• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #750736  autor: Xy
 22 wrz 2014, 15:27
Panie i Panowie, mam kilka pytań odnośnie tego telefonu.

1. Ile czasu wytrzyma jeszcze bateria w dwuletnim telefonie? I ile trzyma podczas normalnego użytkowania?
2. Czy aktualizując telefon z 4.0.4 do 4.1 utracę tapetki? Zależy mi na jednej i po aktualizacji wolałbym jej nie utracić ;-)
3. Nie znalazłem przykładowych zdjęć z XS. Czy ktoś mógłby wrzucić lub podać link do obejrzenia jakiejś galerii? Jeżeli nie, to czy zdjęcia z XS mocno odbiegają jakością od Lumii 820? Interesuje mnie jakiś dzienny widok ulicy, krajobraz, makro (roślina, robaczek..), kilka zdjęć o zmierzchu i w nocy.
4. Można w miarę bezboleśnie zrootować ten telefon i wrzucić mu np. Androida KK?
5. Muzyka raczej na wysokim poziomie, a przynajmniej o wiele wyższym niż moja dotychczasowa Nokia?
6. Bateria niewymienna i brak slotu na karty SD, tak?
7. Karta SIM typu klasycznego czy mini jak w Lumii?
8. W jaki sposób mogę zaktualizować telefon do Androida 4.4 KitKat? Dużo z tym rzeźbienia i po aktualizacji wszystko będzie dobrze działało?
Zaznaczam, że telefon jest na końcówce gwarancji i takowa nie jest mi już do niczego potrzebna.

Istnieje spora szansa, że zamienię Lumię 820 na porządny smartfon i stąd kilka pytań... Głównie o Androida i możliwości wrzucenia najnowszej wersji ;-) Telefon o dziwo nie zamula i nie kaszle jak to straszą na fanatycznych forach WP8/8.1. Więc postanowiłem się zaopiekować tym Sony.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#750927  autor: lowermann
 23 wrz 2014, 11:40
1. Zależy jak była traktowana bateria, ale myślę że jeszcze ze 2 lata powinna działać z jakośćią nowej - 10%.
2. Nie utracisz, chyba że robisz Wipe data i Wipe Cache, zresztą tapetę możesz także przenieść na kartę pamięci i wtedy masz pewność że jej nie utracisz.

8. Jeżeli producent udostępnia Kitkata to nie musisz nic rzeźbić, jeżeli chcesz wgrać inny rom z kitkatem, np cm 11 to już tak.

#751035  autor: Xy
 23 wrz 2014, 19:17
Bateria była używana tak jak należy. Ani nie była rozładowywana do zera ani katowana kilkusekundowymi podładowywaniami. Czyli w zasadzie nic jej nie będzie? Nawiasem mówiąc i tak dwuletnie ogniwko w Xperii S będzie i tak wydajniejsze niż nowe w Lumii 820? ;-)
Tapeta nazywa się "Zaczarowany las" i nigdzie jej nie mogę znaleźć. Co do przenoszenia na kartę pamięci to w Xperii S jest to dość kłopotliwe bo tam nie ma czytnika kart MicroSD ;-) Czy jakoś kabelkiem lub inaczej na inny nośnik danych? To w zasadzie jedyna rzecz, której nie chcę utracić w tym telefonie. A Wipe Data i Wipe Cache to co to jest? :oops:
Aktualizacja do Andruta 4.4. Sęk w tym, że chyba Sony nie dostało oficjalnie tej aktualizacji i stąd pytanie JAK ją sobie wrzucić samodzielnie w domu bez ryzyka uwalenia sprzętu. Gdyby się dało normalnie kabelkiem czy OTA to nie byłoby pytania... Xperia skażona T-Mobile, jeśli ma to znaczenie.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#751214  autor: Artur051
 24 wrz 2014, 11:19
Ryzyko jest zawsze, zwłaszcza jak pierwszy raz samemu się robi, ale jest mnóstwo tutoriali, np na XDA, bądź na forum adroid.com.pl w dziale Romy xperia S.