• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #458009  autor: Sznel
 05 lut 2011, 17:47
Witam mam pytanie , kupilem motorole mileston i korzystalem z roznych aplikacji i niewiem co bylo platne a co za darmo.
Korzystalem z internetu ( przez chwile tylko) , z mapy i z uslugi market ( sciagnalem z tamtad kilka gier ale byly one bezplatne ) .
Prosze napisac co jest platne , a moze czegos niewymienilem ...

#458026  autor: senshiro
 05 lut 2011, 19:18
Płatne są programy z marketu, te przy których widać cenę (aby je kupować musisz zarejestrować w Google swoją kartę kredytową). Bezpłatne mają opis "bezpłatne". Płacisz też za połączenie z internetem, jeśli nie masz wykupionego pakietu na dane, lub nie korzystasz z WiFi. W takim przypadku będziesz płacił za każde włączenie map, czy wejście do marketu - zgodnie z taryfą.

Obrazek

#458031  autor: Sznel
 05 lut 2011, 19:31
Czyli place teraz za kazde wlaczenie marketu , mapy ??
A jezeli juz sciagnalem i zainstalowalem z marketu jakas gre , to kiedy ja wlanczam tez place ??
Za jakie rzeczy jeszcze place ??

#458033  autor: wtd
 05 lut 2011, 19:41
Sznel pisze:Czyli place teraz za kazde wlaczenie marketu , mapy ??
Tak. Oprócz tego jest jeszcze sporo innych aplikacje łączących się z netem.
Sznel pisze:A jezeli juz sciagnalem i zainstalowalem z marketu jakas gre , to kiedy ja wlanczam tez place ??
Zależy. Niektóre gry łączą się z netem, niektóre nie. Oprócz tego są jeszcze gry które same w sobie nie potrzebują internetu, ale są w nich reklamy które są na bieżąco ściąganie z neta.
No i przede wszystkim: "włączam".

#458036  autor: Sznel
 05 lut 2011, 19:56
Czyli jezeli podlacze sie przez wi-fi do internetu ktory jest w domu , internet ,market i gry laczace sie z internetem beda za darmo??

#458037  autor: stypulkovski
 05 lut 2011, 20:09
Na początek dobrze by było, jakby ktoś to do działu Androida przeniósł.
Sznel pisze:Czyli jezeli podlacze sie przez wi-fi do internetu ktory jest w domu , internet ,market i gry laczace sie z internetem beda za darmo??
Tak. O ile masz pewność, że łączysz się przez WiFi, a nie GSM ;). Dla pewności pobierz darmowego APNDroida i zablokuj GSM.

#458040  autor: Sznel
 05 lut 2011, 20:31
A jak sprawdzic czy lacze sie przez wi-fi czy przez internet platny??

#458046  autor: stypulkovski
 05 lut 2011, 20:43
Jest w Ustawienia -> Sieci zwykłe i bezprzewodowe. Wyłącz sieć komórkową, a włącz WiFi. Wybierz sieć i tyle ;)

#458136  autor: Sznel
 06 lut 2011, 13:32
Wlaczylem wi-fi , pisze ze pozyskuje adres ip od netgear , wszystko ladnie tylko ze wchodze w sieci komorkowe potem w punkty dostepowe i mam tam zaznaczone internet orange pl i niemoge tego odznaczyc .
I dalej niewiem czy jak wi-fi pozyskuje adres ip od internetu w domu czy dalej bede na platnym.
A czy jest jakas mozliwosc zebye zablokowac dostep do platnego internetu??

#458142  autor: wtd
 06 lut 2011, 13:53
Ściągnij aplikację APNdroid z marketu.
A poza tym - przeczytaj instrukcję, jakbyś to zrobił to byś wiedział że jak na pasku u góry pojawia się ikonka wifi to znaczy że telefon korzysta z neta po wifi i nie płacisz za to.

#458155  autor: Sznel
 06 lut 2011, 15:06
Zrobilem tak jak w instrukcji jest napisane , niby wi-fi jest wlaczone pozyskuje adres ip od internetu w domu ale na gorze niema ikonki wi-fi . A jak wchodze w informacje o telefonie (czy jakos tak) to pisze siec: internet orange PL

#458159  autor: wtd
 06 lut 2011, 15:32
Jeżeli na górze nie ma ikonki wifi to nie jesteś podłączony - najprawdopodobniej problem leży w konfiguracji twojego routera (jakieś dziwne szyfrowanie, filtrowanie po MACach itp).

#458240  autor: piwosz
 06 lut 2011, 21:46
menu > ustawienia > komunikacja > siec telefoni komorkowej > nazwy punktu dostepow(klik na nazwe) > (schodzisz na sam dol) typ APN i wybierasz sobie co Cie interesuje. bez zbednych programow. co do wifi to po odnalezieniu sygnalu pojawia sie ikonka symbolu wifi ze znakiem zapytania musisz potwierdzac z ktorej sieci korzystasz i wpisac ewentualbie haslo. u mnie nie na kazdym sygnale dziala net.

:occasion5:

#458422  autor: Sznel
 07 lut 2011, 19:25
Pokombinowal i wifi dziala

[ Dodano: 2011-02-07, 20:10 ]
Jeszcze jedno mogli by uzytkownicy telefonow z androidem napisac ktore programy i aplikacje sa platne?

#458621  autor: vinc
 08 lut 2011, 19:52
Sznel pisze:Jeszcze jedno mogli by uzytkownicy telefonow z androidem napisac ktore programy i aplikacje sa platne?
Przecież w AM masz informacje co jest płatne a co nie. Dodatkowo możesz wyszukiwać programy po kryteriach płatny/bezpłatny. Polecam zacząć poszukiwania programów z poziomu kompa https://market.android.com/

Obrazek

#458799  autor: Sznel
 09 lut 2011, 18:46
tylko ze mam problem poniewaz od czasu do czasu jak wyjmuje telefon z kieszeni i sprawdzam stan konta to czasami mam kilka groszy mniej i wychodzi na to ze telefon mam od kilku dni a stracilem 2zl . wiecie o co chodzi?? telefon jest zawsze zablokowany kiedy nic nie robie.

#458836  autor: vinc
 09 lut 2011, 21:09
Instalowałeś i aktywowałeś APNdroid? Jeśli nie to pobierz i włącz blokadę. Mimo wszystko przy Androidzie proponuję wykupić mimo wszystko pakiet internetowy (nawet skromny).

Obrazek

#458844  autor: Sznel
 09 lut 2011, 21:32
vinc pisze: Przecież w AM masz informacje co jest płatne a co nie. Dodatkowo możesz wyszukiwać programy po kryteriach płatny/bezpłatny. Polecam zacząć poszukiwania programów z poziomu kompa https://market.android.com/
no tak ale mi chodzi o programy i inne platne rzeczy ktore sa juz na telefonie np. mapy i inne aplikacje laczace sie przez internet .

#458847  autor: vinc
 09 lut 2011, 21:43
Sznel instalując dany program powinieneś być świadomy, że bardzo możliwe, że dane będzie pobierał z sieci. Jeśli nie jesteś i obawiasz się o koszty, to po prostu zablokuj połączenie z internetem lub wykup pakiet - będziesz miał spokojną głowę. Programów jest masa i nie każdy ma lub wie jakie aplikacje masz w telefonie, a co za tym idzie jest w stanie Ci pomóc. Wymienianie wszystkich aplikacji ze względu na te kryterium traci sens, ponieważ liczone i to spokojnie są w tysiącach.

Obrazek

#459041  autor: Sznel
 10 lut 2011, 20:38
programy mam tylko te ktore sa od nowosci w telefonie + APNdroid , a kasa mi leci kiedy telefon jest zablokowany i niema wlaczanych zadnych programow
Brat tez ma androida i on kasy nie traci , a pakietow wykupionych niema , zobacze jego ustawienia , moze mam cos inaczej ustwione