• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #639102  autor: piorunek
 12 cze 2013, 17:03
Zastanawiam się nad zmianą tel. I nawet mam coś na oku parametry wyglądają fajnie. Tylko nasuwa mi się jedno pytanie techniczne.
Czy 768 MB ramu zaspokoi do płynnego działania android 4.1 Jelly Bean?
Czy to na dzień dzisiejszy ilość pamięci jest na styk?

Dokładnie chodzi mi po głowie lg 7 II
reszta parametrów:
• Procesor: 1 GHz, dwurdzeniowy (Qualcomm MSM8225)
• Pamięć: do 4 GB pamięci eMMC / 768 MB pamięci RAM / karta Micro SD
• Wyświetlacz: 4,3-calowy IPS WVGA
• Aparat: główny 8,0 MP z lampą LED / przedni VGA
• System operacyjny: Android 4.1 Jelly Bean
• Akumulator: 2460 mAh SiO+
• Wymiary: 121,5 x 66,6 x 9,7 mm
Sugerowana cena detaliczna:899zł

#639106  autor: fortel
 12 cze 2013, 17:25
Jeśli telefon jest już sprzedawany z ta wersją oprogramowania to się nie martw, jest zoptymalizowany pod JB. Telefon jak ma za mało ramu, sam zabija aplikacje działające w tle na rzecz tej która jest wykorzystywana w tej chwili. Są narzędzia do przenoszenia aplikacji na kartę ale i sam JB pozwala na przenoszenie ich na microSD.

#639220  autor: znawca
 12 cze 2013, 22:14
Wydaje mi się, że nie powinno być problemu.

Tylko pamiętaj, że Android samolubnie i strasznie zapobiegawczo zarządza RAMem. System na długo przed zapełnieniem się pamięci będzie ubijał aplikacje pracujące w tle i sam zdecyduje, które z nich zostawić, a które nie.
Z kolei zainstalowane aplikacje będą wstępnie ładowane do RAMu, żeby uruchamiały się szybciej, dlatego jak masz kilkadziesiąt zainstalowanych apek, to telefon może ci zwolnić mimo że nic nie pracuje w tle.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#639486  autor: orson_dzi
 13 cze 2013, 23:27
Najbardziej optymalną ilością na dzień dzisiejszy, tak żeby wszystko działało idealnie i możesz mieć wszystko głęboko w poważania, jest 2GB.

Ale na co dzień mam 512MB i komunikat o małej ilości pamięci "nie interesuje mnie".

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#639510  autor: znawca
 14 cze 2013, 02:48
orson_dzi pisze: Ale na co dzień mam 512MB i komunikat o małej ilości pamięci "nie interesuje mnie".
Na Androidzie nie ma takiego komunikatu :-D aplikacje w tle są zamykane samoczynnie właśnie po to żeby tego RAMu nie brakło :P

Symbian działał w ten sposób, że czekał aż pamięć się zapcha, Android jest strasznie zapobiegliwy

#639536  autor: kowcio
 14 cze 2013, 10:10
U mnie jest 1 GB i nigdy problemu nie było. Ale mam też wyłączone działanie aplikacji w tle - nie wiem jak to działa, bo jak zminimalizuję coś tylko na chwilę, to i tak mogę do tego powrócić. Być może po zablokowaniu ekranu te aplikacje się same zamykają. Po co mi jakies task killery i inne dziadostwa, mi nie potrzeba aby w tle działało coś, a te nowe telefony mają tak szybkie procesory, że otworzenie czegokolwiek zajmuje ułamki sekund.

#639625  autor: znawca
 14 cze 2013, 17:27
Bo w Androidzie aplikacje nie działają w tle. Kiedy je zminimalizujesz są zamrażane.
W tle chodzą tylko funkcje systemowe takie jak np: synchronizacja. Inna sprawa że aplikacje firm trzecich mogą z nich korzystać - to odróżnia Androida od iOS :P

#639993  autor: gaskabalbinka
 16 cze 2013, 23:42
Dużo jeszcze robi nakładka producenta..
Lg L9 z 4.1 ma 768 mb i spokojnie wystarcza. Nakładka zapycha jakieś 400mb.

#640384  autor: kowcio
 18 cze 2013, 14:56
L9 ma 1 GB RAMu, a do reszty masz rację. Ostatnio tak jak pisałem, chwilę używałem L3 II i w menu nie można uświadczyć żadnych zacięć i spowolnień, ale na pewno jakieś aplikacje pobrane z Play będą na nim działać ledwo, ledwo. To jest dobra optymalizacja, bo telefon działa bardzo przyjemnie, mimo że z tej półki niektóre telefony ledwo co działają ze swoją nakładką i tną się przy najprostszych czynnościach. Tutaj Samsung i LG całkiem dobrze sobie radzą w tych "tanich" andkach.