Siemka

Ja mam X10 od tygodnia i jak na razie... same plusy.
Może zacznę od odpowiedzi na pytani odnośnie aparatu.
Zapamiętaj, że (bynajmniej w komórkach) wielkość matrycy ma się nijak do jakości zdjęć, jakie telefon wykona.
Xperia ma aparat 8,1Mpix, ale soczewka jest fizycznie mała.
Co za tym idzie - zdjęcie w dużej rozdzielczości jest chore na pikselozę.
Autofocus też dziwnie działa: telefon skupia ostrość na danym elemencie, po czym z powrotem ją traci i robi zdjęcie. Absurdalne, wiem.
Lampa błyskowa raczej pełni raczej rolę atrapy - mała dioda niewystarczająco doświetla zdjęcia. Jednak zastosowanie lampy ksenonowej dyskwalifikowałoby doświetlanie video.
Poza tym telefon b. wydajny, menu Androida b. estatycznie zaadaptowane przez SE.
Wykonanie też całkiem w porządku. Przedni panel zdominowany przez duży, 4 calowy wyświetlacz, który reaguje na muśnięcie palcem. Skórzana kabura dołączona przez producenta skutecznie chroni go przed zarysowaniami. Tylni panel (podobnie jak przedni - plastikowy) pokryty gumowym tworzywem, które podnosi wrażenie wytrzymałości telefonu.
Z pierdółek, które przemawiają na minus - słaby głośnik od dźwięków. Ale może to wina przyzwyczajenia, gdyż wcześniej miałem głośną 5530 Xpress Music z dwoma głośnikami.
Mówiąc ogólnie: spośród wszystkich Androidów z górnej półki, SE X10 jest najbardziej rozsądnym rozwiązaniem.
Nokia 6310i-Nokia 3310-SE T230i-Nokia 3510i-Siemens C65-Siemens S65-SE K510i-SE C702-Nokia N81-Nokia N82-Nokia 5530XM-SE XPeria X10-Samsung GT-S8500-HTC Desire-LG Black-SGS 2-Lumia 800-Motorola Atrix