• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #655097  autor: KR2615
 15 sie 2013, 14:20
Kończy mi się gwarancja na ww telefon. W związku z tym zastanawiam się nad zrootowaniem go. Pierwsze pytanie: czy warto? Najbardziej doskwiera mi w nim mała ilość pamięci ROM - ok 120mb. Czy po zrootowaniu pójdzie zrobić tak, żeby np karta pamięci służyła jako ta patrycja, gdzie instalowane są aplikację? Z 120mb i app2sd nie daje rady. Regularnie co pół roku muszę go przywraca do fabrycznych bo aplikację robią taki syf że pomimo odinstaliwania większości niepotrzebnych zostaje tylko kilkanaście mb wolnego
Ostatnio zmieniony 24 sie 2013, 11:50 przez KR2615, łącznie zmieniany 1 raz.

#655983  autor: turambar
 18 sie 2013, 21:37
Zdecydowanie warto. Powiem więcej inaczej bardzo trudno jest używać desire. Obrazowo (ilość miejsca na aplikację ile chcesz):

Obrazek

Rozwijając temat:
Same zrootowanie telefonu nic Ci nie da. Aby Desire było: szybkie (przy nakładce Sense nigdy nie będzie), praktycznie nieograniczona pamięć na aplikację (w standardzie praktycznie nie ma pamięci) i stabilne musisz:
1) Zrootować telefon
2) Zmienić hboot (coś jak bios - zmienia podział partycji) - polecam CM7r2
3) Wreszcie zmienić ROM na jakiś bez Sense - polecam MildWild
4) Wreszcie zmienić sposób zapisu aplikacji - polecam INT2EXT+ (wymaga szybkiej pamięci class 10 - polecam ADATA inne testowane przeze mnie class 10 muliły)

To co napisałem wyda Ci się zagmatwane ale wejść na xda lub forum.android.com.pl i w tematach o HTC Desire jest wszystko ładnie opisane. Poza tym jeśli nauczysz się o co w tym wszystkich chodzi później z każdym telefonem nie będziesz miał problemu. Root jest niezbędny do wielu rzeczy - głupie backup ustawień aplikacji wymaga roota.

#655990  autor: KR2615
 18 sie 2013, 22:02
Dzięki za odpowiedź! Czy na tym screenie jest HTC Desire z Androidem 4.0.x czy to tylko taki motyw graficzny? Nie ukrywam, na tym by mi najbardziej zalezalo bo na 2.3.3 nie moge odpalic TV.play.pl HTC Sense mi nie przeszkadza a telefon wg mnie działa dostatecznie szybko. Najbardziej zalezaloby mi na tym powiekszeniu pamieci co przekonywuje mnie do roota.
turambar pisze: 1) Zrootować telefon
Na czym samo zrootowanie tak wlasciwie polega? Czytalem pare tootkow ale pisza tylko o bootloaderach, GoldCardach i ROMach
turambar pisze:2) Zmienić hboot (coś jak bios - zmienia podział partycji) - polecam CM7r2
Super! A czy potrzebuje tez GoldCard? Tak sie sklada ze mam dwie kart SD. Oryginalna ktora moglaby sluzyc jako ta gold oraz dodatkowa SD HC 16 GB? Gdzie moge sprawdzic jakiej jest klasy i czy nie bedzie zbyt wolna? Wreszcie ile najlepiej dac pamieci systemowej? 1 GB z karty wystarczy?
turambar pisze:3) Wreszcie zmienić ROM na jakiś bez Sense - polecam MildWild
Jak napisałem HTC Sense mi nie przeszkadza. Widze ze sa tez takie z Androidem 4+ np. http://forum.android.com.pl/f153/3-0620 ... -a-249072/
Dobrze tj stabilnie dzialaja?
turambar pisze:4) Wreszcie zmienić sposób zapisu aplikacji - polecam INT2EXT+ (wymaga szybkiej pamięci class 10 - polecam ADATA inne testowane przeze mnie class 10 muliły)
No i najwazniejsze, decydujace pytanie: czy latwo uszkodzic telefon?

#656200  autor: turambar
 19 sie 2013, 22:32
Zacząłem pisać kompletny tutorialu ale przez godzinę udało mi się napisać jedynie pierwszy punkt a jutro muszę iść do roboty. Dam Ci w takim razie tutorial to tutorialów:
1) Instalujemy ANDROID SDK (na komputerze): http://blog.cwiklinski.it/2011/04/andro ... adb-i.html
2) Po adb devices z instrukcji w puncie pierwszym przechodzimy do: http://wiki.rootzwiki.com/Revolutionary i idziemy po kolei w dół od podpunktu "Download the correct version for your computer's operating system from the Revolutionary homepage."
3) Gdy dojdziesz do końca strony będziesz miał root + ClopockworkMod Recovery (powiedzmy platforma do wgrywania ROMów)
4) Teraz możemy wgrywać ROMy instrukcję masz choćby w linku do ROMu który przesłałeś (praktycznie tak samo wygląda w innych ROMach)
5) Po wgraniu ROMu wgrywamy skrypt zwiększający dostępną ilość pamięci dla programów (polecam INT2EXT+) http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1879806

I to właściwie wszystko. Na screenie jest chyba najpopularniejszy ROM na HTC Desire mianowicie MildWild bazujący na Androidzie 2.3.7. Nie testowałem ROMów opartych o Android 4.x dawniej więcej w nich nie działo niż działało a na MildWild wszystko super śmiga (ale w zrootowanym telefonie z ClockworkMod Recovery zmiana ROMu nie sprawia najmniejszego problemu i trwa chwilę). Co do bezpieczeństwa: moim zdaniem uwalenie telefonu to czysta teoria: np. jeśli zabraknie prądu gdy wgrywam coś przez fastboota lub wypadnie bateria prze wgrywaniu ROMu. Wiele razy zmieniałem ROMy na różnych telefonach i zawsze wszystko działało. Jeśli postępujesz zgodnie z instrukcją trzeba mieć strasznego pecha żeby coś się stało z telefonem. Co do kart: nawet class 10 jeśli jest jakiś no name nie gwarantuje Ci szybkości działania jeśli zrobisz partycję na aplikację na karcie. Innymi słowy jeśli programy będą muliły to znaczy że karta jest za wolna. A gold card to jakiś archaizm z starych czasów - obecnie się tego nie używa (patrz instrukcje wyżej). Jeśli na jakimś etapie się zatrzymasz daj znać.

#656359  autor: KR2615
 20 sie 2013, 17:29
Przeszedłem pierwsze dwa kroki bez problemu. Natomiast w rzecim, za pierwszym podejściem wyszło coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
Waiting for device...
Found your device: HTC Desire (bravo-1.02.0001, Android: 2.3.3, ROM version: 3.14.405.1)

This is a beta release and requires a beta release key.
Please visit: http://revolutionary.io for more information.

Enter beta key [ serial: xxxxxxxxx ]: xxxxxxxxxxxxxxx
Beta key accepted - thank you for participating!

Zerging Root... this might take a minute or so.. Root acquired!
Sending in Caroline...
Cleaning up...
Rebooting to fastboot...
When life gives you lemons, don't make lemonade. Make life take the lemons back!
Waiting for fastboot...
[b]Communications with phone unexpectedly interrupted[/b]. Try again.
Na ekranie pojawiło się to białe menu z opcją fastboot. Nie zdąrzyłem jednak nic wybrać bo wyszedł en błąd który wytłuściłem. Próbowałem ponownie ale za drugiem razem znów wyszedł en bład a za trzecim uknęło na Zerging Root... this might take a minute or so.

Czy to znaczy że mam już roota? Czy muszę zainstalować jeszcze to SuperSU jak piszą w http://wiki.rootzwiki.com/Revolutionary ?

Edit: Próbuję właśnie wrzucić SuperSu tak jak piszą w tutorialu. Wybieram RECOVERY, pojawia sie ikonka telefonu z dwiema zielonymi srzałkami a póxniej czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Wyczytałem na forum że to jednak brak roota. Udało mi się powórzyć revolutionry ale znów mam Waiting for fastboot... [tutaj naciskam przycisk power] i:
Communications with phone unexpectedly interrupted

[ Dodano: 2013-08-23, 21:26 ]
Po dłuższym googlowaniu i kolejnym wieczorze spedzonym przy HTC znalazlem przyczyne: wystarczylo uruchomic revolutionary jako root na komputerze. uruchomil mi sie recovery mode, wrzucilem supersu, uzyskalem dostep roota, zaaplikowalem int2ext+, wgralem tego moda: http://forum.xda-developers.com/showthr ... 7&page=515 i niestety telefon nie wlacza sie. Od 5-ciu minut mam bialy ekran z napisem HTC.