• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #808411  autor: molibden
 25 cze 2015, 08:17
Jestem w szoku. Miałem wyłączony transfer danych jako że tato nie używa neta w telefonie. Przyszedł rachunek - maxymalny. I to mimo wyłączonego transferu danych. PRzyszedł brat i poprosiłem go żeby posprawdzał bo sam się na tym nie znam. Mówi ze wszystko wyłaczone a telefon dalej pobiera dane z sieci :lol: Nie wiem... awaria czy tato jakąs usługę wykupił która automatycznie przełacza ten telefon? Zmieniłem mu aparat i zobaczę co bedzie, ale dziwne to wszystko. W ciągu tygodnia ściągnęło mu prawie 100mb i odpowiednio doliczone do rachunku.
 #808429  autor: Niezgodna7
 25 cze 2015, 10:30
Pobiera non stop, czy jest to jakiś przedział od 9-ej do 22-ej? od 12-ej do 15-ej?
ps.
czy pojawia się wtedy jakiś znaczek połączenia z netem na ekranie?

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #808473  autor: molibden
 25 cze 2015, 13:28
Po kolei. jakies 4mc temu moj brat dał tacie ta xperię a ja czując co się swięci pogrzebałem w niej trochę żeby zablokowac przesył danych. I było w porządku. Nic z neta nie ciągnęło. Nagle jakieś 2 tyg temu z tego co widzę na fakturze zaczeło 2 razy dziennie ciągnąć po ok 15mb. jako ze jestem w nju to na szczęście dociągnęło tylko do 19zł ale już teraz mam następny rachunek w którym bede miał następne 19zl wiec ciągnęło tak do wczorajszego dnia a nie lubię płacić za to czego nei używam - ja opłacam rachunki. Nie zwróciłem uwagi na to jak wygląda ekran telefonu gdy tata go miał.
Wziałem wczoraj ten telefon i włożylem swoją kartę Virgin gdzie neta mam darmowego. Zrobiłem punkt dostępowy okazało się że na dzien dobry zaczął ciągnąć tak samo jak przedtem - dwie strzałeczki nad ikona sygnału i literka H. Ja za bardzo nie znam się na smartach bo nie lubię i nie używam, ale przejrzałem ustawienia i wygląda to tak:
Ojciec ma kartę w NJu, ale specjalnie ja nie konfigurowałem tam żadnego APN z nju żeby po prostu przypadkowo nie mógł się połączyć. ale tam zdaje się był jakiś stary brata ale on był w PLAY. Wiec punktu dostępowego dla nJU nijak tam być nie mogło. dalej - już teraz po napisaniu pierwszego posta zauważyłem w parametrach zużycia danych że ciągnęło Google Play. Tylko problem polega na tym że jak to mogło ciągnąć bez posiadania APN i przy wyłączonym transferze? Nie wiem, ale to mogło byc coś z konfiguracją konta bo brat nie wykasował sobie konta w google jak się okazało na tym telefonie. I podejrzewam ze to całe google albo potrafi jakoś samo z siebie ściągać bez wzgl na konfigurację albo ktos przypadkowo właczyl transfer, ale nie mam pojecia jak bo tato nigdy nie grzebał w ustawieniach a żeby tam dojść to jednak trzeba kilka czynności wykonać. Po wykasowaniu konta i na mojej karcie już sobie leży i nic nie widze aby coś doił oprócz tego co sam zużyłem na próbę, ale to musze tak do wieczora i do jutra poczekać bo na rachunkach to wynikało że on właśnie lubił nocne życie i właśnie tak pobierał jak piszesz. 19.VI. pobrał nawet dokładnei o godzieni 00.01 - czyli wtedy gdy właśnie zaczął się nowy okres rozliczeniowy :-)
Czy to możliwe żeby mając kartę nju telefon mógł ciągnąc z innego APN i to w dodatku przy wyłączonym transferze? ja się za bardzo nie znam więc może dość chaotycznie to wszystko napisałem ale dziwne to wszystko.
Tak to mniej więcej wygląda.
 #808519  autor: Niezgodna7
 25 cze 2015, 15:52
Teoretycznie - nie powinno nic samosię, ale nawet na Symbianie jakiś cwaniak się umiał załączyć.
Wiec.. tym bardziej android.
Skoro już wiesz co - najlepiej wyłączyć / odinsalować sprawcę.

#808748  autor: molibden
 26 cze 2015, 13:21
Nie wiem co to było. Po włozeniu mojej karty i wykasowaniu wszystkich punktów dostępowych, kont googla, wykasowaniu niektórych aplikacji to oprócz tego co sam ściągnąłem to sieć śpi. Nie wiem... albo ktoś włączył przesył danych (ale jak?), albo coś innego, ale co to było to już raczej nie dojdę. Szkoda tylko kasy bo następny rachunek znów dostane za max wykorzystania neta. Podejrzewam ze włączony został przesył danych choć nie mam pojęcia kto mógł to zrobić? Moze jak ojciec był na wycieczce to dal komuś telefon? Było konto google brata i aplikacje ściągały najprawdopodobniej przez google play update. TYlko jak to możliwe ze bez APN dla NJU on cokolwiek ciągał bo że tam nie było APN od NJU to jestem 100% pewien. Nju działa gdzies w roamingu jak chodzi o transfer danych? Oni chyba tylko orange mają a skoro tak to nie powinien się właćzyć transfer od Play a tylko taki mógł być w tym telefonie który miał wcześniej brat
 #808841  autor: Niezgodna7
 26 cze 2015, 19:20
Nie wiem jak twój fon, ale teraz ja mam tak, że automat tworzy SAM punkty dostępu - wystarczy wsadzić kartę, i o... są punkty
;- )