• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #519206  autor: Coin
 30 lis 2011, 21:07
Galaxy S2 jutro bedzie moj. Do tej pory nie mialem nigdy telefonu dotykowego, z wi-fi, sluzacego do czegokolwiek innego jak dzwonic i smsowac. Moja Nokia 5300 XM to jest zabytkowy telefon, a teraz przesiadka na SGS2.

Posiadam prepaid Nowe Orange Go. DOladowuje za 100zl raz na 3-4 miesiace i mam rozmowy za 20gr i sms za grosz do orange (a cala rodzina w orange). Do tej pory.
Teraz bedzie telefon z androidem, wi-fi, no i pewnie bede wykupywaljakies pakiety internetowe (np30 dniowy pakiet 500MB danych za 15zl). Pewnie bede przez to musial doladowywac nieco czesciej, ale a to uzytkowanie telefonu na poziomie wyzej.

Obawiam sie jednak, ze nie bede swiadomy 'zagrozen' jakie to za soba niesie, ze android bedzie sie laczyl z netem zeby uaktualnic pogoda co 5 minut, chociaz mnie to bedzie g**** obchodzilo jaka jest pogoda jak siedze w robocie i telefon jest w kieszeni. Obawiam sie wszelkich innych aplikacji, ktore beda mi te megabajty wykorzystywac po kryjomu, bez mojej wiedzy. Wiem, psychoza, ale jest to dla mnie nowy swiat.

Czy zatem mozecie wskazac jakies glowne tego typu zagrozenia najlepiej z rozwiazaniem jak sie przeciw temu bronic?

I kilka dodatkowych pytan:
- sciagam np google maps, czy potem zeby korzystac z takiej androidowej aplikacji, bedzie ona laczyc sie z netem czy bedzie wykorzystywac satelity i gps zeby mi pokazywac gdzie jestem i dokad ide ?
- czy jak jestem w domu i jest wi-fi to android bedzie wiedzial, ze ma net brac z 'darmowego' wi-fi a nie wykorzystywac platne pakiety danych?
- czy jestem w stanie kontrolowac ile MB danych mi pozostalo w ramach obecnego 15zlotowego pakietu ?

Dzieki za odpowiedz. To banalne pytania dla Was, dla mnie niewiadomo bo o takich rzeczach nikt nawet w necie nie pisze obecnie :)

ps: rozumiem ,ze do ochrony telefonu powinienem tez kupic jakas folie na wyswietlacz + moze etui - mozecie cos polecic ?

[url=http://dariuszczepiel.com]Fotograf z Krakowa[/url]

#519215  autor: bob
 30 lis 2011, 21:30
Coin pisze:np30 dniowy pakiet 500MB danych za 15zl)
sprawdz sobie po miesiacu ile zuzyles, bo jak zuzyjesz zalozmy 100mb to bez sensu placic za 500, czyz nie?
Coin pisze:Obawiam sie jednak, ze nie bede swiadomy 'zagrozen' jakie to za soba niesie, ze android bedzie sie laczyl z netem zeby uaktualnic pogoda co 5 minut, chociaz mnie to bedzie g**** obchodzilo jaka jest pogoda jak siedze w robocie i telefon jest w kieszeni.
wszystko to kwestia odpowiedniego ustawienia. A ogolnie to polecam androidowe fora, bo tutaj to raczej pomoc będzie znikoma. Ja oczywiscie w miare wiedzy postaram sie odpowiedziec, ale nie jestem wszechwiedzący, a w porównaniu do niektorych znawców andka to ja taki pan pikuś jestem.
Coin pisze:- czy jak jestem w domu i jest wi-fi to android bedzie wiedzial, ze ma net brac z 'darmowego' wi-fi a nie wykorzystywac platne pakiety danych?
tez da sie to ustawic, ale musialbys caly czas miec wlaczony moduł wifi, ktory dosc mocno zre baterię.
Coin pisze:ps: rozumiem ,ze do ochrony telefonu powinienem tez kupic jakas folie na wyswietlacz + moze etui - mozecie cos polecic ?
folie standardowo brando, nie warto kupowac szrotów za 10 zł, lepiej kupic raz a porządnie.
Etui - ja mam wsuwki, standardowo skórzane. Ostatnio sam je sobie sprawiałem bo nabyłem okazyjnie 2kg błam kaletniczych to mam na duzy zapas jeszcze, wychodzi taniej.
A tak ogolnie to dobra wsuwka to z 3 dyszki trzeba liczyc. Patrz na to zeby od srodka byl miekki material a nie tez skóra, bo jak jest skóra i wpadnie pare ziarenek piasku to kaplica jak 3-4 razy wyjmiemy i wlozymy w to fona.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire

#519227  autor: Dworek
 30 lis 2011, 21:50
Google Maps nie musisz ściągać bo jest ona standardowa zainstalowana w telefonie. Sam GPS nie potrzebuje połączenia z Internetem chyba że włączysz opcję A-GPS. Aplikacja Google Maps będzie za to potrzebować połączenia z Internetem aby ściągnąć mapę, ewentualnie można wcześniej ściągnąć interesujący nas obszar i zapisać go w pamięci podręcznej.
W samym telefonie można wyłączyć użycie danych pakietowych, ale czy daje to 100% pewności tego nie wiem, gdyż zawsze mam pod ręką pakiet danych.

#519250  autor: wtd
 30 lis 2011, 23:33
Coin pisze:Obawiam sie jednak, ze nie bede swiadomy 'zagrozen' jakie to za soba niesie, ze android bedzie sie laczyl z netem zeby uaktualnic pogoda co 5 minut,
Wszystko można samemu skonfigurować. Poza tym sama aktualizacja pogody czy sprawdzenie czy są nowe mejle znowu aż tyle nie żre. Aczkolwiek o ile na iphone mieściłem się w niecałych 100MB to tutaj idzie mi miesięcznie koło 200.
Coin pisze: sciagam np google maps, czy potem zeby korzystac z takiej androidowej aplikacji, bedzie ona laczyc sie z netem czy bedzie wykorzystywac satelity i gps zeby mi pokazywac gdzie jestem i dokad ide ?
Będzie wykorzystywał GPS żeby pokazywać gdzie jesteś i gdzie idziesz a z netem będzie się łączył żeby na bieżąco pobierać mapy.
Coin pisze:czy jak jestem w domu i jest wi-fi to android bedzie wiedzial, ze ma net brac z 'darmowego' wi-fi a nie wykorzystywac platne pakiety danych?
Jak go połączysz z tym wifi to tak. I wbrew temu co straszy bob to wcale nie żre to aż tyle baterii.
Coin pisze:- czy jestem w stanie kontrolowac ile MB danych mi pozostalo w ramach obecnego 15zlotowego pakietu ?
W abo w orange można to robić za pomocą aplikacji na androida orange icare (straszny syf, powolna i co chwilę się wywala, ale czasami można sprawdzić), strony orange online lub dodatkowo płatnych smsów. Nie wiem które z tych opcji są dostępne w prepaidzie, ale na pewno jakoś się da.
Coin pisze:ps: rozumiem ,ze do ochrony telefonu powinienem tez kupic jakas folie na wyswietlacz + moze etui - mozecie cos polecic ?
Ja generalnie jestem przeciwnikiem folii czy innych ochronek, nie lubię ich, po miesiącu mój SGS2 na przodzie nie ma żadnego śladu używania, jedynie ten czarny plastik z tyłu na dole się rysuje. Pamiętaj jeszcze że jak wepchniesz w jakieś etui to stanie się dużo grubszy, co przy takich rozmiarach może już być dość niewygodne przy noszeniu go w kieszeni.

[ Dodano: 2011-11-30, 23:34 ]
Dworek pisze: W samym telefonie można wyłączyć użycie danych pakietowych, ale czy daje to 100% pewności tego nie wiem, gdyż zawsze mam pod ręką pakiet danych.
Daje 100% pewności, ale trochę nie ma sensu noszenie takiego telefonu.

#519278  autor: bob
 01 gru 2011, 09:37
wtd pisze:Jak go połączysz z tym wifi to tak. I wbrew temu co straszy bob to wcale nie żre to aż tyle baterii
zalezy jak wlaczasz modul wifi.
Jak masz wlaczony 24h/dobe to troche jednak szybciej bateria schodzi niz w przypadku, gdzie fon jest tylko w trybie czuwania. Sam moduł i skanowanie sieci np. co 5 minut jednak nie jest obojętne.
wtd pisze:Pamiętaj jeszcze że jak wepchniesz w jakieś etui to stanie się dużo grubszy, co przy takich rozmiarach może już być dość niewygodne przy noszeniu go w kieszeni.
roznica 1-2mm to nie różnica.
Mój SGS sie pogrubia o 1,3mm jak go wcisne do wsuwki domowej roboty :twisted:

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;

#519297  autor: Kamil_K
 01 gru 2011, 10:52
Ja tylko dodam od siebie, żebyś poszukał sobie jakiegoś programu lub widgetu do wyciągnięcia na pulpit, stale pokazującego bieżące zużycie danych. Już po kilku dniach będziesz mógł to sobie ekstrapolować na cały miesiąc :).

I pamiętaj, ze wskazania takiej aplikacji mogą być 10-20% niższe niż odnotowane przez operatora, w związku z taktowaniem co określoną ilość danych :).

#519454  autor: Vieslav
 01 gru 2011, 17:32
Na początek wyłączasz aktualizacje aplikacji przez sieć komórkową: TUTAJ napisałem jak to zrobić.
bob pisze: Jak masz wlaczony 24h/dobe to troche jednak szybciej bateria schodzi niz w przypadku, gdzie fon jest tylko w trybie czuwania. Sam moduł i skanowanie sieci np. co 5 minut jednak nie jest obojętne.
Przeczytaj sobie mój test Ace'a, tam obaliłem twoją tezę odnośnie wifi i baterii.
Jednak nie polecam wychodzenia z domu z włączonym wifi - pakiety nie są taktowane co 1 bajt i będąc w ruchu/łącząc się do kolejnych sieci automatycznie będzie kasowało chyba po 50KB.
Większość aplikacji do nawigacji pobiera sobie mapy z internetu, jednak w przypadku google nie są to jakieś astronomiczne ilości danych (dodatkowo Orange ma domyślnie kompresje obrazków więc tak na prawdę ilość przetransferowanych danych jest znikoma). Google potrafi zlokalizować cię za pomocą BTSów i sieci wifi - nie jest to jakaś dokładna lokalizacja, ale zawsze mniej prądożerna niż GPS, zależy, czego potrzebujesz. Oczywiście można to wyłączyć i zalecam to zrobić, jeśli chcesz, aby bateria wytrzymała dłużej niż pół dnia. Poza tym google maps ma opcje buforowania map. Zaznaczasz fragment, który ma sobie pobrać i on ściąga się na telefon. Możesz z niego korzystać chyba przez 30 dni po czym musisz buforować jeszcze raz.

#519517  autor: Coin
 01 gru 2011, 19:54
dzieki za rady wszystkie.

Aplikacje na pulpit w postaci zuzycia danych i mozliwosci jednym guzikiem wlaczenia i wylacenia wi-fi i danych pakietowych sa dla mnie niezbedne.

Prosze jeszcze o info. Da sie wylaczyc transmisje pakietowe, tak zeby telefon nie mial dostepu do internetu zadnego, tylko telefon, sms, mms i aplikacje nieinternetowe ?
Chodzi mi o sytuacje - siedze 8 godzin w robocie, gdzie jest siec wi-fi niedostepna dla mnie, ale net mam w komputerze stacjonarnym. To jest 8h na dobe, kiedy nie potrzebuje zeby telefon laczyl sie z internetem, bo w tym czasie uzywam telefonu tylko do sms i telefonowania.
Czy zatem jest opcja blokady internetu? I czy mozna ta opcje wyciagnac na pulpit zeby sobie robic klik "w pracy" i klik potrzebuje neta ?

#519520  autor: Vieslav
 01 gru 2011, 20:02
Po co masz zaśmiecać telefon zbędnymi aplikacjami: przytrzymujesz wyłącznik i wciskasz "tryb sieci danych" żeby wyłączyć lub włączyć.

#519565  autor: bob
 01 gru 2011, 21:39
Vieslav pisze:ednak nie polecam wychodzenia z domu z włączonym wifi - pakiety nie są taktowane co 1 bajt i będąc w ruchu/łącząc się do kolejnych sieci automatycznie będzie kasowało chyba po 50KB.
co ma wifi do pakietów?
Vieslav pisze:Przeczytaj sobie mój test Ace'a, tam obaliłem twoją tezę odnośnie wifi i baterii.
czytalem ale nie mam weny jakos do szukania konkretnego fragmentu.
Cóż, mogę się mylic, w koncu tez jestem czlowiekiem.
Acz ja zawsze wylaczalem skanowanie wifi, bo potem fon mi sie co rusz przelaczal miedzy jakimis sieciami (autologowanie do dostepnej sieci) jak przeszedlem pare metrów :P

#519574  autor: Vieslav
 01 gru 2011, 21:51
bob pisze: co ma wifi do pakietów?
Jak cię połączy z wifi to rozłącza transmisje danych/zrywa sesje i pobiera ci 50KB za nic przy każdym takim przejściu. Rozwiązałem problem miliardów połączeń po 50KB co kilka sekund instalując aplikacje do profili: jak jestem w domu to wyłącza mi transmisje danych a włącza wifi. Wyjdę z domu to włącza transmisję danych i wyłącza wifi.
fon mi sie co rusz przelaczal miedzy jakimis sieciami (autologowanie do dostepnej sieci) jak przeszedlem pare metrów
Mój łączy się tylko z sieciami na liście - wybiera sobie tą z najlepszym zasięgiem, dlatego nie ładuje na listę wszystkiego, co znajdzie. Wszak lubię swoich sąsiadów - szczególnie tych z niezabezpieczonym wifi :-D .

#519584  autor: bob
 01 gru 2011, 22:10
Vieslav pisze:Jak cię połączy z wifi to rozłącza transmisje danych/zrywa sesje i pobiera ci 50KB za nic przy każdym takim przejściu.
patrz, czlowiek zawsze sie czegos uczy. Dzieki za info :)

#519600  autor: orson_dzi
 01 gru 2011, 22:39
Vieslav pisze:Po co masz zaśmiecać telefon zbędnymi aplikacjami: przytrzymujesz wyłącznik i wciskasz "tryb sieci danych" żeby wyłączyć lub włączyć.
Po co tracić czas na wciskanie przycisku, skoro na górnej, wysuwanej belce powinien być przełącznik od tego ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#519666  autor: Fafral
 02 gru 2011, 09:34
Coin pisze:Aplikacje na pulpit w postaci zuzycia danych i mozliwosci jednym guzikiem wlaczenia i wylacenia wi-fi i danych pakietowych sa dla mnie niezbedne.
W temacie pierwszy raz z androidem podałem kilka przykładów takich aplikacji.
Ja Ci podam na swoim przykładzie. Kupiłem pakiet 200 mb mam non stop synchronizację. W pracy mam kompa, neta pobiera mi tylko kilka kb więc moim zdaniem nie opłaca się wyłączać i włączać danych pakietowych.

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#519668  autor: Coin
 02 gru 2011, 09:55
Vieslaw co to za aplikacja z tym wi-fi w domu i pakiety poza ?

orson_dzi - nie ma znaczenia czy zablokuje tryb sieci przyciskiem wylaczania czy odznacze wifi i pakiety i gps w gornej belce ?

a orientujecie sie czy jak kuie pakiet 500MB na miesiac w Nowe Orange GO, to jak nie wykorzystam to te niewykorzystane MB przejda mi jak wykupie kolejne i bede mial np 700MB ?

#519670  autor: bob
 02 gru 2011, 10:05
Coin pisze:to jak nie wykorzystam to te niewykorzystane MB przejda mi jak wykupie kolejne i bede mial np 700MB ?
mb przepadaja chyba w kazdej sieci jesli sa to pakiety okresowe. Chociaz z orange to ciezko powiedziec, bo w sumie jest ta opcja ze przedluza wartosc konta i pakietów o rok..

#519679  autor: wtd
 02 gru 2011, 10:50
orson_dzi pisze: Po co tracić czas na wciskanie przycisku, skoro na górnej, wysuwanej belce powinien być przełącznik od tego .
Z tego co widziałem to samsungi z orange tak mają. Te niebrandowane za to mają w tym miejscu przycisk do wyciszania dzwonka.
Coin pisze:orson_dzi - nie ma znaczenia czy zablokuje tryb sieci przyciskiem wylaczania czy odznacze wifi i pakiety i gps w gornej belce ?
nie ma

#519720  autor: Vieslav
 02 gru 2011, 12:38
orson_dzi pisze: Po co tracić czas na wciskanie przycisku, skoro na górnej, wysuwanej belce powinien być przełącznik od tego
Ja nie mam takiego przełącznika.
Coin pisze:Vieslaw co to za aplikacja z tym wi-fi w domu i pakiety poza ?
My profiles lite (darmowa) lub płatna wersja My profiles.