Galaxy S2 jutro bedzie moj. Do tej pory nie mialem nigdy telefonu dotykowego, z wi-fi, sluzacego do czegokolwiek innego jak dzwonic i smsowac. Moja Nokia 5300 XM to jest zabytkowy telefon, a teraz przesiadka na SGS2.
Posiadam prepaid Nowe Orange Go. DOladowuje za 100zl raz na 3-4 miesiace i mam rozmowy za 20gr i sms za grosz do orange (a cala rodzina w orange). Do tej pory.
Teraz bedzie telefon z androidem, wi-fi, no i pewnie bede wykupywaljakies pakiety internetowe (np30 dniowy pakiet 500MB danych za 15zl). Pewnie bede przez to musial doladowywac nieco czesciej, ale a to uzytkowanie telefonu na poziomie wyzej.
Obawiam sie jednak, ze nie bede swiadomy 'zagrozen' jakie to za soba niesie, ze android bedzie sie laczyl z netem zeby uaktualnic pogoda co 5 minut, chociaz mnie to bedzie g**** obchodzilo jaka jest pogoda jak siedze w robocie i telefon jest w kieszeni. Obawiam sie wszelkich innych aplikacji, ktore beda mi te megabajty wykorzystywac po kryjomu, bez mojej wiedzy. Wiem, psychoza, ale jest to dla mnie nowy swiat.
Czy zatem mozecie wskazac jakies glowne tego typu zagrozenia najlepiej z rozwiazaniem jak sie przeciw temu bronic?
I kilka dodatkowych pytan:
- sciagam np google maps, czy potem zeby korzystac z takiej androidowej aplikacji, bedzie ona laczyc sie z netem czy bedzie wykorzystywac satelity i gps zeby mi pokazywac gdzie jestem i dokad ide ?
- czy jak jestem w domu i jest wi-fi to android bedzie wiedzial, ze ma net brac z 'darmowego' wi-fi a nie wykorzystywac platne pakiety danych?
- czy jestem w stanie kontrolowac ile MB danych mi pozostalo w ramach obecnego 15zlotowego pakietu ?
Dzieki za odpowiedz. To banalne pytania dla Was, dla mnie niewiadomo bo o takich rzeczach nikt nawet w necie nie pisze obecnie
ps: rozumiem ,ze do ochrony telefonu powinienem tez kupic jakas folie na wyswietlacz + moze etui - mozecie cos polecic ?