Witam.
Mam możliwość kupienia używanego Samsunga S5830 Galaxy Ace za kwotę 350zł. Jest bez blokady, ale również bez gwar. producenta. Z wad wizualnych - dwa lekkie wgniecenia (korpus, zapewne od upadku), odpryski lakieru z ramki i z tego co sprawdzałem - troche słabo działa wibracja. Jednak nawet gdyby nie działała, nie przysporzyłoby mi to kłopotu.
Teraz nasuwa się pytanie: Czy opłaca się wchodzić w taki układ? Patrząc na ceny, te modele na licytacjach dochodzą do 400-450zł. W zestawie mam telefon, oryginalną baterię, ładowarkę, pudełko, instrukcję obsługi, kartę pamięci, słuchawki, kartę gwarancyjną (niewypełnioną).
Mam kilka pytań:
1. Jak wykonany jest wyświetlacz - czy warstwa dotykowa jest z nim bezpośrednio połączona (a'la iPhone) i w przypadku awarii dotyku bądź ekranu, nie ma wyjscia i nalezy zamówić całość? Wymiana jest skomplikowana, czy prosta - uda mi się to zrobić w domowych warunkach mając odpowiednie przybory?
2. Czy gdzieś wewnątrz jest umieszczona plomba gwarancyjna? Szukałem obrazków w sieci, na chwilę obecną bez rezultatów. A po stanie śrubek wnioskuje, że był rozkręcany.
3. Brakuje siateczki na głośniczek od dzwonków - zdobędę to gdzieś? Allegro - brak.
4. Zamiast firmowego oprogramowania zainstalowany jest cyanogen mod 7. Jak się go pozbyć i przywrócić standardowego Androida (do wersji oficjalnej 2.3)? Jest może szansa na sprawdzenie, skąd pochodził telefon (sklep niezależny, operator GSM), bowiem nic na ten temat nie usłyszałem od sprzedawcy.
5. Warto zainwestować w taki futerał:
http://allegro.pl/etui-s-line-samsung-s ... 06079.html ?
Wstępnie wszystko.
Trudno jest dostać przyzwoity telefon oparty na Andku za 350zł. Co innego mam do wyboru? Tu za tą cenę dostanę: 3.5' ekran 320x480 pix z multi-touch, 5 Mpix z auto-focusem, diodą LED (niewiele telefonów ma lampę błyskową) + Gorilla Glass.