• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #464240  autor: orson_dzi
 09 mar 2011, 21:16
Witam,
Potrzebuję małego rozeznania na temat kosztów utrzymania Androida ;) .
:arrow: Telefon
Stosunkowo tani, przyzwoicie grający na średnich nausznych słuchawkach, z aparatem z autofocusem, przyszłościowy, Android. Fantastyka normalnie.
Jednak co rozumiem przez przyszłościowy. Kompletnie się Androidem nie interesuję, ale nie mam nic przeciwko nieoficjalnym rozwiązaniom. Tak więc, o ile się dobrze orientuję, nieoficjalne softy są na wszystkie modele, tak z grubsza mówiąc? Oraz, czy jest coś takiego, jak multitouch dla X10?
I tak mnie portfel boli jak o tym pomyślę ale to najtańsze rozwiązanie. Tak więc, jak z nieoficjalnym wsparciem (bo oficjalne wiadomo, że leży) dla X10 i z nieoficjalnym miltitouchem?
:arrow: Android
Ile to bydle żre transferu? Powiedzmy pogoda na pulpicie, synchronizacja jednego maila, jakieś sprawdzenie wiadomości na kilka stronach, może rzut oka na forum + pobranie jakiś aplikacji. Tak mocno orientacyjnie.
:arrow: Taryfa
Posiadam abonament w Erze. Z tego co się orientuję, to najtańsze pakiety ma Orange ale drugi numer potrzebny mi jest jak dziura w moście. Tak więc, jak to wygląda w Erze? Jedyne na co wpadłem, to coś takiego: LINK. Jak ten BlueConnect działa w tym przypadku? Lub co innego w takim razie? Jakie koszta? Kompletnie się na tym nie znam, ja jestem od sprzętu ;) .

Temat nadaje się równie dobrze do kilku innych działów, więc proszę moderatorów ( :smt005 ) o wyrozumiałość.
Proszę się nie przejmować, że Wasza odpowiedź może nie pasować do innego działu. Nie widzę sensu zakładania kilku tematów, skoro można to w jednym ogarnąć.

Pozdrawiam

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#464250  autor: stypulkovski
 09 mar 2011, 22:00
orson_dzi pisze:Stosunkowo tani, przyzwoicie grający na średnich nausznych słuchawkach, z aparatem z autofocusem, przyszłościowy, Android. Fantastyka normalnie.
Legend bądź Desire z ekranem SLCD. Choć tani to pojęcie względne ;-).
orson_dzi pisze:Tak więc, o ile się dobrze orientuję, nieoficjalne softy są na wszystkie modele, tak z grubsza mówiąc? Oraz, czy jest coś takiego, jak multitouch dla X10?
Największe forum wsparcia dla smartfonów. I tu masz, jakie modele mają wsparcie nieoficjalne i jak duże. MT o ile dobrze pamiętam jest, ale nie działa wszędzie.
orson_dzi pisze:I tak mnie portfel boli jak o tym pomyślę ale to najtańsze rozwiązanie. Tak więc, jak z nieoficjalnym wsparciem (bo oficjalne wiadomo, że leży) dla X10 i z nieoficjalnym miltitouchem?
No na forum masz, jakie ;-). Angielski w miarę znasz, więc jakoś to sobie przyswoisz.
orson_dzi pisze:Ile to bydle żre transferu? Powiedzmy pogoda na pulpicie, synchronizacja jednego maila, jakieś sprawdzenie wiadomości na kilka stronach, może rzut oka na forum + pobranie jakiś aplikacji. Tak mocno orientacyjnie.
Miesięcznie? Koło 200-300 MB i masz spokój. Zakładam, że czasami dostęp do WiFi jest. Orientacyjnie to Ci nie powiem, bo zależy od użytkowania ;).
orson_dzi pisze:Jak ten BlueConnect działa w tym przypadku? Lub co innego w takim razie? Jakie koszta? Kompletnie się na tym nie znam, ja jestem od sprzętu
100 MB, po przekroczeniu jest limit 16 kb/s.
Proponuję kupno Play na Kartę lub Orange Free na Kartę. W Play nie można prowadzić rozmów, ale limity są nieco większe. Poszukaj na Allegro - da się kupić duże pakiety na ładny kawałek czasu za niewielką cenę. Choćby coś takiego.

#464255  autor: bob
 09 mar 2011, 22:14
orson_dzi pisze:X10
MT z tego co wiem jest (albo to dualtouch? Jednak zawsze :P). Oficjalny support lezy i wkiczy, nieoficjalny jednak ma sie dobrze patrzac po forach pokroju xda.
Nie jest to poziom spicy, ale nie ma takiej posuchy jak na i5800.
orson_dzi pisze:Ile to bydle żre transferu?
ja mam pogodynke i synchro gmaila 2x dziennie. Do tego codziennie ok. 30 minut lece po 3g zeby wejsc na telepolis chociazby. Pakiet 125mb starcza na miesiac, jak mi zostaje ok. 20mb i 1-2 dni do konca pakietu to zasysam jakies pliczki z marketu z nudów.

Blueconnect jest o tyle bajerem, ze praktycznie nie masz limitu transferu. Tylko predkosc jak przebijesz te 100mb jest tragiczna, ale dla forum da sie przebolec jakos.
A 100mb naprawde powinno styknac na pogodynke i synchro - ew czasem jakies forum.
Kiedys bez synchro mialem streaming zetki, ale odpuscilem sobie bo w tydzien 70mb wciagnelo w aucie jak sie wozilem -.-

Pakiety powyzej 200mb powinny spokojnie dawać rade przy Twoich wymogach. (chyba, ze namietnie ogladasz demoty - bo toto tez sporo transferu wpiernicza)

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire

#464262  autor: orson_dzi
 09 mar 2011, 22:50
orson_dzi pisze:100 MB, po przekroczeniu jest limit 16 kb/s.
Chodzi i ten tekst tak?
Po przetransmitowaniu określonej ilości danych możliwe ograniczenie prędkości. W ramach usług blueconnect 12 i blueconnect 9 - 100MB (efektywne* 333MB), blueconnect 18 i blueconnect 14 - 300MB (efektywne* 1GB)
Czyli w przypadku BC powiedzmy 14 limit wynosi 300mb tak? Co oznacza te efektywne 1gb?
Oscypek pisze:Legend bądź Desire z ekranem SLCD. Choć tani to pojęcie względne ;-) .
O to to to, dokładnie ;) .
X10 wyszarpię w okolicach 600zł, a jeszcze tyle przełknę. Legend swoje kosztuje ciągle.
Android byłby koniecznością. Więc jakby był, to co ma się marnować, więc z internetu trochę bym korzystał. Więc skoro już ma tak być, to niech chociaż gra znośnie, stąd X10. Trzeba by korzystnie Arenę i KC910 puścić, to mniej trzeba będzie dokładać ale sam telefon to najmniejszy problem.
Oscypek pisze:Angielski w miarę znasz, więc jakoś to sobie przyswoisz.
Znać znam z tym, że ze słuchu rozumiem prawie wszystko, a w czytaniu się gubię czasami ale problemu w tym nie widzę ;) .
bob pisze:demoty
Say whaaaat?! Bez przesady ;) . Szybciej już rano z poziomu łóżka YouTube odpalę żeby skróty z NBA obejrzeć :P .

#464265  autor: stypulkovski
 09 mar 2011, 22:56
orson_dzi pisze:Czyli w przypadku BC powiedzmy 14 limit wynosi 300mb tak? Co oznacza te efektywne 1gb?
Sprawa jest taka. Dostajesz w pakiecie 100 MB, ale:
Compressor Mini to bezpłatny serwis dostosowania stron www na telefon komórkowy.

Dzięki serwisowi strony www ładują się kilkukrotnie szybciej. Ich wygląd jest dopasowany do możliwości twojego telefonu. Ich odwiedzanie zużywa mniej kilobajtów. Możesz oszczędzić aż do 70% bajtów, czasu i pieniędzy.

Compressor Mini to nie tylko dopasowanie i oszczędności. Serwis ma również extra funkcje:
możesz oglądać internetowe filmy video Flash lub Windows Media w telefonach z odtwarzaczem mobilnego video (3gp),
możesz słuchać internetowych stacji radiowych emitowanych w technologii Flash, Shoutcast lub Windows Media, a także plików mp3 z serwerów internetowych – w telefonach z odtwarzaczem mobilnego audio (3gp),
możesz zobaczyć w telefonie witrynę Flash i kliknąć na linki w niej zawarte,
możesz zapisać swoje ulubione linki i mieć do nich szybki dostęp w każdym telefonie z internetem, do którego włożysz swoją kartę SIM.
Słowem: możesz więcej. I masz więcej internetu w telefonie, niż gdziekolwiek indziej.
Compressor Mini jest oparty na systemie Opera Mini – uznanym i sprawdzonym na całym świecie rozwiązaniu firmy Opera ASA.

Compressor Mini jest dostępny bez dodatkowych opłat w ramach pakietów danych. Aby korzystać z serwisu, wystarczy po prostu mieć aktywny jeden z pakietów danych dostępnych w taryfie użytkownika.
Jakiś serwis Compressor Mini kompresujący strony, który sprawia iż 100 MB jest wykorzystywany w tempie 333 MB :D... no nie wiem, jak to przetłumaczyć ;-). Wiadomo, że dostajesz 100 MB pakietu, po przekroczeniu tych 100 MB ogranicza się prędkość. Analogicznie z większymi pakietami.

#464277  autor: bob
 09 mar 2011, 23:34
compressor powoduje, ze pomniejsza ci sie transfer niezbedny do obejrzenia danej witryny.
Tak łopatologicznie, gdy np. ten post na telepolis wazy 100kb (tja.) to przez tego kompresora pobierze Ci ok 30kb.
Czyli majac 100mb mozesz korzystac tak, jakbys mial ~300. Chociaz w takie cuda to ja nie wierze, ale nie mam BC takze ciezko mi powiedziec.
Ale i tak mysle, ze Orson jest na tyle bystry i sam to zaqmal z opisów na stronie ery :P (szkoda, ze maja mikroskopijna czcionke.)
orson_dzi pisze:Say whaaaat?! Bez przesady
no wiesz, rozni ludzie maja rozne potrzeby. Ja pozyczylem kumplowi na wykladzie x8 to mi wpierdzieliło sporo transferu bo sobie demoty czy inne komixxy przegladal :P

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;

#464288  autor: orson_dzi
 10 mar 2011, 02:08
bob pisze:mysle, ze Orson jest na tyle bystry i sam to zaqmal z opisów na stronie ery
Zanim bym przeczytał masę niepotrzebnych informacji i póki bym załapał ten urzędniczy bełkot, to tutaj ktoś mi to w dwóch zdania opisze i dowiem się więcej, niż z kilku stron tekstu z Ery ;) .

Sytuację mam w miarę jasną, finansowo też nawet te prawie 20zł (yyy... miesięcznie, czy jednorazowo? Zanim jutro sam znajdę, to może ktoś wcześniej mnie oświeci :) ) mnie nie przerasta. W przeciwieństwie do ceny telefonu :P .
Za kilka dni powinienem już wiedzieć co i jak, i ew. wtedy trzeba będzie jakiegoś Androida ogarniać powoli.

#464289  autor: DeLirQa
 10 mar 2011, 04:24
orson_dzi pisze: W przeciwieństwie do ceny telefonu :P .
No niestety. Chcesz Andka z w miarę dobrze odtwarzającym MP3 i przyzwoitym aparatem to min. 650-700zł trzeba wyłożyć :) Bo w staruszka, jakim jest HTC Hero chyba nie ma sensu się pakować :D
A co do MT w X10 to jest jedynie szczypanie jednym palcem czy jakoś inaczej to się zwie :-D Ale nieoficjalnych ROMów trochę mozna na nią znaleźć.

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#464322  autor: bob
 10 mar 2011, 11:03
orson_dzi pisze:wtedy trzeba będzie jakiegoś Androida ogarniać powoli.
hehehe, 'tanie androidy i aparat/dzwiek - to sie nie uda' :D
x10 powinno dac rade, a na allegro mozna wyrwac w bdb stanie od 550-600 zł juz. Wiadomo, ze nie jest to brand new full wypas x10, ale daja rade.

#464332  autor: orson_dzi
 10 mar 2011, 12:24
bob pisze:Wiadomo, ze nie jest to brand new full wypas x10, ale daja rade.
Wczoraj widziałem nówkę prosto z salonu full wypas za 699zł.
DeLirQa pisze:Hero
Nie no już jak się pakować w coś, to tylko X10. Chociażby ze względu na rozdzielczość.

#464352  autor: comander009
 10 mar 2011, 14:17
Wejdź na forum Androida. Tam jest pełno informacji. Każdy telefon ma swój dział. Jest też zbiór romów i modyfikacji.

Nigdy nie rozmawiaj z idiotą - najpierw zniży Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
COMANDER

#464481  autor: bob
 10 mar 2011, 21:26
orson_dzi pisze:Wczoraj widziałem nówkę prosto z salonu full wypas za 699zł.
pewnie odrazu zeszla. Fajna okazja, ja jak przegladam to od 750+ (i to najtansze z lockiem oranż.)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, 23:47 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.

#464488  autor: orson_dzi
 10 mar 2011, 22:00
bob pisze:pewnie odrazu zezla
No właśnie nie. Jeszcze dzisiaj go widziałem. Ale ogólnie rzecz biorąc, X10 w opcji full wypas do 700zł jest jak najbardziej w zasięgu ręki.

Do poniedziałku powinna być już jasna sprawa, czy w ogóle w Androida będę musiał się pakować. Ogólnie jak mi szczęście dopisze, w co jednak wątpię, to za dwa dni będzie ogłoszenie konkursu, w którym można wygrać Motorolę Defy, a to mi odciąży mocno portfel, bo na X10 zamienię ją bez straty. Ale za mocno na to nie liczę ;) .

#464509  autor: bob
 10 mar 2011, 23:48
orson_dzi pisze:będę musiał się pakować
dresy z bazarku Cie zmusily? :P
orson_dzi pisze:Ogólnie jak mi szczęście dopisze, w co jednak wątpię, to za dwa dni będzie ogłoszenie konkursu, w którym można wygrać Motorolę Defy, a to mi odciąży mocno portfel, bo na X10 zamienię ją bez straty. Ale za mocno na to nie liczę .
powodzenia.

Co do ceny x10 - fajnie. Niby SE, który z reguly mocno trzyma ceny, a tu od lowendów pokroju x8 po highend jak x10 jest w miare tanio jak na mozliwosci tych telefoników.

#464521  autor: DeLirQa
 11 mar 2011, 03:53
orson_dzi pisze: za dwa dni będzie ogłoszenie konkursu, w którym można wygrać Motorolę Defy
Też oczekuję na wynik tego konkursu :-D Jakby udało mi się Defy zgarnąć(prawie graniczy to z cudem :D ) to od rzu pójdzie pod młotek.
A co do X10 to może ta aukcja :smt005 ?
Ale tak na poważnie to widzę właśnie czarną X10 w dobrym stanie za 600zł. Takie ceny są rzadkie, bo z reguły za tę Xperię trzeba zapłacić od 700zł wzwyż(chodzi mi o kup teraz)

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.