• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #687164  autor: Baziu
 02 sty 2014, 15:50
No więc mam zamiar kupić ten telefon w ofercie Play, jak myślicie, opłaca się? Jeszcze nie zagłębiłem się w szczegóły umowy, ale widzę że jest umowa na 24m-ce z darmowym LTE do końca 2014 za 70zł miesięcznie a słuchawka kosztuje 369zł. Jak jest z tym LTE? To zwykły internet tylko szybszy? Nie znam się na tym zbytnio, na podkarpaciu nie będę miał problemów z użytkowaniem? Chciałbym jeszcze zapytać o to co zrobić po zakupie: czy baterię trzeba formatować i ogólnie czy trzeba coś robić z systemem, czytałem o tych ROMach ale im więcej czytam tym mniej się w tym orientuję. :| Tak samo z aplikacjami, są takie które po prostu trzeba mieć na swoim telefonie? :mrgreen: Chodzi mi o usprawnienie systemu, poprawa czasu działania na jednym ładowaniu, coś jeszcze słyszałem o łatce dot. jakości wykonywania zdjęć. Ogólnie - jak to z tym wszystkim wygląda?
Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2014, 14:55 przez Baziu, łącznie zmieniany 1 raz.

#687170  autor: maniek89
 02 sty 2014, 16:08
Jeśli juz to baterie się formuje. Nie ma potzreby ale nie zaszkodzi trzy pierwsze cykle naładowac do pełna a podłączać do ładowania kiedy telefon wskazuje słaba baterię. Nie doprowadzaj tylko do całkowitego rozładowania do wyłączenia telefonu, póxniej doładowuj w razie potrzeby.
Tak LTE sto szybszy internet niż HSPA+ oferujący większe przepustowości i mniejszy ping.
Jeśli masz zasięg LTe w swojej lokalizacji to w zasięgu LTE bierze ci z tego pakietu LTE darmowego (200GB na miesiąc) i nie pomniejsza ci standardowego pakietu internetu za który dopłacasz. Gdy jesteś w 3g bierze dane z pakietu internetowego.
Za modyfikacje od razu tak bym sie nie zabierał. Najpierw ogarnij system, działanie, funkcjonalność a potem baw sie w usprawnienia. :-D

#687175  autor: Baziu
 02 sty 2014, 16:32
Chyba faktycznie będę musiał się zaznajomić z systemem bo przesiadam się z Nokii 101. :mrgreen: Mimo to oprócz jakichś dodatkowych modyfikacji są takie które można uznać za podstawowe jeśli chodzi o poprawę działania telefonu?

#687183  autor: maniek89
 02 sty 2014, 16:55
Jeśli przesiadasz się z prostego telefonu to dużą modyfikacja na początku będzie sam system ;p Wersja s3 z LTE ma więcej ramu niż pierwsza wersja więc chodzi płynnie i jak na mój gust nie potrzeba od razu na samym poczatku instalowac modyfikacji. Poużytkujesz i sam zobaczysz czego ci będzie brakować. Skupiłbym sie na twoim miejscu na takich aspektach jak powyłączanie niepotzrebnych funkcji na samym początku (nie każdy przykładowo potzrebuje synchronoizację danych 24h na dobę) i włączanie przykładowo dostępu do internetu w razie potrzeby, zmniejszenie jkasności ekranu, włączenie trybu oszczędzania energii itp - to pozwoli ci nie rezygnowac z funkcjonalności telefonu a wydłużyć czas działania na pojedynczym ładowaniu bo bądź co bądź po nokii możesz przeżyć lekki szok energetyczny i dwa pełne dni działania to będzie dobry wynik. No i zaopatzrenie się w pakiet danych to podstawa by w razie potrzeb aktualizowac sobie dane w telefonie czy też korzystać z internetu i aplikacji wymagających połączenia sieciowego.

#687215  autor: Baziu
 02 sty 2014, 18:57
Pakiet danych tzn? LTE nie wystarczy? Bo w abonamencie będę miał 2gb transferu co miesiąc, to nie o to chodzi? I ta synchronizacja danych - co to w ogóle jest? :shock: Pewnie za około tydzień będę miał ten telefon więc napiszę tutaj jak będę miał jakieś pytania, tym czasem dzięki za odpowiedź. :wink:

#687252  autor: Darecky
 02 sty 2014, 20:26
Synchronizacja danych to ogólnie synchronizacja poczty, kontaktów, kalendarza, pogody - czyli sprawdzenie przez kazdą aplikację czy nie ma jakichs aktualizacji treści, które Ci dostarcza, Możesz wyłączyć synchronizację - wtedy, by odebrać maila musisz sam wejść w aplikację od poczty i odświeżyć. A tak masz wszystko automatycznie, np. co 30 minut.

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#687303  autor: maniek89
 02 sty 2014, 22:19
Baziu pisze:Pakiet danych tzn? LTE nie wystarczy? Bo w abonamencie będę miał 2gb transferu co miesiąc, to nie o to chodzi?
O to :-D
W zasięgu LTE nie pomniejszy ci tych 2 gb ;-)