• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #696967  autor: Wiola_K
 09 lut 2014, 15:55
Witam. Mam ten telefon od miesiąca. Jak dla mnie jest super. Ale mam kilka pytań bo nie wiem jak sobie poradzić. Jak sobie włączam go z czuwania pojawia się zegar i najpierw pojawia się inna godzina (mniemam że ta na ktòrą wcześniej patrzyłam) a potem dopiero ta właściwa. Trochę to wkurzające. Da się coś z tym zrobić? Mam opcję pisania, że podpowiada pisanie. I jest to super, oprócz tego, że czasem sam wpisuje jakieś słowo przeważnie nie to co bym chciała i strasznie długie. I mam jeszcze pytanie o antywirusa. Jak to działa. Normalnie instaluję z neta i to sobie działa w tle? Jaki polecacie? Dzięki. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 lut 2014, 14:38 przez Wiola_K, łącznie zmieniany 1 raz.

#697225  autor: Jumperone
 10 lut 2014, 14:57
Antywirusa sobie podaruj - tylko obciążą telefon i działa non stop w tle.

Odnośnie klawiatury to chcesz wyłączyć poprawianie czy jak? Średnio zrozumiałem :)
Jeśli tak to ustawienia>język i wprowadzanie i tam są wszystkie opcje dot. klawiatury.

#697490  autor: Wiola_K
 11 lut 2014, 13:52
Chciałam żeby telefon podpowiadał wyrazy ale sam nie wstawiał ich w tekst który piszę. A mmsy nie da się odbierać bez włączenia Internetu?

#697491  autor: Morvius
 11 lut 2014, 13:59
ja korzystam z aplikacji gokeyboard+swype, fajnie się sprawdza. antywirus jest zbędny bo i tak co chwila trzeba podłączyć telefon pod pc a komputer sam ci sprawdzi wirusy. mmsa nie wyślesz bez włączonego internetu niestety a od siebie dodam że powinnaś zainstalować jeśli jeszcze tego nie robiłaś cleanmaster aplikację do czyszczenia pamięci ram i wyłączania aplikacji działających w tle.

Klasyczny obserwator wątku.

#697513  autor: Jumperone
 11 lut 2014, 15:15
Akurat appek w stylu clean mastery, task killery i inne nie polecam. Wystarczy przytrzymać home i pozamykać aplikacje, a system zajmie się reszta i nie ma co go poprawiać.

Nie mam samsunga pod ręką w tej chwili to ciężko mi powiedzieć dokładnie jak to wyłączyć, ale poszukaj w:
ustawienia>język i wprowadzanie i tam są wszystkie opcje dot. klawiatury.

#697516  autor: Morvius
 11 lut 2014, 15:23
aplikacja do czyszczenia ram zamula ram? :D okej

#697600  autor: Jumperone
 11 lut 2014, 21:42
Raczej negatywnie wpływa na działanie systemu. Android sam nią zarządza i to jemu się powinno to pozostawić, a wystarczy tylko zamykać aplikacje wbudowanym menedżerem.

#697603  autor: maniek89
 11 lut 2014, 22:13
Jumperone pisze:Wystarczy przytrzymać home i pozamykać aplikacje, a system zajmie się reszta i nie ma co go poprawiać.
Dokładnie.
Wiola_K, naciśnij home i przytrzymaj - zapewne zobaczysz spora listę. Poprzeciągaj więc zdecydowanym ruchem odpalone aplikacje aż poznikają z tej listy. Dopiero wtedy będą zamknięte. Naciskając wstecz mamy złudne wrażenie że aplikacja się zamknęła. Tak niestety nie jest. Ortwartych kilka/naście aplikacji wyraźnie przymuli ci telefon.

#697619  autor: Wiola_K
 11 lut 2014, 23:37
Dzięki. Tego nie wiedziałam. Przydatne info, bo nawet się zastanawiałam jak od czasu do czasu odmulić telefon.

#697704  autor: Morvius
 12 lut 2014, 12:40
ale nie pozamyka to wszystkich aplikacji, fb mapy google itd będą dalej pracowały czerpiąc baterię i muląc więc nie wkręcaj takich rzeczy. poza tym nie tylko przycisk home odmula bo i wykonywane połączenia tel, i raporty doręczeń i wszystkie inne takie informacje śmieci też, a przycisk home ich nie usunie z pamięci ram. nie wkręcaj że taki program negatywnie wpływa na pracę systemu, czyścic wszystkie zbędne informacje uruchomionych aplikacji działających w tle, wyłącza aplikacje działające w tle, czyści pamięć ram, blokuje niechciane aplikacje które same się uruchamiają w czasie pracy tel aby się same nie aktywowały. przycisk home tylko czyści pamięć używanych aplikacji.

#697723  autor: darek638
 12 lut 2014, 13:29
Kiedyś używałem czegoś podobnego i zauważyłem wzrost zużycia baterii. Niektóre procesy były zamykane przez ten program ale nachalnie próbowały się ponownie uruchomić i tak w kółko: ) Więc raczej trzeba znaleźć sposób żeby je wyłączyć na stałe. Ja zrobiłem roota i mam spokuj :D

Nigdy więcej Play.

#697730  autor: Morvius
 12 lut 2014, 13:45
też mam zrootowany telefon ale wcześniej wiem, że w da się ręcznie wyczyścić przez ten program albo przez coś innego np niepotrzebną pamięć z zapisanych wyszukiwanych tras mapy google albo fb albo innych aplikacji w telefonie, tam też jest wymuszenie zamknięcia i ustawienie listy stale zamykanych programów i odświeżania ram, co z tego że bateria krócej trzyma jak i tak trzyma 1 dzień a jak będzie trzymała pół godziny krócej to świat się nie zawali

#697908  autor: Wiola_K
 13 lut 2014, 08:59
W tym przycisku home nie mam żadnych aplikacji włączonyazzch ale jak weszłam na pamięć ram to kliknęłam wyczyść pamięć ram i zamknęło 26 aplikacji potem 1. Jak zachwilę znów uruchomiłam to od nowa to znów zamknęło 26 aplikacji i tak w kółko. Na rootowaniu się nie znam.

#697918  autor: Morvius
 13 lut 2014, 10:25
jak juz pisałem po to masz ten program i ustawiasz sobie widżet na pulpicie i jedno kliknięcie czyści wszystkie zaległe pliki

#697937  autor: Wiola_K
 13 lut 2014, 12:02
ok wypróbuję. Mam nadzieję że jest prosty w obsłudze

#698718  autor: Jumperone
 16 lut 2014, 14:22
Morvius pisze:ale nie pozamyka to wszystkich aplikacji, fb mapy google itd będą dalej pracowały czerpiąc baterię i muląc więc nie wkręcaj takich rzeczy. poza tym nie tylko przycisk home odmula bo i wykonywane połączenia tel, i raporty doręczeń i wszystkie inne takie informacje śmieci też, a przycisk home ich nie usunie z pamięci ram. nie wkręcaj że taki program negatywnie wpływa na pracę systemu, czyścic wszystkie zbędne informacje uruchomionych aplikacji działających w tle, wyłącza aplikacje działające w tle, czyści pamięć ram, blokuje niechciane aplikacje które same się uruchamiają w czasie pracy tel aby się same nie aktywowały. przycisk home tylko czyści pamięć używanych aplikacji.
Nie wkręcam żadnych rzeczy tylko ty polecasz instalowanie jakiś programików, które dodatkowo niepotrzebnie obciążają system. Wystarczy poprzesuwać tylko appki po przytrzymaniu home i jest ok. Procesy o których mówisz jak fesjbuki i inne i tak się po chwili włączą powodując przy tym lekkie lagi co nie ma sensu..

#698844  autor: Wiola_K
 16 lut 2014, 22:24
Zainstalowałam Clean Master. Ze 100 MB wyczyścił niepotrzebnych danych ale cały czas działa w tle. Jakoś mi to przeszkadzało więc program odinstalowałam.

#698932  autor: Morvius
 17 lut 2014, 13:01
o to chodzi że ma działać i pilnować porządku więc po co instalować jak ma nie działać? chciałem pomóc ale no cóż.

#698988  autor: Wiola_K
 17 lut 2014, 17:20
spoko. Po prostu myślałam że można to włączyć od czasu do czasu i zrobić jeden ogólny porządek.