• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #722311  autor: user_delete34
 04 cze 2014, 08:24
Bateria w mojej Z1C powinna wytrzymywać dłużej niż jest obecnie (2 dni, mało używam), więc spojrzałem w aktywność. O dziwo, najwięcej energii pożerają Multimedia - od naładowania telefonu niemal cały czas proces ten jest aktywny. W tle jest tylko zapauzowany Walkman i Chrome. Czemu telefon nie może przez to wejść w tryb uśpienia i co z tym mogę zrobić?
[img]i.minus.com/dbnmedZ2xS09Nf/Screenshot_2014-06-04-08-07-18.png[/img] [img]i.minus.com/dv2NuMYm5yUu7/Screenshot_2014-06-04-08-07-25.png[/img] [img]i.minus.com/dBz8t3I8gAu2C/Screenshot_2014-06-04-08-07-40.png[/img]

Ten problem nie ma związku z tym, o którym pisałem w wątku Aplikacja Gmail - kiedy opisywałem tamten, Multimedia siedziały grzecznie cicho. Może nie do końca - było aktywne 6 godzin, ale to dużo mniej niż teraz.

#722591  autor: dwaeuro
 04 cze 2014, 19:59
A oprócz chrome i walkman masz zainstalowane jakieś inne aplikacje do Internetu, muzyki. Poza tym jakieś aktualizacje ostatnio?

Nowa Huta Wolne Miasto!

#722655  autor: user_delete34
 04 cze 2014, 22:36
Nie pamiętam, jak z aktualizacjami, na pewno system aktualny, wszystko najnowsze dostępne.

Do muzyki mam jeszcze TuneIn i Aupeo, nie uruchamiane od czasu restartu urządzenia i nieobecne wśród działających procesów ani w pamięci podręcznej.

W działających aplikacjach mam: Multimedia, Usługi: DeviceStorageService; Multimedia, Procesy: Multimedia (android.process.media). Ostatnie opisane jest Główny proces w użyciu.

#722681  autor: dwaeuro
 05 cze 2014, 00:17
A czy masz włożoną kartę pamięci? A jeżeli tak, to czy po jej wyjęciu dzieje się tak samo. Możliwe, że telefon cały czas skanuje, szukając multimediów i to jest powód.
Jeżeli nie, to trzeba będzie szukać wśród aplikacji - wejść w ustawienia i po kolei, załóżmy po klika wyłączać i sprawdzać czy będzie lepiej. Oczywiście można też zrobić wipe, ale raz, jest z tym dużo zabawy a i tak jak wgrasz tę niesforną aplikację ponownie to problem może powrócić.

Nowa Huta Wolne Miasto!

#722762  autor: user_delete34
 05 cze 2014, 10:58
dwaeuro pisze:tę niesforną aplikację
Jedyne, co mogę podejrzewać - przez chwilę miałem Logo Quiz. Nie mam już tego trochę czasu.

W działających aplikacjach/procesach nie mam nic podejrzanego, chyba same systemówki.

Karta pamięci włożona, po wyjęciu nie wiem, czy mi nie przestaną działać aplikacje? Nie powinno cały czas skanować, bo poza automatycznie utworzonymi folderami Androida, karta jest właściwie pełna muzyki i nic poza nią.

[ Dodano: 2014-06-05, 22:32 ]
Karta pamięci wyciągnięta, Multimedia dalej utrzymuje aktywność. Cały czas te same 4 wątki, jak na załączonym zrzucie.

Coś jeszcze możecie poradzić? Wyłączyłem transmisję danych i lokalizację, ale przecież nie o to chodzi - ten telefon normalnie trzyma 3 dni normalnego użytkowania, a nie 2 sporadycznego.

#724175  autor: Realista
 10 cze 2014, 15:10
Rozwiązanie chyba zostaje ci jedno reset do ustawień fabrycznych lub w menedżerze urządzeń znaleźć te konkretne procesy i wyczyścić dane aplikacji przy nich .
Rozwiązanie 1 czyści telefon do stanu fabrycznego , numer 2 tylko aplikacje które zaznaczysz i tyle .

Doradca klienta indywidualnego - ORANGE
Czasami cudotwórca - nawet często :-)
Masz problem to nasz , może pomogę , jak dam radę ;-)

#733109  autor: user_delete34
 17 lip 2014, 08:20
Realista, eksperymenty co do długości działania na baterii trwają i wychodzi... nic nie wychodzi! Czasem z włączonym transferem danych, lokalizacją i LTE energia ucieka wolniej niż bez, proces Multimedia od jakiegoś czasu się nie pojawia, a nie pamiętam, co zrobiłem. Chyba reset się przyda, ale póki co trwają testy.

Odswieżam:
Niestety! Karta pamięci wysunięta, w ostatnich aplikacjach nic (nawet Walkmana), a Multimedia nadal utrzymują aktywność. Przez to w ciągu nocy zamiast 5-7, bateria spadła mi o poziom 15%.
Telefon jest niecały miesiąc po resecie, na najnowszym oprogramowaniu i tylko z pewnymi aplikacjami, bez modyfikacji.