• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #287791  autor: saxon
 11 wrz 2008, 13:05
W opcjach tego telefonu jest taka opcja - tryb pracy sieci: GSM 900/1800, GSM 1900, UMTS, Automatycznie. Co to wogóle jest i czy zmiana z automatycznego na inny może poprawić jakość zasięgu sieci?

#287800  autor: Prometo
 11 wrz 2008, 13:24
saxon pisze:W opcjach tego telefonu jest taka opcja - tryb pracy sieci: GSM 900/1800, GSM 1900, UMTS, Automatycznie. Co to wogóle jest i czy zmiana z automatycznego na inny może poprawić jakość zasięgu sieci?
To oznacza, że Twój telefon może obierać sygnał w różnych częstotliwościach. Jak ustawisz na automatycznie to będzie się logował tam gdzie jest zasięg GSM do GSM 900/1800 a tam gdzie jest zasięg UMTS do UMTS. Takie logowanie (skakanie) po częstotliwościach znacznie wpływa na pracę baterii. Jeśli nie korzystasz z zasięgu UMTS to przełącz na tryb GSM. Pozwala to w znacznym stopniu zaoszczędzić baterię.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#287801  autor: mol
 11 wrz 2008, 13:26
Jeśli nie używasz UMTSu to najlepiej będzie ustawić tryb pracy sieci na GSM 900/1800 - zaoszczędzisz trochę baterii. Jeśli ustawisz sam UMTS telefon będzie miał zasięg tylko w miejscu gdzie UMTS będzie dostępny. Poprawić jakości zasięgu raczej się nie uda.

#321119  autor: mariower
 04 mar 2009, 16:12
Juz miałem sprzedac ten telefon ze wzgledu na BATERIE, trzymała 2-3 dni i dzieki tej wzmiance o UMTS i GSM zmieniłem zdanie. Otóż wyłaczyłem UMTS i telefon pracuje na samym GSM -bateria teraz trzyma mi 5-6 dni!!! Polecam taki zabieg bo i tak mało kto korzysta z rozmów 3G, a jeśli korzysta sporadycznie to żaden problem to zmienic w ustawieniach telefonu.