• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #470237  autor: ostin
 12 kwie 2011, 17:17
Witam!
Dziś ma zostać zaprezentowany nowy HTC: Sensation / Pyramid. Podobno pod klapką ma kryć się dwurdzeniowy procesor 1.2 ghz, 768 ram i aparacik 8 mb (z lampą) + 4.3 cala ekran i Android. Wyglądać ma tak: http://aplikacje-htc.info/?p=14

Nieoficjalne źródła mówią, że ma kosztować ok. 700 dolarów, ale to brzmi podejrzanie tanio... Może być ciekawa maszynka, jeżeli wyświetlacz nie będzie zżerał całej baterii w 5 minut. :D
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 21:47 przez ostin, łącznie zmieniany 1 raz.

programy na telefon - zapraszam na bloga

#470305  autor: bob
 12 kwie 2011, 22:25
dizajn fajny jak dla mnie. Ale nie taki duzy ekran. Niedlugo beda robic fony rozmiarów tabletów - dla mnie blady byl spory juz, a co dopiero takie cudo.
Co do proca i ramu sie nie wypowiadam, bo producenci slepo gonią za gigahercami i gb ramu, a po prawdzie zadna aplikacja obecnie na andku nie wykorzystuje dzisiejszych highendów nawet w 80%. Takze, wg mnie szkoda kasy - bo za rok bedzie tanszy o polowe, a dzisiaj i tak nic go nie wykorzysta.

A co do baterii, to ja bym sie bardziej bal zuzycia jej przez proc niz ekran ;]

Aparat pewnie jak to w htc jest bo jest.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire

#470352  autor: DeLirQa
 13 kwie 2011, 01:27
Sensation prezentuje się ciekawie. Wykonany będzie na pewno solidnie, jak na HTC przystało. Bateria będzie raczej słaba. Do internetu świetny, szybki w działaniu. Co do multimediów to pewnie jak to w HTC-wysoka jakość muzyki na słuchawkach bezprzewodowych, raczej średnia na tradycyjnych. Aparat przeciętny. A wydajność na pewno bardzo wysoka, ale będzie to wykorzystane pewnie dopiero za może rok.

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#470428  autor: ostin
 13 kwie 2011, 15:20
Macie tutaj raport z wczorajszej konferencji (język angielski): http://www.engadget.com/2011/04/12/live ... 2th-event/

Generalnie trochę się zawiodłem, bo nie podali zbyt wielu szczegółów. Najważniejsza informacja jest taka, że na rynek europejski wejdzie w połowie maja i będzie sprzężony z Vodafone. Jeżeli dobrze wnioskuję, to do Polski trafi w związku z tym w wyższej cenie.

programy na telefon - zapraszam na bloga

#470526  autor: mati.zsl
 13 kwie 2011, 22:47
Prosze o pomoc!!!

Mam galaxy ace od dwóch dni. nie podobało mi się to że łączy się z internetem. W ustawieniach wyłączyłem dane pakietowe i wszystko oki dopóki nie okazało się że nie mogę wysyłać MMS-ów. Pogrzebałem na necie, zainstalowałem APNdroid ale co dziwne nawet jeśli mam zaznaczone MMS-y na włączone to dalej wyskakuje informacja że zostanie wysłany dopiero po uruchomieniu funkcji.

#470530  autor: orson_dzi
 13 kwie 2011, 22:52
Trzeba było dowiedzieć się przed zakupem co to Android i jak działa.
Poczytaj polskie forum Androida.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#504343  autor: stypulkovski
 20 wrz 2011, 14:11
Dziś przyjechał Sensation. Więc jak ktoś się chce dowiedzieć coś, to zapraszam do zadawania pytań ;-).

Na szybko - mimo dużego ekranu, dobrze leży w dłoni i jest całkiem lekki. Wykonanie nie wzbudza absolutnie żadnych zastrzeżeń, otwieranie klapki jest strasznie dziwne, a zacisk jest IMO za mały. Nie ma spustu migawki :x jak w dużej części smartfonów.

Rozmów nie testowałem, jeszcze karty SIM nie wsadzałem nawet. Głośnik od muzyki gra źle, jak nie fatalnie, natomiast słuchawki - bardzo, ale to bardzo dobrze ;). Jak nie HTC. Ale do takiej N8 brakuje.

#504345  autor: orson_dzi
 20 wrz 2011, 14:28
Po jakimś czasie mógłbyś parę zdjęć podrzucić. Jakieś makro, drzewo z dużą ilością liści tak żeby zobaczyć ile szczegółów łapie itp.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#504349  autor: gaskabalbinka
 20 wrz 2011, 14:50
poczekamy kiedy pojawi się problem z wypadającym pierścieniem ;)

#506026  autor: stypulkovski
 30 wrz 2011, 15:00
Po przerwie brakiem czasu spowodowanej pojawiam się znowu.

Pierścień (chodzi o odblokowywanie ekranu?) jakoś nie wypada. Ale oprogramowanie delikatnie mówiąc, stabilnością nie grzeszy i czasem jest tak, że ekran nie reaguje na dotyk - zdarza się to jednak czasem, a restart nie jest potrzebny, by wszystko zaczęło działać prawidłowo.
Rozmowy: jak to w wypadku HTC jakość i głośność stoją na najwyższym poziomie, tyle że głośnik po prostu charczy i pozostawia nienajlepsze wrażenie. Aczkolwiek nie ma z tego tytułu problemów ze zrozumieniem rozmówcy.

Aparat jest nieco lepszy niż w reszcie HTC, ale tylko niewiele. Pochwalić trzeba bardzo dobre makro, które świetnie ostrzy od 6-8 cm. Przykładowe zdjęcia podeślę jutro, bo limit mi się skończył, a jutro nowy okres rozliczeniowy w Play4G :-D

Z ciekawostek: dodano fabrycznie coś a'la Swype, tylko że dużo słabiej radzi sobie z rozpoznawaniem słów. Fabrycznie można też wykonywać screeny kombinacją Power+Home.

Wreszcie pojawił się equalizer w odtwarzaniu muzyki ;). Do czego jak do czego, ale nie można się do jakości muzyki przyczepić. Mówię o słuchawkach, bo głośnik gra jednym słowem tragicznie.

Ekran jest SuperLCD, nieco jaśniejszy od tego z Desire Z. Konstrukcja jest jednak dalej ta sama, co daje też praktycznie tą samą czytelność (a raczej jej brak) w słońcu. Trzeba włączyć maksymalne podświetlenie ekranu, co z kolei powoduje większe zużycie baterii. A właśnie. Bateria radzi sobie nadzwyczaj dobrze i w wypadku intensywnego użytkowania (internet i gry) telefon przeżyje pełną dobę i małą część kolejnej, co było w Desire Z nierealne.

Powstaje test tego telefonu, w którym dowiecie się więcej ;-). Pytać można oczywiście dalej.

#506038  autor: wtd
 30 wrz 2011, 15:58
Oscypek pisze:Ale oprogramowanie delikatnie mówiąc, stabilnością nie grzeszy i czasem jest tak, że ekran nie reaguje na dotyk - zdarza się to jednak czasem, a restart nie jest potrzebny, by wszystko zaczęło działać prawidłowo.
Czytałem że to bardzo popularna bolączka w Sensation. Często to się zdarza?
Oscypek pisze:Rozmowy: jak to w wypadku HTC jakość i głośność stoją na najwyższym poziomie, tyle że głośnik po prostu charczy i pozostawia nienajlepsze wrażenie.
Czy tylko mi się wydaje że coś tu jest nie tak?
Oscypek pisze:Konstrukcja jest jednak dalej ta sama, co daje też praktycznie tą samą czytelność (a raczej jej brak) w słońcu.
Aż tak źle? Mój leciwy ajfon 3G ma zwykłę lcd i czytelność w słońcu jest wciąż nienajgorsza. Nie ma tam czujnika światła który sam by dawał maksymalne podświetlenie w ostrym słońcu?

A co z appsami? Słyszałem że przez taką niestandardową rozdziałkę część się odpala w okienkach.

#506403  autor: stypulkovski
 02 paź 2011, 21:42
wtd pisze:Czytałem że to bardzo popularna bolączka w Sensation. Często to się zdarza?
Przynajmniej raz na 2-3 dni. W smartfonie z najwyższej półki to niedopuszczalne, i IMO zdarza się to za często.
wtd pisze:Aż tak źle? Mój leciwy ajfon 3G ma zwykłę lcd i czytelność w słońcu jest wciąż nienajgorsza. Nie ma tam czujnika światła który sam by dawał maksymalne podświetlenie w ostrym słońcu?
No jest, i sam daje maksymalne podświetlenie. Ale po co drenować baterię (w smartfonach z Androidem najbardziej energożerny jest właśnie wyświetlacz)? Nawet na najwyższej jasności nie ma porównania do choćby Nokii N8, E7, Blacka, iP4 czy SGSII.
wtd pisze:Czy tylko mi się wydaje że coś tu jest nie tak?
Ja powiem tak. To jest jak efekt przesterowania za głośnego dźwięku. Bynajmniej nie jest to aż tak duże charczenie, żeby nie dało się zrozumieć rozmówcy, a właśnie o to w jakości rozmów chodzi. Choć fakt, przeszkadza to i pozostawia niemiłe wrażenie. W dalszym ciągu jednak jakość rozmów jest dużo lepsza niż w wypadku innych telefonów, gdzie co chwila muszę pytać o powtórzenie, bo słowa dosłownie się zlewają. Może nie jest to najwyższy poziom, wolę telefony gdzie głos jest bardziej naturalny, np. N8 czy E90 (tam to była magia po prostu ;) ). I w Sensation, i w Desire Z jest ponadprzeciętnie. HTC mają to do siebie, że głos jest nieco metaliczny, ale słyszalność jest mimo wszystko bardzo dobra.
wtd pisze:A co z appsami? Słyszałem że przez taką niestandardową rozdziałkę część się odpala w okienkach.
Najpopularniejsze aplikacje z Marketu nie. Pomniejszych nie testowałem, ale mało popularne gry bądź tematy do ADW też dobrze działają.

Inny problem. Budzik :?. Przekopane ustawienia, sprawdzone czy dni są dobrze ustawione, czy profile są dobrze, czy przypadkiem nie mam wyciszonego... Dwa razy nie zadzwonił.

#506434  autor: bob
 02 paź 2011, 23:41
Oscypek pisze:Przekopane ustawienia, sprawdzone czy dni są dobrze ustawione, czy profile są dobrze, czy przypadkiem nie mam wyciszonego... Dwa razy nie zadzwonił
padnę zaraz.
Fajnie, ze w sprzecie z 'najwyzszej polki' sobie budzik nie dzwoni. Wiem co to za ból po sagemie puma - gdzie też sobie po prostu nie zadzwonił - co się okazało włączając alarm dotyk to odczytał jako podwójne muśnięcie i go zarazem wylaczyl..
Jak dla mnie nadal to bardziej ciekawostka niż cos, w co bym zainwestował - sporą jakby - kasę.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire

#506581  autor: stypulkovski
 03 paź 2011, 21:45
Ja powiem tak. Gdyby nie to niedopracowane oprogramowanie, to Sensation byłby bardzo ciekawą propozycją i realnym konkurentem dla SGS II. Ale że jest jak jest, a różnica w cenie nie jest duża, to król Androida pozostaje na tronie. Jest też bardziej uniwersalny - na dobrą sprawę do czegoś innego niż do obudowy (na siłę) i baterii nie da się przyczepić w wypadku SGSII.

A jak ktoś musi mieć właśnie metalową obudowę, to jest jedynym wyjściem, nie licząc LG Swift 3D i Optimus 2X (? metalowy on jest?). Bo mimo oprogramowania Sensation zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.

#514099  autor: tytanowy_janusz
 08 lis 2011, 12:37
Panowie, a jak z baterią? Ile czasu potrzyma przy użytkowaniu typu kilkadziesiąt minut rozmów, ok. 20 sms'ów dziennie i jakieś pół godziny na necie po wifi?
Muszę się zdecydować pomiędzy SGS II a HTC Sensation bo właściwie odpowiadają najbardziej moim wymaganiom.

Nokia 6310i-Nokia 3310-SE T230i-Nokia 3510i-Siemens C65-Siemens S65-SE K510i-SE C702-Nokia N81-Nokia N82-Nokia 5530XM-SE XPeria X10-Samsung GT-S8500-HTC Desire-LG Black-SGS 2-Lumia 800-Motorola Atrix

#514893  autor: stypulkovski
 11 lis 2011, 16:43
To tutaj znajdzie się post nr 666 :twisted:

A co do tematu: wytrzyma około 1,5 doby. Trzeba się strzec przede wszystkim podświetlenia wyświetlacza - im jego mniej, tym lepiej. Nie pilnując podświetlenia, możliwe, że rozładuje Ci się po pełnej dobie.
Wybór Sensation vs SGSII to do JTW ;-)

#515440  autor: tytanowy_janusz
 14 lis 2011, 17:55
Oscypek pisze:Wybór Sensation vs SGSII to do JTW
znam plusy i minusy obu ;)
nie ma sensu, żebym pytał kogoś o zdanie, skoro mogę tutaj wszystko przeczytać. Zresztą kupiłem już SGS II :)

Nokia 6310i-Nokia 3310-SE T230i-Nokia 3510i-Siemens C65-Siemens S65-SE K510i-SE C702-Nokia N81-Nokia N82-Nokia 5530XM-SE XPeria X10-Samsung GT-S8500-HTC Desire-LG Black-SGS 2-Lumia 800-Motorola Atrix