DAJ CYNK
  • Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem

Moderator: Moderatorzy

 #928603  autor: Sason
 30 maja 2017, 18:41
Witam,
posiadam telefon Oukitel K6000 Pro. Ogólnie wsyztski jest OK, ale ostatnio mam problem z ładowaniem... Mianowicie telefon ciągle rozłącza się z ładowarką (każdą), ponadto nawet jeśli teoretycznie uda się go podłączyć (wskazuje ładowanie), to nawet po całym dniu nie rośnie nawet o 1%... Problem taki już raz wystąpił, ale minął o paru dniach (używałem wtedy zastępczo innego telefonu). Problem jednak powrócił i tym razem chciałbym go rozwiązać...
Jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc, będę bardzo wdzięczny.

Myślałem, że może pomoże aktualizacja (w opisie ma napisane "solve battery charging problem"), problem polega na tym, że normalnie po pobraniu powinna się ona zainstalować przez recovery, wgrałem jednak TWRP i teraz zamiast zainstalować aktualizację, telefon po prostu wchodzi do recovery... I szczerze mówiąc nie wiem jak mam zainstalować tę aktualizację (o ile w ogóle by pomogła), ponieważ jej liku nie mogę znaleźć.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.
 #928607  autor: Niezgodna7
 30 maja 2017, 19:23
Wyjmij baterie - popatrz na styki, jej stan etc.
Zamiennik baterii - chyba niedostępny, bo dobrze by było na chwilę inną sprawdzic.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #928627  autor: Sason
 30 maja 2017, 20:45
Baterię wyjąć próbowałem... Wydaje się być w porządku, styka, po zmierzeniu woltomierzem też jest ok...
Co dziwne, jak już wspominałem, problem już wcześniej wystąpił... I po pewnym czasie sam się rozwiązał. Problem w tym, że wolałbym nie czekać tylko coś z tym zrobić.
 #928645  autor: Niezgodna7
 30 maja 2017, 22:35
Weź go wyłącz i podepnij ładowarkę.
hmm..?
*
Może to coś z gniazdem usb... nie ma luzu, nie zapadło się ..?
Weź jeszcze lekko naciśnij podczas ładowania na wtyczkę micro usb z góry, z dołu - może zaskoczy na chwilę ..?

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #928674  autor: Xy
 31 maja 2017, 08:54
Prawdopodobnie zechło gniazdo USB w telefonie. Miałem tak w Nokii. Naprawa w Regenersis pomogła.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ Sony Ericsson K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ Sony Ericsson K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ ???
 #928764  autor: Sason
 31 maja 2017, 17:31
Wyłączenie telefonu nie pomaga :( Ruszanie i dociskanie kabla też nie.
Kabel nie jest luźny, też myślałem, że to gniazdo, ale takie naprawienie się po pewnym czasie raczej by tu nie pasowało...
 #928837  autor: Xy
 01 cze 2017, 10:18
Sason pisze:też myślałem, że to gniazdo, ale takie naprawienie się po pewnym czasie raczej by tu nie pasowało...
Pasowałoby. Moja Lumia raz ładowała, raz nie. Zależnie czy załapały styki czy nie. Aż w końcu poszła na naprawę.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ Sony Ericsson K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ Sony Ericsson K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ ???
 #928843  autor: Niezgodna7
 01 cze 2017, 10:47
Całkiem się odlutowało / złamało - trza tam zajrzeć serwisowo , prześwietlić i tyle.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis