• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #488526  autor: greenrs
 12 lip 2011, 00:59
Korzystam służbowo i prywatnie z kilku urządzeń typu komórka czy laptop. Dlatego, gdy wyjeżdżam na urlop wszystkie te gadżety wyłączam i zabieram ze sobą najprostszą komórkę do kontaktu z rodziną. Mam taką zasadę, że przed wyłączeniem wszystkie ładuję na maxa. I tu moje spostrzeżenie i pytanie... Zwykłe komórki czy nawet te z symbianem a także laptop gdy są naładowane do pełna a następnie zaraz wyłączone trzymają baterię nieograniczenie długi czas. Nawet włączone po pół roku pokazują maksymalny poziom naładowania baterii. Natomiast smartfony z systemem android (HTC) włączone po dwóch tygodniach natychmiast żądają podłączenia do ładowarki. Moim zdaniem urządzenia te, nawet gdy są wyłączone wysyłają lub odbierają jakieś dane. Co innego uzasadniałoby całkowite rozładowanie baterii gdy telefon jest wyłączony. Co o tym myślicie?

#488736  autor: fortel
 12 lip 2011, 21:20
jak cos jest wyłaczone to jak moze pobierac dane?Chyba,że ,,cos'' jest tylko uspione a nie wyłączone.Bardziej bym obstawiał za samoistnym rozladowaniem baterii.Jedyny skuteczny sposób na ta przypadłość to wyjać baterię.

#488739  autor: neoptb
 12 lip 2011, 21:27
Hmm z takim czymś się jeszcze nigdy nie spotkałem. Ale jeśli wyłączysz urządzenie to nic nie podobiera prądu, także bateria jest w trybie off. Może coś jest nie tak z twoim modelem htc. Być może on wcale się nie wyłącza tylko jest w trybie stand-by czyli na tzw. czuwaniu. To tak jak z telewizorem ;)

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)

#488741  autor: greenrs
 12 lip 2011, 21:28
Jak może "samoistnie" rozładować się bateria? Sprawa dotyczy dwóch smartfonów HTC z androidem. Bateria schodzi prawie tak samo czy są wyłączone czy włączone i nieużywane. Telefony nokia - jeden z symbianem, drugi bez - po wyłączeniu mogą leżeć nawet pół roku (sprawdzone) i po włączeniu bateria jest dalej naładowana. To daje do myślenia...

#488742  autor: neoptb
 12 lip 2011, 21:31
greenrs, ja bym proponował reset telefonu. Jeśli jednak sytuacja dalej będzie się powtarzała ratuje Cie serwis :) Osobiście mi nic innego do głowy nie przychodzi. Miałem Tylko HTC Desire i Wildfire i ani jeden ani drugi nie rozładowywał się będąc wyłączonym.

żyj i pozwól żyć.

#488743  autor: orson_dzi
 12 lip 2011, 21:32
greenrs pisze:Jak może "samoistnie" rozładować się bateria?
A widzisz można w jakiś sposób. X10 potrafiła mi się całkowicie rozładować z ponad 90% do zera przez wyłączenie i włączenie telefonu.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#488745  autor: neoptb
 12 lip 2011, 21:34
orson_dzi pisze: X10 potrafiła mi się całkowicie rozładować z ponad 90% do zera przez wyłączenie i włączenie telefonu.
No to jest zrozumiałe, bo to tak jak z laptopem czy żarówką największy pobór mocy jest w momencie włączenia. No ale na wyłączonym urządzeniu aby zeszło ze 100% do 0% to raczej dziwne.

żyj i pozwól żyć.

#489484  autor: comander009
 15 lip 2011, 15:56
Przecież jak naładujesz baterię do pełna i zostawisz wyłączony telefon to bateria nie bateria nie będzie naładowana w nieskończoność. Każda bateria ma takie coś że energia z niej upływa nawet jak tylko leży.

Nigdy nie rozmawiaj z idiotą - najpierw zniży Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
COMANDER

#489492  autor: babeo
 15 lip 2011, 16:31
greenrs pisze:Zwykłe komórki czy nawet te z symbianem a także laptop gdy są naładowane do pełna a następnie zaraz wyłączone trzymają baterię nieograniczenie długi czas.
Nie jest to prawdą i nie wierz w to.
orson_dzi pisze:A widzisz można w jakiś sposób. X10 potrafiła mi się całkowicie rozładować z ponad 90% do zera przez wyłączenie i włączenie telefonu.
Ale ona miała jakieś przygody z wodą, no nie :P

#489494  autor: orson_dzi
 15 lip 2011, 16:32
babeo pisze:ona miała jakieś przygody z wodą, no nie :P
To nie ma nic do tego. Poza tym nie tylko w tej potrafiło się zrobić coś takiego.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)