Po kolei. jakies 4mc temu moj brat dał tacie ta xperię a ja czując co się swięci pogrzebałem w niej trochę żeby zablokowac przesył danych. I było w porządku. Nic z neta nie ciągnęło. Nagle jakieś 2 tyg temu z tego co widzę na fakturze zaczeło 2 razy dziennie ciągnąć po ok 15mb. jako ze jestem w nju to na szczęście dociągnęło tylko do 19zł ale już teraz mam następny rachunek w którym bede miał następne 19zl wiec ciągnęło tak do wczorajszego dnia a nie lubię płacić za to czego nei używam - ja opłacam rachunki. Nie zwróciłem uwagi na to jak wygląda ekran telefonu gdy tata go miał.
Wziałem wczoraj ten telefon i włożylem swoją kartę Virgin gdzie neta mam darmowego. Zrobiłem punkt dostępowy okazało się że na dzien dobry zaczął ciągnąć tak samo jak przedtem - dwie strzałeczki nad ikona sygnału i literka H. Ja za bardzo nie znam się na smartach bo nie lubię i nie używam, ale przejrzałem ustawienia i wygląda to tak:
Ojciec ma kartę w NJu, ale specjalnie ja nie konfigurowałem tam żadnego APN z nju żeby po prostu przypadkowo nie mógł się połączyć. ale tam zdaje się był jakiś stary brata ale on był w PLAY. Wiec punktu dostępowego dla nJU nijak tam być nie mogło. dalej - już teraz po napisaniu pierwszego posta zauważyłem w parametrach zużycia danych że ciągnęło Google Play. Tylko problem polega na tym że jak to mogło ciągnąć bez posiadania APN i przy wyłączonym transferze? Nie wiem, ale to mogło byc coś z konfiguracją konta bo brat nie wykasował sobie konta w google jak się okazało na tym telefonie. I podejrzewam ze to całe google albo potrafi jakoś samo z siebie ściągać bez wzgl na konfigurację albo ktos przypadkowo właczyl transfer, ale nie mam pojecia jak bo tato nigdy nie grzebał w ustawieniach a żeby tam dojść to jednak trzeba kilka czynności wykonać. Po wykasowaniu konta i na mojej karcie już sobie leży i nic nie widze aby coś doił oprócz tego co sam zużyłem na próbę, ale to musze tak do wieczora i do jutra poczekać bo na rachunkach to wynikało że on właśnie lubił nocne życie i właśnie tak pobierał jak piszesz. 19.VI. pobrał nawet dokładnei o godzieni 00.01 - czyli wtedy gdy właśnie zaczął się nowy okres rozliczeniowy

Czy to możliwe żeby mając kartę nju telefon mógł ciągnąc z innego APN i to w dodatku przy wyłączonym transferze? ja się za bardzo nie znam więc może dość chaotycznie to wszystko napisałem ale dziwne to wszystko.
Tak to mniej więcej wygląda.