• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #681321  autor: etcik
 09 gru 2013, 18:01
No cóż... Nowy telefon, nowy system, nowe początki, nowe problemy.

W zasadzie głównym moim problemem jest bateria. Problemem i zdziwieniem. Słyszałem, że bateria stabilizuje swoją pojemność po paru ładowaniach i po pierwszym/drugim ładowaniu bateria może długo nie trzymać.
No więc jestem po 3 ładowaniach już i powiem tak:
1 ładowanie do 100% - najdłuższe 19h i to przy w zasadzie przy nieużytkowaniu go.
2 ładowanie- około 7h -> 67% zostało przy użytkowaniu 3:48h, by przy 17% mieć 6h użytkowania
3 ładowanie- około 8h

Szczerze nie mam pojęcia co jest grane.
Nie oczekiwałem cudu i tygodniowego użytkowania telefonu, jednak zewsząd spływają informacje, że 1 dzień bateria powinna trzymać bez problemu. W porywach do 2 dni. Podczas gdy ja wczoraj, w niedziele, telefon ładowałem 2 razy. Rano i wieczorem.
I nie sądzę żebym jakoś super katował telefon, bo odkąd go mam to tak, testuje różne rzeczy, próbuje go 'poznać' jednak nawet filmów żadnych nie oglądałem itp.
Niepotrzebne funkcje staram się wyłączać jednak no ... bez przesady. 6 godzin na ładowaniu?
Do tego cały czas mam wykorzystanie ekranu na poziomie 70-80%

Wie ktoś co może być przyczyną? Starałem się znaleźć jakieś formy oszczędzania baterii na necie jednak no... średnio dają coś te metody, a nie po to kupiłem Galaxy S4 by cały czas nieużywany leżał na półce bądź cały czas miał włączony tryb oszczędzania energii.

Dziś to samo rano ściągnąłem z ładowarki i już 2 godziny temu musiałem znów go podpiąć do ładowania.
Wkleiłbym Wam screenshoty by to zobrazować jednak brak pojęcia technicznego jak to zrobić.

Pozdrawiam i licze na jakiekolwiek sugestie/pomoc.

#681375  autor: Precelos
 09 gru 2013, 20:37
na pocaztek zrob ustawienia fabryczne i nic nie instaluj - bedziesz wtedy mail pewnosc ze zadna aplikacja nie zjada ci bateri w tle

po drugie masz wlaczony transfer danych?

po trzecie podaj jaka masz wersje softu?
czy to nie jest przypadkiem android 4.3

Obrazek

#681437  autor: etcik
 09 gru 2013, 23:54
Tak to android 4.3, a czemu? (jestem zielony jak robot z androida, bo całe życie na symbianie)

Co do transferu danych, wifi, bluetooth i tych innych dziesiątek funkcji typu NFC, S Beam, GPS itp to generalnie 3/4 powyłączałem. Jedynie wifi korzystam jak jestem w domu, a tak jak poza to mam te dane włączone, bo po coś ten pakiet internetowy właściwie jest.

Generalnie nic nie musze robić na tym telefonie, wystarczy, że mam ekran podświetlony i chodze po menu, ustawieniach, oglądam widgety itp i bateria leci w zastraszającym tempie.
Nie używałem dziś wieczór telefonu przez 2h w zasadzie i spadło może o 10%, a teraz pokręciłem sie po ustawieniach, na wazapie pare wiadomości i w 20 min kolejne 5% poszło i tak leci co chwile.

Nie mam pojęcia co jest grane, ale nie sądze żeby to było normalne. Inaczej te wszystkie testy, recenzje i opinie ludzi, którym S4 trzymie bity dzień na słuchaniu muzyki, filmach, itp są po prostu nie realne.
Przynajmniej na moim telefonie.

#682003  autor: Jumperone
 11 gru 2013, 20:57
Może jesteś wśród szczęśliwców posiadających felerną baterię.
Więcej o tym problemie