• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #282351  autor: Ziel`
 11 sie 2008, 15:45
W najbliższym czasie planuję kupić sobie telefon. Przede wszystkim ma on mi służyć do kontaktowania się z ludźmi (głównie za pomocą smsów), nie potrzeba mi specjalnych wodotrysków, choć aparat i dzwonki mp3 uważam za miłe dodatki.

Dlatego rozważam zakup Samsunga J200, bo wydaje się łączyć wszystko to, co potrzebuję. Jest tani, mały i niepozorny, ma wygodną klawiaturę i całkiem przyzwoity aparat. Ale chciałabym zadać parę pytań użytkownikom:

1) Jak to jest z baterią w tym modelu? Zależy mi, żeby długo trzymała, około 4-5 dni, natomiast z pewnych stron dowiaduję się, że jego maksymalny czas czuwania to 300 h, z innych - 175 h. W tym momencie nie wiem, komu wierzyć i czego się spodziewać, stąd też moje pytanie - ile trzyma wam bateria i przy jakim użytkowaniu?

2) Czytałam opinie, że głośnik w tym telefonie trzeszczy i słabo przez niego słychać rozmówcę. Naprawdę tak jest?

3) Czytałam również opinie dotyczące wszystkich / większości / części (niepoprawne skreślić) Samsungów, że jeśli wyciszy się dźwięki w telefonie, to nie słychać dzwoniącego budzika. Prawda to czy fałsz i czy dotyczy to J200?

4) Czy dzwonki są głośne? Wolałabym usłyszeć na mieście, czy ktoś do mnie dzwoni lub czy dostaję smsa.

5) Czy organizer posiada kalendarz i notatki? Bo to są dwie funkcje, z których najczęściej w telefonie korzystam.

6) Na koniec - jakiej jakości zdjęć się spodziewać? Nie trzeba mi wyśmienitych zdjęć rodem z wypasionej cyfrówki, ale wiem, że czasami 1,3 Mpix w jednym telefonie nierówne jest 1,3 Mpix w innym.

Na razie to wszystko z mojej strony. Dopiszę więcej pytań, jeśli jakieś jeszcze wpadłyby mi do głowy.

Z góry dziękuję za pomoc.

#282356  autor: kowcio
 11 sie 2008, 16:24
Ziel` pisze:1) Jak to jest z baterią w tym modelu? Zależy mi, żeby długo trzymała, około 4-5 dni, natomiast z pewnych stron dowiaduję się, że jego maksymalny czas czuwania to 300 h, z innych - 175 h. W tym momencie nie wiem, komu wierzyć i czego się spodziewać, stąd też moje pytanie - ile trzyma wam bateria i przy jakim użytkowaniu?
Pewnie te 300h jest właściwym czasem. Telefon wytrzyma 4-5 dni przy minimalnym użytkowaniu. Przy średnim coś ok 3 dni, przy dużym- wiadomo, jeden/półtora dnia..
Ziel` pisze:2) Czytałam opinie, że głośnik w tym telefonie trzeszczy i słabo przez niego słychać rozmówcę. Naprawdę tak jest?
Ale gdzie tam. To w ogóle niepodobne do Samsunga. Na pewno komuś się nudziło i bzdury wypisał :roll:
3) Czytałam również opinie dotyczące wszystkich / większości / części (niepoprawne skreślić) Samsungów, że jeśli wyciszy się dźwięki w telefonie, to nie słychać dzwoniącego budzika. Prawda to czy fałsz i czy dotyczy to J200?
Przetestowałem na swoim starym Samsungu- budzik budzi na wyciszonym.. Gorzej, jak wyłączysz telefon, w ten czas niestety budzik pewnie nie będzie budzić (może jest tutaj inaczej, jeżeli Samsung poprawiło to).
Ziel` pisze:4) Czy dzwonki są głośne? Wolałabym usłyszeć na mieście, czy ktoś do mnie dzwoni lub czy dostaję smsa.
Raczej tak. Są telefony, które mają bardzo ciche dzwonki, J200 do nich nie należy. Bez obaw, możesz wyruszyć w miasto bez obaw :-)
Ziel` pisze:5) Czy organizer posiada kalendarz i notatki? Bo to są dwie funkcje, z których najczęściej w telefonie korzystam.
Kalendarz na pewno, co z notatkami to nie wiem, w starym X200 mam funkcję "Lista zadań"- podobna do notatnika, ale przecież możesz sobie napisać notatkę w SMSie i ją zapisać ;-)
6) Na koniec - jakiej jakości zdjęć się spodziewać? Nie trzeba mi wyśmienitych zdjęć rodem z wypasionej cyfrówki, ale wiem, że czasami 1,3 Mpix w jednym telefonie nierówne jest 1,3 Mpix w innym.
Zdjęcia są przeciętne, na dworze dobre. Gorzej w pomieszczeniach :roll: Ale jak na telefon nie jest źle ;)

Ogółem bardzo ciekawy telefon za dość stosunkową niewygórowaną cenę.

#282369  autor: Ziel`
 11 sie 2008, 18:46
Dzięki za pomoc : )

Jeszcze jedno pytanko a propos baterii. Bo nie wiem, jak mam interpretować użytkowanie minimalne / średnie ^^". Dziennie wysyłam ok. 20-40 smsów, dzwonię bardzo rzadko (raz lub dwa razy w tygodniu odbiorę telefon, rozmowa trwa góra 2 min.) - czy swoje użytkowanie mogę uznać za niewielkie i oczekiwać od J200 choćby tych 4 dni czuwania (bez wyłączania na noc, żeby być już do bólu konkretnym)?

Wiem, że teraz wypytuję na siłę o szczególiki, które być może ciężko określić, ale po prostu dobra bateria jest dla mnie w telefonie najważniejsza i nie chciałabym się w tej kwestii zawieść.

#282373  autor: Prezesek
 11 sie 2008, 19:12
Ostatnio wyłączyłem fona bo chciałem mieć spokój, a tu rano budzik mi dzwoni. Byłem zdziwiony, bo przecież wyłączyłem fona, czyli nawet po wyłączeniu budzik zadzwoni.(Przynajmniej u mnie :D)

#282406  autor: Ziel`
 11 sie 2008, 21:55
SzoluUu, jeśli miałeś na myśli J200, to cieszę się. Przynajmniej będę mogła spokojnie na noc telefon wyciszyć i nie będę musiała ryzykować wybudzenia w środku nocy przez człeka dotkniętego bezsennością tylko po to, żeby rano telefon mnie obudził ; ).

#282413  autor: kowcio
 11 sie 2008, 22:38
Ziel`, To raczej 3-4 dni wytrzyma ;] Najwyżej w opcjach wyłącz 3G (2100 MHz) jeżeli nie będziesz korzystać z video-rozmów ;) w ten czas spokojnie 3-4 dni wytrzyma :-)
Jeżeli SzoluUu ma Samsunga Z370, to w J200 musi też tak być, telefony są dość nowsze niż te moje (niestety pierwsze Samsungi jak wiadomo, nie wszystko było super dopracowane).

#282420  autor: Ziel`
 11 sie 2008, 23:21
Na Samsungach kompletnie się nie znam, ani na tych starych, ani na tych nowszych. J200 byłby dopiero moim pierwszym telefonem tej marki.

Styczność miałam tylko z kilkoma klapkowanymi modelami, których właściciele trochę na baterię narzekali, oraz z L760, który nie dość, że mi się nie podoba, to i tak ciut za drogi dla mnie : X.

Z wideorozmów na bank korzystać nie będę, tak samo z odtwarzacza mp3, co już wg mnie wydłuża żywotność baterii. Telefon będzie mi głównie do smsów służył, może czasami fotkę strzelę, więc mam nadzieję, że przy takim "skromnym" użytkowaniu wytrzyma te 3-4 doby.

Się zobaczy, jeśli ostatecznie się na niego zdecyduję ; ).

#282424  autor: kowcio
 11 sie 2008, 23:47
Ziel` pisze:Z wideorozmów na bank korzystać nie będę, tak samo z odtwarzacza mp3, co już wg mnie wydłuża żywotność baterii.
To od razu w ustawieniach sieci w telefonie wyłącz 3G (oczywiście jak się zdecydujesz na niego i go kupisz ;) ), 3G troszkę skraca czas pracy baterii. Czyli jak widać dobrze Ci się wydawało ;-)
Ziel` pisze:Styczność miałam tylko z kilkoma klapkowanymi modelami, których właściciele trochę na baterię narzekali, oraz z L760, który nie dość, że mi się nie podoba, to i tak ciut za drogi dla mnie : X.
Tak, stare Samsungi nie słynęły z dobrych baterii ;]
L760 na allegro już za 380 powinnaś kupić, ale skoro Ci się nie podoba, to nic na siłę ;-)
Ziel` pisze:Telefon będzie mi głównie do smsów służył, może czasami fotkę strzelę, więc mam nadzieję, że przy takim "skromnym" użytkowaniu wytrzyma te 3-4 doby.
To na pewno, 3 dni spokojnie wytrzyma, 4 to nie wiem, ale pewnie tak.
Się zobaczy, jeśli ostatecznie się na niego zdecyduję ; ).
Zwróć uwagę na dżojstik w tym telefonie, nie każdemu (np mi) takie rozwiązanie odpowiada. Osobiście wolę tradycyjne klawisze nawigacyjne. Ciekaw jestem, czy Samsung nie będzie sprawiać problemów za jakiś czas, jeśli chodzi o tym dżojstik (tak jak te słynne SE). Z początku dość porządny się wydawał. Wiadomo, Samsung kładzie nacisk na jakość wykonania więc myślę, że jednak problemu nie będzie ;)

#282433  autor: Ziel`
 12 sie 2008, 00:07
Na dżojstik od razu zwróciłam uwagę, kiedy bawiłam się tym telefonem w Saturnie czy innym Media Marktcie. Nie chodzi tak "miękko" jak w mojej Nokii, co działa trochę na jego niekorzyść. No cóż, albo dżoj się wyrobi, albo się do niego przyzwyczaję. Albo poszukam sobie modelu ze zwykłymi klawiszami nawigacyjnymi, bo zupełnie na J200 zdecydowana jeszcze nie jestem, ale poszukiwania i wahania co do nowego telefonu to nie na ten temat ^^".

#285108  autor: Underek
 26 sie 2008, 22:25
Wczoraj dostałem ten telefon jestem z niego zadowolony jednak mam pytanie jak wyłączyć dźwięki klawiatury nie zmieniając jednocześnie trybu na cichy?

#285111  autor: Prometo
 26 sie 2008, 22:35
Underek pisze:Wczoraj dostałem ten telefon jestem z niego zadowolony jednak mam pytanie jak wyłączyć dźwięki klawiatury nie zmieniając jednocześnie trybu na cichy?
Czytałeś to str. 14.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#285583  autor: Underek
 28 sie 2008, 22:58
Pierwszy raz załadowałem baterie 2dni temu a dziś widzę info. ze bateria padła.
Pierwsze ładowanie trwało do momentu pojawienia się informacji ze bateria jest pełna. Siostra mi wmawia ze to błąd. Niby pierwsze 3-4 ładowania powinny być bardzodługie ( np. noc)

#285588  autor: kowcio
 28 sie 2008, 23:13
Underek, ja tak nigdy nie ładuję li-ion'ów. I jakoś mi dobrze trzymają.
Ale Samsungi mają to do siebie, że naładowane w nocy (podtrzymane kilka godzin dłużej pod ładowarką) dłużej trzymają.. W każdym tak miałem.
2 dni to może być mało i bardzo długo- co robiłeś i w jakich ilościach na telefonie? to ważne. Można baterię w klika godzin rozładować, a można w ciągu np 5 dni..
Spróbuj zostawić telefon pod ładowarką w nocy, powinien dłużej wytrzymać.
Nie wiem dlaczego tak w Samsungach jest :roll:

[ Dodano: 2008-08-28, 23:15 ]
Zapomniałem dodać, że ok pierwszych 5 ładowań bateria zazwyczaj krócej wytrzymuje niż zwykle. Daj jej się rozkręcić ;)

#285672  autor: Underek
 29 sie 2008, 13:24
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ile kosztują karty pamięci i jakie muszą być to karty dla tego telefonu? ( jak można to jakiś link z możliwością kupna )
Można tez połączyć tego fona jakimś kablem ( usb ) do PC?

#285684  autor: kowcio
 29 sie 2008, 14:07
Underek pisze:Można tez połączyć tego fona jakimś kablem ( usb ) do PC?
Można. Zwykły USB Samsung. Tylko najpierw musisz zmienić tryb w telefonie na pamięć masowa- menu, ustawienia, telefon, tryb USB-> pamięć masowa. W ten czas komputer będzie widział kartę pamięci jako dysk przenośny (tak jak pendrive, aparat cyfrowy itp)
Ile kosztują karty pamięci i jakie muszą być to karty dla tego telefonu? ( jak można to jakiś link z możliwością kupna )
Tutaj tanie karty pamięci są. Zwykła microSD będzie działać. Kupić możesz w sklepie z elektroniką (najlepiej)- 1 giga będzie kosztować ok 20 PLN (może i taniej, już widziałem od 17.99 PLN). Tutaj masz przykładową kartę pamięci.
Co do kabelka USB to Tutaj masz przykładową aukcję. Myślę, że będzie działać ;)

#286741  autor: zachowania
 04 wrz 2008, 17:19
witajcie.
czy możecie puścić mi na maila przykładowe fotki i jakiś filmik z tego telefonu? czy filmowanie jest ograniczone czasowo?
achowani (@@@) onet.eu

i jeszcze jedna sprawa. jak ten telefon leży w dłoni? korzystam obecnie z Nokii 1650 i niestety na tej ciężko mi pisać cokolwiek jedną ręką. korzystałem wcześniej z 6210, 6310, 6230 i te leżały w dłoni bardzo dobrze.
Samsung wymiarów nie ma zbyt wielkich, więc moja obawa o ergonomię tego tel.

#286747  autor: Ziel`
 04 wrz 2008, 17:39
Trzymałam ten telefon w ręce (i nic więcej : X) - w dłoni leży bardzo dobrze. Klawiaturę ma sporą i wygodną, więc jeśli baba z długimi paznokciami spokojnie mogłaby jedną ręką smsa napisać, to i facet z większymi paluchami nie będzie miał problemu ; ).

#286750  autor: kowcio
 04 wrz 2008, 17:55
zachowania pisze:czy filmowanie jest ograniczone czasowo?
Chyba, jak się nie mylę to można nagrywać max 1h lub do wykorzystania pamięci w telefonie. Przynajmniej u mnie jakiś ograniczeń nie zauważyłem (D900i).
Oto się nie martw ;)

#286786  autor: zachowania
 04 wrz 2008, 20:31
kowcio pisze: Chyba, jak się nie mylę to można nagrywać max 1h lub do wykorzystania pamięci w telefonie. Przynajmniej u mnie jakiś ograniczeń nie zauważyłem (D900i).
Oto się nie martw ;)
martwiłem się, że może być ograniczenie np. do 30 sek., jeśli możliwości są sporo większe to odpowiada mi to, ciekaw jestem jeszcze jakości tych filmów i zdjęć.

#286860  autor: kowcio
 05 wrz 2008, 13:08
zachowania pisze:ciekaw jestem jeszcze jakości tych filmów i zdjęć.
Filmy jak filmy ;)
Zdjęcia będą dobrej jakości w odpowiednio oświetlonym (najlepiej naturalnym światłem) pomieszczeniu, oraz jak będzie słońce na dworze zdjęcia będą dobrej jakości.
W ciemnych miejscach nie polecam robienia zdjęć ;)