• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #591131  autor: szechina
 26 paź 2012, 14:48
Witam :D

Od dawna szukałam jakiegoś telefonu z klawiaturą qwerty, który by mi odpowiadał, ale te w znośnej cenie mnie nie przekonały, a te interesujące są cenowo poza zasięgiem..

Teraz wypatrzyłam sobie Alcatela OT 916D, zapowiada się fajnie, cena też ok tylko, że to nowość na naszym rynku i poza suchymi danymi nigdzie nic się dowiedzieć nie można. Nie mam wielkich wymagań co do telefonu. Dużo piszę, czasem dzwonię, troche internet i tyle. Ale warto by było wiedzieć jak się spisuje polskie menu, jaka jest jakość rozmów, jak działa ekran dotykowy..

Firma Alcatel co prawda mnie nie zawiodła, teraz 5 lat miałam ich telefon i ok, ale jednak kupowanie całkiem w ciemno to troche ryzyko..

Czy ktoś ma ten telefon i wie o nim cokolwiek poza suchymi danymi?

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 15:43 przez szechina, łącznie zmieniany 1 raz.

#591159  autor: orson_dzi
 26 paź 2012, 15:46
Z samych danych widać, że lepiej opuścić.
Bardzo słaby wyświetlacz. Stary i bardzo słaby procesor + 256 MB RAM-u. Odnośnie polskiego Menu, to po przebrnięciu przez OT 918D (test masz na Telepolis) można się spodziewać wszystkiego.

Już lepiej odżałować na coś typu HTC Cha Cha.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#591163  autor: Rezo
 26 paź 2012, 15:53
To, że OT918D miał niedociągnięcia z menu nie oznacza automatycznie, że i ten albo inny model będzie je posiadał. Obecnie pozytywne opinie zbiera OT993D, który QWERTY nie ma.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#613715  autor: zachowania
 14 lut 2013, 10:01
może ktoś używa tego ot-916d i podzieli się swoimi opiniami.
Obie karty są z 3G? Działa z Aero2?
jak trzyma bateria?

--

#613720  autor: Rezo
 14 lut 2013, 10:30
zachowania, nie wiem czy Ci to pomoże, zamieszczam link z translatora do testu tego modelu Alcatel OT916D test
Jeden ze slotów SIM obsługuje tylko 2G a drugi 2G i 3G.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#613746  autor: zachowania
 14 lut 2013, 12:33
Rezo, dziękuję!
test całkiem przyzwoity i trochę rosyjskiego człowiek sobie odświeżył ;)

--

#623282  autor: szechina
 28 mar 2013, 13:09
Witam ponownie. Wracam po kilku miesiącach z małym problemem.

Zdecydowałam się kupić ten telefon i ogólnie jestem zadowolona, bo jak na moje potrzeby jest absolutnie wystarczający :wink:

Mam jedynie problem z baterią. Od początku trzymała świetnie. Gdy ją testowałam na znikomym użytkowaniu telefonu to wytrzymywała spokojnie 6 dni. Kiedy zaczęłam użytkować już normalnie bez ograniczania się to wytrzymywała 2-3 dni. Dbam o nią jak tylko potrafię jesli chodzi o proces ładowania i rozładowywania ;)

Teraz jednak zauważyłam pewien problem.

Tydzień temu poziom baterii spadł z 27% w 6h i telefon padł.

Po naładowaniu telefonu do pełna bateria leciała w dół przy stania czuwania. Po 1-2% na godzinę. Wcześniej leciała 1% na 3-4h. Spadła w takim tempie do 52%(zajęło to ok. dobę) i wszystko wróciło do normy, znów trzymała świetnie.

Miałam nadzieję, że to był tylko jakiś chwilowy problem, ale dzisiaj naładowałam telefon i w stanie czuwania po 3h m 96%. Wcześniej, jeszcze z miesiąc temu, zaraz po naładowaniu potrafiła mieć i 99% po 3h. Zobaczę czy teraz akcja się powtórzy i znów przy ok. 50% wytrzymałość baterii wróci do normy.

Wiecie może w czym tkwi problem z tym spadkiem %? Czy to wina baterii czy jednak telefonu? Sprawdziłam wszystko i jest poustawiane po staremu, nie uruchomiłam ani nie instalowałam nic co mogłoby pracować w tle. Zresztą gdyby pracowało to pewnie przez cały czas a nie tylko do 50%.

Telefon jest na gwarancji i teraz po prostu nie wiem co robić..