• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #622458  autor: Bizkup
 24 mar 2013, 17:46
Witam

Mam problem z czułością mikrofonu w HTC ONE X. Telefon kupiłem używany i początkowo nie zwracałem na to uwagi, ale problem nie znikał, a ja postanowiłem się tym zająć. Moi rozmówcy cały czas skarżą się, że bardzo słabo mnie słychać podczas rozmów. Sprawdzałem, jak wypada nagrywanie dźwięku podczas rejestrowania filmów, a także podczas używania dyktafonów (różnych, z zassanych z google play) -problem cały czas istnieje. Smartphone działa teraz na Android 4.2.1 w wydaniu Liquid JB 2.1. Taki dostałem od poprzedniego właściciela i takie używam. Nie bardzo znam się na systemach mobilnych i nie wiem, czy jest gorszy czy lepszy od oryginalnego, ale gdyby nie ta głośność mikrofonu, byłbym z komórki bardzo zadowolony.

Teraz czas na pytanie: Czy można zwiększyć czułość (głośność) mikrofonu w ustawieniach (szukałem -nie znalazłem) albo w jakiś inny "nie inwazyjny" sposób? Nie bardzo widzi mi się wymiana taśmy z mikrofonem, ale z drugiej strony komórka ma służyć do rozmów, a w tej chwili z tym jest ciężko...
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2013, 22:47 przez Bizkup, łącznie zmieniany 1 raz.

#622675  autor: paker
 25 mar 2013, 18:14
Ja też mam HTC i też mam cały czas schody, a to mi się zawiesza a to rozłącza podczas rozmowy. W twoim przypadku chyba najlepiej będzie udać się do specjalisty i naprawić to.

#622725  autor: Bizkup
 25 mar 2013, 21:13
Wymiana mikrofonu to koszt około 100zł, przynajmniej dzisiaj się tego dowiedziałem od "znajomego" serwisanta. Poradził jednak najpierw postarać się odesłać telefon na gwarancję. Nie mam papierów do niego, ale po rozmowie z supportem HTC na Polskę, jest promyk nadziei, że się uda. Przynajmniej wiem, że telefon nie kradziony a IMEI i Serial nie są w bazie telefonów serwisowanych :P