• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #685729  autor: pedro01
 27 gru 2013, 13:41
Witajcie ,nie widzę tutaj takiego samego wątku więc pozwolę sobie założyć temat. Od 3-4 tygodni jestem posiadaczem Idola. Na początku wszystko fajnie ale problem polega na tym że gdy zablokuje telefon czasami żąda ode mnie później przy odblokowaniu kodu pin i jestem w tym czasie poza zasięgiem, dopiero po wpisaniu kodu pin telefon łapie zasięg z Orange i działa. Ostatnio nawet się wyłącza sam z siebie. Sytuacja wygląda tak że zablokuje telefon przyciskiem , chowam do pokrowca i później jak wyjmuje po jakimś czasie to czarny obraz i nie reaguje na odblokowanie więc przytrzymuje włącznik dłużej i się załącza od nowa tak jakby był w jakimś stanie uśpienia.Problem w tym że wtedy ludzie nie mają ze mną kontaktu. Czy to wina jakiś aplikacji , oprogramowania czy fabrycznie coś nie tak ? Może muszę coś ustawić w ustawieniach ? Posiadam wersję androida 4.1.1 , poza tym błędem i trójkącikiem (usługa transmisji danych)który ciągle widuję jest ok.Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2014, 14:56 przez pedro01, łącznie zmieniany 1 raz.

#685733  autor: UndiscloseD
 27 gru 2013, 13:56
Ja mam podobny problem z tym, ze moj sie restartuje. A widze kiedy sie to dzieje, bo pojawia sie blad "brak (drugiej) sim". U mnie rowniez android 4.1

#685741  autor: pedro01
 27 gru 2013, 14:24
Długo już tak masz ? ja jeszcze nie widziałem żeby u mnie pojawiał się jakiś napis. Oddawałeś już gdzieś do reklamacji/naprawy ?

#685783  autor: UndiscloseD
 27 gru 2013, 16:57
pedro01, Ja mam M'POP, ale myślę, że za dużo się od siebie nie różnią. Telefon jest nowy, mam go od ponad miesiąca. Problem pojawił się już w pierwszym tygodniu użytkowania. Telefon mam na 2 karty sim, ale używam tylko 1. Przy włączeniu telefonu, na belce pojawia mi się trójkącik, a jak ją rozwinę pojawia się komunikat, że nie wykryto karty sim. A już kilka razy udało mi się telefon przyłapać na gorącym uczynku przy restartowaniu. Leży sobie na biurku i nagle podświetla się ekran z logo T, a potem właśnie ten "error" na pasku.
Narazie nie oddawałem telefonu na gwarancję, bo nie jest to jakoś bardzo uciążliwe(telefon się tylko zrestartuje bez konieczności podawania PINu) i nie dzieje się non stop, tylko raz na jakiś czas,a poza tym nie wyobrażam sobie przesiąść się na jakiegoś małego kurdupla na 2 tygodnie :D
Zauważyłem jeszcze u siebie taki błąd:"the process com.google.process.gapps has stopped".
Nie ma żadnej reguły kiedy się pojawia-przy przeglądaniu internetu, przy zamykaniu aplikacji, a czasem nawet "tak po prostu".

#685791  autor: bazooka
 27 gru 2013, 17:22
W pierwszej kolejności powinniście wyłączyć drugą kartę w ustawieniach - można jeszcze podmienić kartę w slotach.
W ewentualnej drugiej kolejności: zrobić master reset - przywrócenie do ustawień fabrycznych.
Nie oddawać na żadne "gwarancje" dopóki nie wykonacie tych podstawowych czynności, bo to ewidentne problemy software'owe.

#685797  autor: UndiscloseD
 27 gru 2013, 17:35
Tzn, tego, że mi pokazuje iż nie wykryto drugiej karty nie traktuje jako problem, bo pewnie tak ma być. Ciekawsze dla mnie jest restartowanie się telefonu nowego po ok tygodniu użytkowania. Najpierw myślałem, że to może wina "Project Butter", który ma być jakimś usprawnieniem w 4.1 JB mającym poprawić szybkość i stabilność system. Myślałem, że ma to działać na tej zasadzie, że telefon zamiast się zamulić to się zresetuje, ale jednak potem doszedłem do wniosku, że to chyba nie jest to

#685845  autor: pedro01
 27 gru 2013, 20:00
Słuchajcie ale ja nie mam dual sima , może mówimy o innych telefonach ? Mam Idola 6030X. Tutaj jest karta micro Sim i micro SD , nie ma wejścia na drugą kartę Sim. Przynajmniej ja nic o tym nie wiem, dzisiaj już dwa restarty jak nie trzy i jestem poza zasięgiem wtedy. Ludzie nie mogą się do mnie dodzwonić, przyłapałem raz telefon , ukazało się logo Orange , przez chwilę nie reagował na dotyk a po chwili wibracja i odmulił czyli powrót do ekranu startowego po wpisaniu kodu pin,zaraz przywrócę fabryczne i zobaczę jak będzie.

[ Dodano: 2013-12-27, 20:13 ]
Już rozumiem :) hehe nie wiedziałem że M'Pop to taki model :)

#685859  autor: UndiscloseD
 27 gru 2013, 20:56
To chyba ja mam jakieś szczęście, bo też się restartuje, ale nie krzyczy PINu. Jakby tak się restartował i żądał PIN za każdym razem to faktycznie byłoby nieciekawie. Tylko tak się zastanawiam, co tutaj może dać przywrócenie ustawień fabrycznych? Chyba, że istnieje jakieś ryzyko, że mogła to wywołać jakaś aplikacja.

#685867  autor: bazooka
 27 gru 2013, 21:27
UndiscloseD, jeśli ktokolwiek chce wysyłać do naprawy telefon by Ci pierwsze co zrobili to master reset, to nikt do niczego nie zmusza - moim zdaniem to jest byk systemowy - a fabryczne ustawienia zazwyczaj to naprawiają.
Ostatnio wgrana aktualizacja systemu wywołała u mnie problem z połączeniem ze słuchawką z BT, nie utrzymywało połączenia. Ale to tylko przykład, zawsze pierwsze co się robi jeśli coś nie działa należycie to MASTER RESET - i dotyczy to nie tylko telefonów z Androidem...
Poza tym - nie prościej spróbować, a potem pisać, że nic to nie dało... :?: :)

#685883  autor: pedro01
 27 gru 2013, 22:58
Reset zrobiony , teraz pozostaje czekać , mam nadzieję tylko że będzie lepiej , że to wina jakiejś aplikacji, tylko czy to by oznaczało że nic nie mogę pobrać ? żadnej aplikacji,gry itp. ? no bo nie wiadomo czego to wina.Specjalnie kupiłem sobie kartę pamięci na te wszystkie aktualizacje itp. a teraz strach będzie cokolwiek ściągać.

#685894  autor: bazooka
 27 gru 2013, 23:46
Nie ma nic na tacy, czasami by coś spersonalizować tracę mnóstwo czasu i nerwów, ale metodą prób i błędów można dojść do niemal wszystkiego, a do tego jaka satysfakcja z tego że dokonałem czegoś sam, bez pomocy 😄
...więcej ambicji :!:

#685914  autor: pedro01
 28 gru 2013, 08:54
No pewnie będę musiał taką metodą szukać przyczyny , nie wszystko na raz tylko po kolei z przerwami żeby zobaczyć czy błąd nie powraca.

[ Dodano: 2013-12-28, 14:14 ]
Długo się nie nacieszyłem , nie wiele pomogło. Dzisiaj znowu nie miałem zasięgu i telefon żądał pinu , nie wiem czy to jakaś opcja jest włączona czy jak .. to wygląda tak jakby telefon był w stanie uśpienia jak komputer i później jak się przebudzi żąda hasła czyli tutaj pinu.

[ Dodano: 2013-12-29, 08:54 ]
Słuchajcie zauważyłem że w czasie tego defektu pojawia się też taka pomarańczowa ikonka jakby malutka karta sim , wcześniej to kompletnie pomijałem, jest to jeśli się nie mylę z aplikacji Twój Backup wyświetla się coś w stylu connection failed , nie wiem czy to ma jakiś związek z tym , na razie wymusiłem zamknięcie aplikacji i od wczoraj wieczora spokój , jak tak jeszcze będzie to wyłączę to i będę dalej obserwował.

#686903  autor: Wiola_K
 01 sty 2014, 15:12
Super że jest ten temat, bo Mąż ma m' popa i co dziennie zalicza 1 restarta. Myślałam, że to wina baterii, albo taki "urok" tego telefonu, ale dzięki poradzie zresetowałam telefon do ustawień fabrycznych i już 2 dni się nie restartował;-)

#686972  autor: pedro01
 01 sty 2014, 20:06
Kurczę to widzę że często tak się dzieje w Alcatelach , gdybym wiedział że takie coś będzie to bym się trzy razy zastanowił a tak to lipa. Próbuję już wyłączać jakieś aplikacje czy coś i szukam przyczyny bo nie uśmiecha mi się zanosić telefonu do serwisu i czekać ok. 2 tyg.

#686987  autor: bazooka
 01 sty 2014, 20:57
pedro01, ale koleżanka Wiola_K, napisała że ustąpiło po master resecie, a u Ciebie dalej :?:
Może podeślij spis apek, które wgrywasz po przewróceniu do ust.fabrycznych - spróbujemy coś doradzić, może jeszcze print screena z tą ikonką pomarańczową byś zrobił i ją tu wstawił :?:

I to nie prawda, że z Alcatelami się tak dzieje, miałem do czynienia z 3 i nic takiego nie było, może jeden reset w 993D gdy go miałem...ale tam był jednordzeniowy procek i nie ciągnęło po prostu wszystko co bym chciał mieć, za mało RAMu itp...

#686991  autor: UndiscloseD
 01 sty 2014, 21:11
Ja też zrobiłem reset telefonu i również potwierdzam, że od paru dni jest spokój. A jednak coś dało :-)

#686992  autor: Darecky
 01 sty 2014, 21:16
pedro01
Zainstaluj logcata i zobacz w logach w jakim momencie telefon Ci się restartuje. Wtedy będziesz znał przyczynę. Bez tego to wróżenie z fusów.

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#687016  autor: pedro01
 01 sty 2014, 22:50
Może po prostu ja tak mam, tą pomarańczową ikonką okazała się aplikacja "Twój backup" wymusiłem zamknięcie a później wyłączyłem i teraz ona się nie pokazuje. Jednak i tak przeważnie raz na dwa dni się resetuje lub dochodzi do sytuacji kiedy tel. pyta mnie o ten pin i wtedy nie ma zasięgu i jestem poza siecią. Może to coś z kartą sim ? aplikacji teraz nie mam żadnych zainstalowanych po ustawieniach fabrycznych.Też macie jakiś plik androida który ma jakieś chińskie litery ? zajmuje 44kb i mam go na ostatnim miejscu na liście aplikacji.

[ Dodano: 2014-01-01, 23:06 ]
Zainstalowałem ten program , powiedzcie jak się z nim obchodzić , wyskoczyły mi (dwa błędy) trace: error opening trace file: No such file or directory (2) , reszta na zielono AndroidRuntime

#687179  autor: Darecky
 02 sty 2014, 16:42
Ale ogólnie Ci takie wyskoczyły błędy czy tuż przed restartem?

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#687221  autor: pedro01
 02 sty 2014, 19:15
Ogólnie restartu od wczoraj nie było a takie błędy wyskakują co kilka godzin , dzisiaj mnie się tylko raz pytał o pin ale wtedy błąd nie wyskoczył. Dzisiaj taki błąd był zanotowany o 10:14 a drugi o 14:59 , w sumie to dziwne bo telefon odłączyłem rano od sieci ok. 8 rano a teraz pokazuje że na baterii jest 9 godz. więc może po 10 się zresetował a błąd był właśnie o 10:14 , tylko ten drugi wyskoczył zaraz po rozmowie telefonicznej.

[ Dodano: 2014-01-02, 19:29 ]
Jest w ogóle jakiś temat na forum o tym programie CatLog ? może ktoś to przerabiał albo wie o co chodzi.