• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #588193  autor: mls38
 12 paź 2012, 23:54
Witajcie

Mam od kilku dni XPerie P na pokładzie już Andek 4.0.4

Kilka pytań - po kilku dniach na które nie wpadłem.
1. Gdy włączam WIFI - posurfuje trochę po sieci i gdy chcę wyłączyć zauważam że WIFI jest wyłączone a włączony pakiet danych...Hmm zdarzyło się to nie raz, o co chodzi? Pakiety to ma być ostateczność....
2. Jak przenieść szybkie włączenie (wifi,gsp,bluetooth i kilka innych) aby były rozwijane z góry...podczas robienia czynności na telefonie, mogę rozwinąć z góry zakładkę jednak nie ma tam tych opcji - te opcje są gdy przesunę ekran dwa razy w lewą stronę...
3. Jak usunąc film ? Nie ma tam opcji USUŃ ! Jest wiele innych ale nie ma najważniejszej USUŃ....Gdy przytrzymam na zdjęciu pojawia się ikonka kosza na śmieci, jednak przy filmach nic się nie pojawia i nie da się go usunąć, jak to zrobić?
4. Jak zrobić print screena - telefon Xperia P...
Nie działa przycisk włączenia/wyłączenia i ściszenie/pogłoszenie....

Na chwilę obecną tyle - dzięki wielkie za odpis :)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 15:55 przez mls38, łącznie zmieniany 1 raz.

#588198  autor: wtd
 13 paź 2012, 00:32
mls38 pisze:1. Gdy włączam WIFI - posurfuje trochę po sieci i gdy chcę wyłączyć zauważam że WIFI jest wyłączone a włączony pakiet danych...Hmm zdarzyło się to nie raz, o co chodzi? Pakiety to ma być ostateczność....
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Że pali się ikonka 3G na górze? Czy o coś innego chodzi? Jak ci to bardzo przeszkadza to w ustawieniach można całkowicie zablokować transmisję danych po sieci komórkowej, nie pamiętam dokładnie gdzie, poszukaj, jest tam taka opcja
mls38 pisze:2. Jak przenieść szybkie włączenie (wifi,gsp,bluetooth i kilka innych) aby były rozwijane z góry...podczas robienia czynności na telefonie, mogę rozwinąć z góry zakładkę jednak nie ma tam tych opcji - te opcje są gdy przesunę ekran dwa razy w lewą stronę...
Są programy żeby umieszczać własne skróty w menu powiadomień, nie pamiętam w tym momencie konkretnej nazwy, ale pamiętam że u mnie na sgs2 powodowało to spore problemy ze stabilnością. Jak nie chcesz przewijać dwa razy to możesz widżet z tymi przyciskami przenieść na dowolny inny pulpit, choćby na główny.

Pozostałych nie wiem, bo to już będzie charakterystyczne dla xperii, a tego telefonu nigdy w ręku nie miałem.

#588199  autor: mls38
 13 paź 2012, 00:39
Co do pierwszego tak jak napisałem - włączam WIFI, pośmigam po necie - wracam aby wyłączyć WIFI a tu WIFI wyłączone a włączony PAKIET DANYCH.

Przeniesienie widżetu na główny i tak dużo nie pomoże - bo będe musiał całkowicie wychodzić z internetu/aplikacji a tak tylko rozwinąłbym wybrał jakaś opcję i z powrotem zawinął.

Zatem wszystkie pytania nadal aktualne.

#588201  autor: wtd
 13 paź 2012, 00:46
mls38 pisze:włączony PAKIET DANYCH.
Cały czas nie bardzo to rozumiem. Czym to się objawia? Napis jakiś? Ikonka?

#588205  autor: mls38
 13 paź 2012, 01:47
Podświetlona jest ikonka przesyłu danych - dawniej było to 3g teraz ma inna postać.

Kolego jak dobrze widzę masz Iphone więc raczej nie zrozumiesz mojej sytuacji :) ale dzięki za próbę pomocy.

#588207  autor: butterfly
 13 paź 2012, 02:14
mls38 pisze:3. Jak usunąc film ? Nie ma tam opcji USUŃ ! Jest wiele innych ale nie ma najważniejszej USUŃ....Gdy przytrzymam na zdjęciu pojawia się ikonka kosza na śmieci, jednak przy filmach nic się nie pojawia i nie da się go usunąć, jak to zrobić?
Widocznie to oryginalny film i go nie usuniesz. No chyba, że zabawą w systemie.
mls38 pisze:2. Jak przenieść szybkie włączenie (wifi,gsp,bluetooth i kilka innych) aby były rozwijane z góry...podczas robienia czynności na telefonie, mogę rozwinąć z góry zakładkę jednak nie ma tam tych opcji - te opcje są gdy przesunę ekran dwa razy w lewą stronę...
Nie ma takiej opcji żeby to trybiło z góry. Pozostaje ustawić na ekran i tam przełączać.
mls38 pisze:4. Jak zrobić print screena - telefon Xperia P...
Widocznie nie pójdzie inaczej jak przez roota.

#588241  autor: Marek
 13 paź 2012, 11:44
mls38 pisze:1. Gdy włączam WIFI - posurfuje trochę po sieci i gdy chcę wyłączyć zauważam że WIFI jest wyłączone a włączony pakiet danych...Hmm zdarzyło się to nie raz, o co chodzi? Pakiety to ma być ostateczność....
W xperii przesył danych wyłącza się w dwóch lokalizacjach.
Wejdź w ustawienia > użycie danych > komórkowa transmisja > wyłącz. Po tym możesz wyłączyć transfer danych. Tą opcje wyłączasz w sekcji sieci zwykłych i bezprzewodowych > więcej > sieci komórkowe > odhaczasz włącz przesył danych.
mls38 pisze:3. Jak usunąc film ? Nie ma tam opcji USUŃ ! Jest wiele innych ale nie ma najważniejszej USUŃ....Gdy przytrzymam na zdjęciu pojawia się ikonka kosza na śmieci, jednak przy filmach nic się nie pojawia i nie da się go usunąć, jak to zrobić?
Próbowałeś to zrobić zarówno w galerii xperia i zwykłej galerii z androida ics? Zawsze możesz zainstalować astro file manager i przy pomocy tego programu coś skasować. Jak nie zadziała to może uda się usunąć ten film po podpięciu pod komputer.
mls38 pisze:4. Jak zrobić print screena - telefon Xperia P...
To nie HTC. W xperiach inaczej się robiło zrzuty ekranu. Naciskało się przycisk włączania i wybierało odpowiednią opcję. Niestety w androidzie 4.0 wycięto to udogodnienie. Bez roota robi się to tak:
Instalujesz na komputerze Android SDK.
Przy instalacji wybierasz dwa pakiety: Android SDK Platform-tools i Google USB Driver package. Więcej nie trzeba.
W telefonie włączasz debugowanie usb (w opcjach programistycznych).
Włączasz narzędzie ddms, wybierasz telefon, naciskasz device > screen capture.

#588242  autor: kamil1221
 13 paź 2012, 11:53
By zrobić PrtSc naciśnij równocześnie przycisk ściszania i blokady ekranu.

#588246  autor: mls38
 13 paź 2012, 12:12
kamil1221 - to nie działa, o czym napisał kolega wyżej

Najbardziej rozjaśnił mi sytuacje Marek - za co dzięki.
Co do włączania się danych kosztem WIFI - zauważyłem że dzieje się to tylko wtedy gdy loguje się do aplikacji Tmobilowej - MiBoa....Ona jest za friko - ale zdarzylo sie ze wyszedlem z aplikacji i wszedlem na poczte i leciało mi z pakietu danych a nie z WIFI - jakiś osioł nie pomyślał przy tym.

Zdjęcia udało mi się usunać - ale filmy pobrane już nie.
Zauważyłem że na kompie nie widzę ich też w katalogu Videos... Filmiki flashowe pobrane z serwisów jak LiveLeak - bo YouTube odtwarza z poziomu strony.
Zatem pozostaje menadzer zadan.

Dzięki za info odnośnie programu do screen shotów.

Pozdrawiam, jak sami widzicie błędów i nieudoskonaleń jest mnóstwo, mogli mnie wziąć przy tworzeniu tego to bym powiedział jak co ma być żeby było intuicyjne i maksymalnie użyteczne :)

#588255  autor: wtd
 13 paź 2012, 13:01
mls38 pisze:Co do włączania się danych kosztem WIFI - zauważyłem że dzieje się to tylko wtedy gdy loguje się do aplikacji Tmobilowej - MiBoa....Ona jest za friko - ale zdarzylo sie ze wyszedlem z aplikacji i wszedlem na poczte i leciało mi z pakietu danych a nie z WIFI - jakiś osioł nie pomyślał przy tym.
Może to jakiś błąd softu telefonu? A na pewno się łączysz do tego wifi? Jak je tylko włączasz jakimś pstrykiem to może telefon próbuje się połączyć z zapamiętaną siecią i mu się ot nie udaje? (np. z powodu złego hasła czy innych ustawień routera)
butterfly pisze:Nie ma takiej opcji żeby to trybiło z góry. Pozostaje ustawić na ekran i tam przełączać.
Jak już pisałem wcześniej - na pewno jest aplikacja która potrafi na górze dodawać dowolne ikony i nie wymaga roota, tylko teraz za nic nie mogę sobie przypomnieć jej nazwy (pamiętam że to był jakiś taki program typu systemowy niezbędnik co jeszcze jakieś statystyki dot. procesora czy pamięci miał). Mi na samsungu działała słabo, znajomy na htc za to na nic nie narzekał.

EDIT: Znalazłem w swojej historii google play - Elixir 2 się to nazywało.
mls38 pisze:Kolego jak dobrze widzę masz Iphone więc raczej nie zrozumiesz mojej sytuacji ale dzięki za próbę pomocy.
Ale do zeszłego tygodnia jeszcze miałem sgs2 ;)

#588275  autor: mls38
 13 paź 2012, 14:31
Kolego wtd - ustawienia są dobre łączy się elegancko sieć domowa nic nie zakłóca...
Chociaż zauważyłem że zdarzyło się że gdy właczyłem WIFI - było one podświetlone na bocznym ekranie - ale na górze obok zasięgu i procentu naładowania baterii nie pojawiała się ikonka WIFI. I internet nie hulał.
Wyłączyłem i włączyłem telefon kliknąłem ikonkę i właczyła się od razu na górze i internet już był....
Może coś się przywiesiło a może coś jest spitolone ...
No ale telefonik nowiutki, zobaczę z czasem co z tego wyjdzie.

[ Dodano: 2012-10-18, 19:10 ]
Panowie - chciałbym jeszcze zapytać.
Gdzie sprawdzić/zmienić zapisywanie kontaktów?
Gdzie się zapisują na karcie SIM czy w telefonie?
Bardzo nie jasny ten Andek 4.0 - dużo bajerów a podstawowe funkcje kuleją.
W starym tel Andek 2.0.2 zapisywały mi się na telefonie (myslałem że SIMie) - tel sprzedałem, ustawienia fabryczne przywróciłem i po ptakach, numerów z ostatnich kilku miesięcy nie mam...
Chce aby kontakty zapisywały się na SIM - bo karte SIM zamierzam mieć cały czas.

Pozdrawiam i dzięki za odpis.