• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #513059  autor: Mcarto
 03 lis 2011, 14:10
Witam
Jestem nowo-upieczonym posiadaczem SE ARC. Jest to mój pierwszy telefon z systemem i właściwie pierwszy smartphone jeśli nie liczyć LG Arena który szybko zmienił właściciela.
Dotychczas używałem Nokii E71 ale postanowiłem ją zmienić bo kiepsko radziła sobie z obsługą internetu i chciałem też telefon na który mogę wgrać swoje zdjęcia i pokazać je moim znajomym.

Ogólnie telefon podoba mi się ale nie mogę rozwiązać kilku problemów - domyślam się, że można pobrać dodatkowe aplikacje które rozwiążą niektóre z nich ale nie mam pojęcia jakie a nawet jak ich szukac bo to mój pierwszy telefon z systemem - wgrywanie na małpę róznych mniej lub bardziej potrzebnych aplikacji też nie jest idealnym rozwiązaniem.

Mam następujące problemy:
1. Nie wiem jak można ustawić synchronizację z siecią i zarządzać poborem danych. Udaje mi się włączyć synchronizację lub wyłączyć ale nic poza tym - szukałem w ustawieniach ale wygląda na to że moja Nokia miała więcej funkcji?? mogłem ustawić np. wymianę danych i co za tym idzie synchronizowanie poczty tylko przez 15 minut w samo południe i oszczędzałem baterię i niepotrzebny pobór danych też był ograniczony.

2. Podobnie nie mogę zmusić go do tego aby zawsze prosił mnie o akceptację wskazanego transferu danych (w tym wypadku wap data).

3. Konfiguracja dodatkowej poczty. Ustawiłem już konto gmail i przyzwyczajam się do jego obsługi wrrr... ale chciałbym jeszcze skonfigurować dodatkowe skrzynki pocztowe - klikam na ikonkę poczty elektroniczne i wyświetla mi się informacja że mogę skonfigurować pocztę w ramach większej ilości kont.... wpisuję adres i hasło skrzynki z yahoo i dostaję info, że adres lub hasło jest niepoprawne :shock: nie może się połączyć czy muszę ponownie podać gmaila?? dziwne to.

4. Na pierwszej zakładce? mam cztery ikonki: połączenie z bluetooth, wi-fi, łaczenie i wyłączenie sygnałow dźwiękowych i przygaszenie telefonu. Mam problem właśnie z przygaszeniem telefonu - zawsze po ponownym uruchomieniu podświetlenie ustawia się domyślnie na maxa i muszę go przygaszać w ustawieniach ekranu.

5. Automatyczne pobieranie i uaktualnianie aplikacji - udało mi się to wczoraj zamknąć ale chciałbym mieś nad tym lepszą kontrolę bo kilka megabajtów mi niepotrzebnie uciekło. W domu mam Pc companion i wi-fi i wolałbym uniknąć niepotrzebnych niespodzianek.
Trochę się boję zamykać niektóre aplikacje bo nie wiem co z tego wyniknie i android market co nieco zamieszał.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

#513065  autor: orson_dzi
 03 lis 2011, 14:26
Z grubsza rzecz biorąc wszystko jest w ustawieniach. Nie wiem jak pierwszy punkt, bo nigdy tego nie potrzebowałem. Nr. 5 jest do ustawienia. Zawsze jak były jakieś aktualizacje, to telefon pokazywał mi, że są i pytał czy coś może pobrać. Szukać w ustawieniach.

Nr. 4
Zakładce? Że pulpicie? A... Już wiem. Taki duży widget z tymi przyciskami? Proponowałbym poszukać czegoś innego. Te podświetlenie, które tam masz do ustawienia ma trzy stopnie: minimalne, maksymalne i automatyczne. Pewnie ustawiasz automat i telefon automatycznie ustawia maksymalną jasność.

Nr. 3
Arc fabrycznie ma Androida 2.3. A od 2.2 w górę można dowolną pocztę ustawić. W poprzednich wersjach właśnie taki komunikat jak masz program wyrzucał. Jak się z tym nie uporasz, to pobierz jakiś program do obsługi poczty.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#513068  autor: pawcio1978
 03 lis 2011, 14:32
A nie masz instrukcji obsługi to tego telefonu? :D
Ostatnio zmieniony 03 lis 2011, 15:02 przez pawcio1978, łącznie zmieniany 1 raz.

#513101  autor: Xy
 03 lis 2011, 17:00
pawcio1978 pisze:A nie masz instrukcji obsługi to tego telefonu? :D
Nie wiem jak w Arc ale w Neo nie ma szczegółowej instrukcji obsługi Androida ;-)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#513174  autor: fortel
 03 lis 2011, 23:13
Mcarto myślę,ze powinieneś zajrzeć na forum.android.com.pl tym bardziej ,że nie masz Instrukcji Obsługi.Jest tam duży dział SE podzielony na poszczególne modele. 8)

#513715  autor: Mcarto
 06 lis 2011, 13:55
Dzięki za podpowiedzi:)

Popracowałem trochę z telefonem... poczytałem informacje i już wiele problemów się rozwiązało. Telefon z systemem różni się zasadniczo od mojej Nokii e71- wszystkim sterują aplikacje i trzeba się do tego przyzwyczaić.

Problemy z punktu 1 i 2 udało mi się rozwiązać przy użyciu dodatkowej aplikacji Power Manager. Kosztuje 75 centów które warto na nią wydać bo nie tylko zarządza poborem mocy ale też wyświetla na podglądzie dostępne urządzenia (wi-fi, GPS, 3G, Bluetootch) i można je b. szybko uruchomić lub zamknąć.
Nie udało mi się jeszcze ustawić łączenia z siecią 3G tylko w południe w celu pobrania wiadomości i ew. danych z sieci ale to rozwiązuję ręcznie - w domu telefon przełącza się automatycznie na wi-fi i to jest fajne.

Poczta nie chciała się zsynchronizować ale ma szczęscie yahoo ma swoją aplikację i teraz wszystkie skrzynki synchronizują mi się automatycznie za jednym naciśnięciem przycisku.

Ad.4 Power manager pilnuje ustawienia jasności wyświetlacza więc nie ma już tematu - lepiej jednak nie używać tego przycisku z widgetu :wink:

Ad.5 po prostu moja nieznajomość sprzętu :?

Brakuje mi jeszcze licznika wprowadzonych znaków w wiadomościach sms. Pewnie warto porać dodatkową aplikację - w sieci nic konkretnego nie znalazłem a podobnych aplikacji typu klawiatura + licznik jest sporo.

#513727  autor: bob
 06 lis 2011, 14:51
Mcarto pisze: Pewnie warto porać dodatkową aplikację - w sieci nic konkretnego nie znalazłem a podobnych aplikacji typu klawiatura + licznik jest sporo.
handcent sms chociazby.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire