• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #459544  autor: adiq1033
 13 lut 2011, 21:10
Witam.

Szukając małej odmiany, a czytając wypowiedzi zachwalające Android zastanawiam się nad zakupem telefonu z tym oto systemem. Jest to dla mnie czarna magia, więc byłbym wdzięczny za wskazówki.

Po dość niskiej cenie wyłapałem Samsunga i5500 Galaxy 5, dostępny na aukcjach poniżej 400zł za egzemplarz używany, ale z gwarancją producenta. Myślę, że jeśli się postaram, uda mi się znaleźć i za 350zł. Nie miałem okazji mieć w ręku telefonu, za to dziś udało mi się idealnie odwzorowaną atrapę w MediaMarkt i powiem szczerze niczego sobie. Małe rozmiary z dużym potencjałem wewnątrz, a mówiąc dokładnie: procesor 600Mhz i 256 RAM. Oczywiście za tak przystępną cenę nie można mieć wszystkiego, będzie kuło mnie brak lampy błyskowej, czy wyjścia TV.

Ale przechodząc do sedna: co właściwie niesie ze sobą Android? Jeden z moich znajomych bardzo chwalić dostępność bezpłatnych aplikacji z "Marketu". Ściągasz legalnie i masz. Poza tym chyba dość dużo programów wychodzi z dnia na dzień, innymi słowy system rozkwita i zdobywa coraz szerszą rzeszę odbiorców. Z tym, że w moim wybranku jest Android OS, v2.1 (Eclair). O co chodzi z tymi oznaczeniami? Dzielą system na starszy i nowszy jak w przypadku Symbianu? Zrozumcie, że nie chce się wpakować w coś, co jest słabo wspierane nawet przez samego "stwórcę". Można go zaktualizować do innej wersji? Czy ta moc drzemiąca w urządzeniu wystarczy do obsługiwania wszystkich dostępnych obecnie aplikacji, czy będzie się krztusił?

Samsung i5500 Galaxy 5 będzie odpowiedni dla początkującego? Przykładowo Samsung I7500 z procesorem 528Mhz i 128MB RAM, Android OS, v1.5 (następne oznaczenie systemu?...) nie był zbyt dobrze odebrany przez recenzentów. Działał wolno. Czy w i5500 popełniono podobną gafę, że telefon tak szybko traci na wartosci? W sumie ma dużo funkcji, znalazło się miejsce na WiFi, GPS, ekran dotykowy - pojemnościowy 2.8', wyjście 3.5mm, radio z RDS... Czy ktoś z Was miał z nim stycznośc i mógłby pisnąć słówko o nim? :)

vinc: Poprawiłem tytuł zgodnie z zasadami forum.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, 21:02 przez adiq1033, łącznie zmieniany 1 raz.

#459636  autor: Rafix
 14 lut 2011, 14:05
Ja myślę, że na start z androidem jest to kiepski wybór - procesor, ram - pal sześć, dałoby radę na początku. Ale ekran jak dla mnie stanowczo za mały - miałem styczność z paroma androidami z ekranami 3,2' i było to jak dla mnie mało na macanie ekranu. Nie wyobrażam sobie pracy na 2,8' - sam mam teraz 2,6'.

Myślę, że dużo lepszą opcją byłby Samsung i5700 - Spica - test na telepolis. Większy ekran, szybszy procesor - można się czepiać słabej muzyki i wsparcia dla aplikacji 3d, ale ogólnie dosyć chwalony model jak na jego cenę i możliwości. Ja bym prędzej czegos takiego poszukał.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#459690  autor: vinc
 14 lut 2011, 19:52
Temat nie jest o wyborze telefonu, ale o przedstawieniu opinii na temat danego modelu plus kilka informacji o Android OS.

Wobec tego proszę trzymać się tego i nie robić OT. adiq1033 jeśli jednak chcesz szukać jakiegoś taniego telefonu na Androidzie, to wiesz gdzie lepiej założyć temat lub dwa tematy - ogólnie o OS-ie tutaj, a o telefonie w JTW ;)

Obrazek

#459725  autor: bob
 14 lut 2011, 22:36
Rafix pisze:Ja myślę, że na start z androidem jest to kiepski wybór
telefon zle nie wyglada. A spece ma calkiem dobre jak na tani lowend.
Moze to byc dobry fonik do startu z androidem, zwlaszcza gdy spadnie w cenie do poziomu swifta np.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire

#459731  autor: adiq1033
 14 lut 2011, 22:42
vinc pisze:Temat nie jest o wyborze telefonu, ale o przedstawieniu opinii na temat danego modelu plus kilka informacji o Android OS.
Dokładnie, skupmy sie na tym konkretnym modelu: i5500 Galaxy 5. To on mnie sobą zainteresował. Za innymi się nie oglądam, bo są stanowczo za drogie. Spica to wydatek sięgający 500zł, wolałbym odłożyć i wyłapać w licytacji iPhone 3G z gwarancją - tu mam 3.5 calowy ekran, który nie ma sobie równych. Tak, zaczynam pisać jak fanboy, ale produkt Apple to majstersztyk, narzędzie stworzone przez samego Zeusa z Olimpu.

Poszukałem trochę w szkole, mając godzinę wolną spędzoną w bibliotece na komputerze. Mam co nieco o ewolucji Androida: http://android.com.pl/o-android/o-andro ... 1293537544 Wiem także, że ukazała się długo wyczekiwana wersja 2.2 Froyo na i5500, który jest podobno wydajniejszy o 450%. Ile w tym prawdy, nie wiem. Informacja dość mocno naciągana i początkowo nie do przytaknięcia. Froyo ukazał się na rynku 10 maja 2010r, a na i5500 zagości dopiero na dniach? Blisko po roku oczekiwania... To nie wróży nic dobrego.

Przejrzałem także recenzję Samsunga i5500 Galaxy 5 Oberwał trochę po głowie, ale ogólnie jest dobrze. Mała rozdzielczość wyświetlacza pobiera mniej energii. Gdzieś również przeczytałem, że z Marketu można pobrać nakładki na system, np. klawiaturę qwerty z ciut innym rozmieszczeniem układu klawiszy. Czy jest to prawdą?

Odnośnie serfowania po sieci na Androidzie - jest tu może taka funkcja zbliżenia, jak w iPhone, tzn. dwa palce dotykają ekran, jeden pozostaje w miejscu, a drugim nie odrywając go od ekranu przesuwamy ku górze, dzięki czemu tekst się powiększa, następuje zbliżenie. Rysunek prezentacyjny może to wytłumaczy:

Obrazek

Niestety nie mam możliwości zapoznania się z telefonem, a nie chcę kupować w ciemno. Samsung jest do wychwycenia na Allegro za 350zł, używany z gwarancją, bez blokady, albo do nabycia w sieci sklepów RTV Euro AGD za 399zł, nowy z 24 mies.gwar. Tylko cholercia ten model nie jest za bardzo popularny, toteż nowe aktualizacje wolniej na niego wychodzą. Nawet na forach tematycznych o Androidzie nie ma własnej podkategorii, tylko jest wrzucony do działu "Pozostałe telefony z Androidem". :|

I wiadomo, aparat klapa (2.0Mpix bez AF, jakość mizerna), zestaw słuchawkowy z pudełka to tandeta (ale jest miniJack, podłącze własne). Jednak w dość niskiej cenie mam: GPS, WiFi, akcelerometr. O wykonanie, czyli sam materiał, którego użyto do stworzenia obudowy nie martwię się, bo telefon nosiłbym w pokrowcu. Szkoda, że w bazie telefonów Telepolis jest tak mało obiektywnych opinii użytkownikow. Telefon niby mały i poręczny. Ja nie mam gigantycznych paluchów, mam dłonie urzędnika, więc chyba nie miałbym problemu z obsługą na małym ekranie?

#459749  autor: bob
 15 lut 2011, 07:29
adiq1033 pisze: podobno wydajniejszy o 450%.
ja bym nie przesadzał.
adiq1033 pisze:Odnośnie serfowania po sieci na Androidzie - jest tu może taka funkcja zbliżenia, jak w iPhone, tzn. dwa palce dotykają ekran, jeden pozostaje w miejscu, a drugim nie odrywając go od ekranu przesuwamy ku górze, dzięki czemu tekst się powiększa, następuje zbliżenie. Rysunek prezentacyjny może to wytłumaczy:
tzw. pinch-to-zoom. Wiekszosc telefonów z ekranem dotykowym w technologii pojemnosciowej to ma, apple tutaj nie jest jakims wyjatkiem.
adiq1033 pisze:Tylko cholercia ten model nie jest za bardzo popularny, toteż nowe aktualizacje wolniej na niego wychodzą.
cóż, czesto tak bywa z niszowymi modelami, które nawet pomimo tego ze sa fajne nie ciesza sie takim zainteresowaniem jak sprawdzone i dobre modele.
adiq1033 pisze:I wiadomo, aparat klapa
jak w kazdym tanim androidzie ;)
adiq1033 pisze:więc chyba nie miałbym problemu z obsługą na małym ekranie?
coz, 2,8" to zawsze lepiej niz 2,55" na x10 mini.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;

#459751  autor: Rafix
 15 lut 2011, 09:29
Ja odnośnie ekranu uważam, że jest malutki. Jakby była zwykła klawiatura to spoko, ale tylko do używania ekranu uważam, że może być niewygodnie - wiadomo, kwestia przyzwyczajenia w dużej mierze, ale tak jak mówiłem dla mnie i 3,2" nie daje odpowiedniego komfortu użytkowania. Ja bym tego telefonu dla siebie nie kupił, ani nikomu z bliskich mi osób. Telefony dotykowe poniżej 3" uważam za niepraktyczne i tyle.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Kocie dziecka

#459892  autor: bob
 15 lut 2011, 22:07
Rafix pisze:Ja odnośnie ekranu uważam, że jest malutki.
taki sam jak w corbym bodajze jest. Fakt, szczyt wygody to nie jest, ale nie ma tragedii. Nie jest to x10 mini gdzie mamy 2,5".
Rafix pisze:kwestia przyzwyczajenia w dużej mierze, ale tak jak mówiłem dla mnie i 3,2" nie daje odpowiedniego komfortu użytkowania.
dla mnie wszystko co jest wieksze niz 3,5" jest za duze - telefon tez roznie wraz z wiekszym wyswietlaczem, a jesli chcialbym miec megaduzy ekran to sobie kupie chinskiego tableta z ekranem 12 czy 14" :P
Rafix pisze: Telefony dotykowe poniżej 3" uważam za niepraktyczne i tyle.
tu powiem, pół na pół.
Bo jest wiele fonów 3" - arena, gc900 chociazby - które są bardzo fajne, male, poreczne. A nie kazdy potrzebuje mega duzego wyswietlacza - bo skoro ktos glownie dzwoni i czasem esa napisze, slucha nieco muzyki to nie widze sensu brania czegos z 4,3" wyswietlaczem. Szkoda miejsca w kieszeni ;)

Inna sprawa jest gdy chcemy miec dobra navi, ogladamy filmy albo gramy - tu iwekszy ekran sie przydaje.

Takze wszystko zalezy od tego, czego od telefonu oczekujemy. Ja mysle, ze autor powinien byc zadowolony z tego samsunga.

#459930  autor: Rafix
 16 lut 2011, 08:51
Dla mnie 3,7" to jest absolutne maksimum, nie wiem co by się musiało stać, żebym wział coś np. 4" - chyba tylko jakiś super model za śmieszną cenę.

Ogólnie też się zgadzam, że wszystko zależy od zastosowań - dla moich to jest za mało, bo wymieniłeś wszystko do czego po trochu bym telefonu używał :) W najmniejszym stopniu nawigacja, ale pewnie też by się zdarzyło :)

W każdym razie podsumowując dla autora tematu :) Nie czepiam się telefonu samego w sobie, jego możliwości itd, a jedynie niewielkiego ekranu - tak z troski :P

Kocie dziecka

#459997  autor: stypulkovski
 16 lut 2011, 15:19
Rafix pisze:Dla mnie 3,7" to jest absolutne maksimum, nie wiem co by się musiało stać, żebym wział coś np. 4" - chyba tylko jakiś super model za śmieszną cenę.
Identycznie myślę.
adiq1033 pisze: Froyo ukazał się na rynku 10 maja 2010r, a na i5500 zagości dopiero na dniach? Blisko po roku oczekiwania... To nie wróży nic dobrego.
To normalne. Tylko Nexusy od Google'a otrzymują najnowsze wersje zaraz po premierze ;).
adiq1033 pisze:Jeden z moich znajomych bardzo chwalić dostępność bezpłatnych aplikacji z "Marketu". Ściągasz legalnie i masz. Poza tym chyba dość dużo programów wychodzi z dnia na dzień, innymi słowy system rozkwita i zdobywa coraz szerszą rzeszę odbiorców. Z tym, że w moim wybranku jest Android OS, v2.1 (Eclair). O co chodzi z tymi oznaczeniami? Dzielą system na starszy i nowszy jak w przypadku Symbianu?
Po kolei: Tak, są na Androida w Markecie aplikacje płatne i darmowe. Jest ich dużo, ale trzeba najlepiej samemu wypróbować, co jest dobre ;). Nie warto się pchać obecnie w urządzenie poniżej wersji Eclair - 2.1.
adiq1033 pisze:Można go zaktualizować do innej wersji?
Jeśli jest nieoficjalna wersja na dane urządzenie, to tak ;). Przypomina to gotowane ROMy z Windows Mobile.
adiq1033 pisze: Gdzieś również przeczytałem, że z Marketu można pobrać nakładki na system, np. klawiaturę qwerty z ciut innym rozmieszczeniem układu klawiszy. Czy jest to prawdą?
Zaiste, jest to możliwe. Mozna też pobrać nakładki, tzw. launchery zmieniające wygląd pulpitu.
adiq1033 pisze:Odnośnie serfowania po sieci na Androidzie - jest tu może taka funkcja zbliżenia, jak w iPhone, tzn. dwa palce dotykają ekran, jeden pozostaje w miejscu, a drugim nie odrywając go od ekranu przesuwamy ku górze, dzięki czemu tekst się powiększa, następuje zbliżenie. Rysunek prezentacyjny może to wytłumaczy:
W tym Galaxy powinien być.

#460106  autor: orson_dzi
 17 lut 2011, 01:39
Oscypek pisze:Nie warto się pchać obecnie w urządzenie poniżej wersji Eclair - 2.1.
Jednak nieoficjalna wersja jest dostępna dla większości modeli jakie wyszły ;) .

Osobiście jestem zdania, że skoro to ma być pierwszy Android i przede wszystkim masz zamiar wykorzystywać go do jego głównego przeznaczenia (internet), to 2,8" jest ekranem za małym.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#460144  autor: serdom
 17 lut 2011, 13:35
adiq1033 pisze:Wiem także, że ukazała się długo wyczekiwana wersja 2.2 Froyo na i5500, który jest podobno wydajniejszy o 450%
w to bym nie wierzył, ale najważniejsze w 2.2 masz możliwość instalowanie aplikacji na karcie pamięci, bo Twój wybaniec (i5500) za dużą ilością pamięci nie grzeszy
adiq1033 pisze:klawiaturę qwerty z ciut innym rozmieszczeniem układu klawiszy. Czy jest to prawdą?
klawiatur masz chyba z 1000 różnych, a i tak jedyna warta zainteresowania to Swype
adiq1033 pisze:Odnośnie serfowania po sieci na Androidzie - jest tu może taka funkcja zbliżenia, jak w iPhone, tzn. dwa palce dotykają ekran, jeden pozostaje w miejscu, a drugim nie odrywając go od ekranu przesuwamy ku górze, dzięki czemu tekst się powiększa, następuje zbliżenie
To się zwie multitoch (MT), oczywiście Andek to obsługuje, ale nie w tym modelu (lowendy w większości nie mają MT)
adiq1033 pisze:Nawet na forach tematycznych o Androidzie nie ma własnej podkategorii, tylko jest wrzucony do działu "Pozostałe telefony z Androidem".
Bo ogólnie jest to model bardzo ciut nieudany, więc nie liczyłbym na zbyt wielki support dla niego. Tak w ogóle to Samsung tanie galaktyki traktuje trochę po macoszemu.
adiq1033 pisze:Ja nie mam gigantycznych paluchów, mam dłonie urzędnika, więc chyba nie miałbym problemu z obsługą na małym ekranie?
Uwierz mi będziesz mieć 3,2 to absolutne minimum, choć też nie mam łapy jak bochen a paluchów jak kiełbasa, to dla mnie mój i5700 to minimum, a najfajniej bawi się mi 3,7", co większe to za duże aby jedną łapą wygodnie obsłużyć. Szczególnie dopóki nie ściągniesz swype pisanie czegokolwiek na takim ekraniku to więcej niż mordęga, to tak jakbyś obciął sobie palce posypał solą!

A co do Andka to fajny system stworzony głównie pod obsługę sieci, więc o ile nie masz zamiaru do tego telefonu używać to lepiej zostań przy ios'ie.

serdom

#460264  autor: orson_dzi
 17 lut 2011, 23:38
Ew. jak możesz, to poczekałbym z zakupem.
Samsung wypuścił teraz kilka nowych Androidów z tej półki, więc ich cena, jak i tych starszych będzie spadać i łatwiej będzie wtedy coś sensownego kupić.

Wiem, że to nie miejsce na to ale przykładowo taki i5510 przyjemnie wygląda, a przynajmniej ma większy ekran. Tylko teraz zależy od operatorów, czy go któryś da u siebie. Jak tak, to cena szybko spadnie, bo narazie ponad 600zł za najtańszego na Allegro to mocno zawyżona cena.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#460270  autor: lemurek
 18 lut 2011, 00:11
obecnie korzystam z z tego samsunga i nie mam mu nic wiekszego do zarzucenia. nawet teraz z niego pisze na qwerty, przegladam sobie telepolis i nie mam problemu z malym wyswietlaczem. pewnie tez dlatego ze jestem kobieta i nie mam wielkich paluchow:-) w przeciwienstwie do poprzednikow uwazam ten model za udany. mam wszystko co potrzebuje wifi, pliki w wordzie, gps, filmy, neta gdzie tylko zapragne, opera smiga az milo. do tego andek, market, dobra jakosc rozmow, bateria w miare daje rade. jak na smartfona nie jest zle. juz przez niego niejedna noc zawalilam bo moge sie nim bawic w nieskonczonosc. jak lubisz gierki to na andku angry birds wymiataja:-) nawet gorsza rozdzielczosc wyswietlacza jakos przelkne ze wzgledu na powyzsze zalety. z tym ze to maly, zgrabny telefonik. wg mnie bardziej damski niz meski chociazby wlasnie ze wzgledu na wymiary. na koniec: wybaczcie brak polskich znakow i male literki ale pisze z anka i nie chce mi sie kombinowac:-P