: Bos
 14 cze 2009, 20:30
A jakie ma widzieć? :P
Mi widział wszystkie. Inaczej: wchodzisz w galerię -> utwory -> tam więcej i ustaw jako. Tzn. nazwy trochę inne, ale dawno go już nie miałem.

#341002  autor: slawek.u
 14 cze 2009, 21:36
Bos pisze:A jakie ma widzieć? :P
MPEG-2 - takie
Wchodząc w galerię, to widzi wszystkie, ale powyżej chodzi o ustawienie dźwięku sms poprzez edycję w "profilu".
Bos pisze:wchodzisz w galerię -> utwory -> tam więcej i ustaw jako
Przykro mi, ale to wiem i tam jest tylko:
- jako dzwonek połączenia głosowego;
- jako dzwonek połączenia wideo;
- jako sygnał dzwoniącego;
- sygnał alarmu (budzika).

I tyle jest w tym, o czym piszesz....

Ale sobie poradziłem, znalazłem stronkę z fajnymi króciutkimi mp3-ami.