• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #655922  autor: Zephon
 18 sie 2013, 17:52
Witam wszystkich. Piszę, ponieważ od około miesiąca mam problem skutecznie utrudniający mi korzystanie z telefonu.
Kłopot polega na tym, że podczas połączenia po pewnym czasie ( nie zawsze się to dzieje, a także po różnym czasie) rozmowa zostaje zerwana. Po zerwaniu rozmowy na kilka sekund zanika mi zasięg (pojawia się czerwony x w miejscu skali zasięgu, oraz w miejscu logo sieci: Brak zasięgu, tylko połączenia alarmowe). Po upływie kilku sekund wszystko wraca do normy, znowu łapie sieć i mogę dzwonić.
Spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem? Co może być jego przyczyną oraz jak to naprawić?

Telefon: Sony Ericsson Xperia Arc S ( Android 4.0.4); Orange Free na kartę.

Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2013, 11:47 przez Zephon, łącznie zmieniany 1 raz.

Samsung R200s=>Siemens A52=>Nokia 6020=>Siemens CX65=>Sony Ericsson D750i=>Nokia N73 ME=>Samsung D900i=>Motorola E8=>Nokia C5=>Sony Ericsson Xperia Arc S=>Samsung Galaxy S III=> HTC One m7=> HTC 10=> HTC U12+

#656066  autor: butterfly
 19 sie 2013, 10:14
Czasem tak mam, ale to wszystko wina zasięgu. W moim przypadku z pleja.

#656331  autor: Zephon
 20 sie 2013, 15:33
No właśnie zasięg chyba nie jest problemem, obecnie mieszkam w centrum Krakowa.
Z tego co udało mi się dowiedzieć to:

a) albo to wina starej kart sim,

b) albo telefon "wywala" połączenie przy automatycznym zmianie trybów 2G/3G,

Ktoś może odnieść się do wiarygodności tych teorii?

Samsung R200s=>Siemens A52=>Nokia 6020=>Siemens CX65=>Sony Ericsson D750i=>Nokia N73 ME=>Samsung D900i=>Motorola E8=>Nokia C5=>Sony Ericsson Xperia Arc S=>Samsung Galaxy S III=> HTC One m7=> HTC 10=> HTC U12+

#656829  autor: butterfly
 23 sie 2013, 00:19
Kartę mam od 2009, więc staroć. A zasięgu 3G nie posiadam, więc może faktycznie to wina karty...

#656839  autor: wook
 23 sie 2013, 01:25
to gdzie w JG przebywasz? Prawie wszędzie jest 3,5 G (choć na O. Orle przy Netto nie ma Orange 3,5G)

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#657121  autor: orson_dzi
 24 sie 2013, 11:48
Podstawa - sprawdzasz inną kartę w swoim telefonie i swoją kartę w innym telefonie. Wtedy będzie wiadomo, czy winny jest telefon, czy trzeba z tym iść do Oranża.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#657194  autor: butterfly
 24 sie 2013, 19:28
W okolicach JG, tam nie ma nawet idealnego zasięgu ;)

#657312  autor: kowcio
 25 sie 2013, 17:01
orson_dzi pisze:Podstawa - sprawdzasz inną kartę w swoim telefonie i swoją kartę w innym telefonie. Wtedy będzie wiadomo, czy winny jest telefon, czy trzeba z tym iść do Oranża.
W tę drugą stronę to bym ostrożnie sprawdzał, bo czasami dana karta nie chce współpracować z danym telefonem, zaś w innym działa poprawnie. Zazwyczaj tak bywa ze starszymi kartami SIM. Wtedy jest szansa na darmową wymianę, ale w przypadku Orange, jest ona niewielka :/ zalezy na kogo trafisz.

#657316  autor: pakierhakierxd
 25 sie 2013, 17:39
Jak miałem Arc S to zasięg był ok ale miałem inną lipę i tylko w tym telefonie restartował się parę razy dziennie,niby to przez słaby zasięg 3g,ale dziwne jest to że to tylko na tym telefonie było !!,telefon był w serwisie nawet :D

Pozdrawiam :)

#657332  autor: Marek
 25 sie 2013, 19:14
Wydaje mi się, że jest to wina zasięgu. Nie to, że jest za słaby, u mnie w okolicy dawno temu jak dokładali dodatkowe nadajniki to telefon, wtedy jeszcze nie Xperia szalał, raz wyświetlając na ekranie Mikołów, a raz Lędziny. Przez miesiąc ani razu nie miałem w domu napisu Tychy na ekranie telefonu.

W jednym pomieszczeniu w domu miałem problem z Xperią, kiedy przyciskałem telefon do ucha to potrafił nie nawiązać połączenia lub zerwać głos w słuchawce. Poza tym żadnych problemów, bardziej przypadek niż reguła. Przeważenie było ok.

Pamiętam, że był kiedyś problem z zasięgiem w Arc/arc S przy jednej z aktualizacji, tylko że to było od razu widać, że z telefonem jest coś nie tak. Więc to chyba nie to. Problem z kartą raczej też nie, ja mam kartę z 2004r i raczej nie mam z tego tytułu jakiś problemów. Obstawiam problem z nadajnikiem.