• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #818204  autor: adiq1033
 20 sie 2015, 12:12
Hej.

Niedawno moja uwage przykuł "ajfon dla ubogich" - model 5C skierowany do mniej zamożnych miłosników marki. Ogólnie chwalę sobie odtwarzacze z logo Apple, natomiast stycznosc z iPhone mam niewielka. W moich rękach gościły modele 2G, 3G i 4. Jednak wszystkie kupowałem jako uzywane, bez gwarancji. Tym razem skłaniałbym się ku nowemu egzemplarzowi. I tu rodzi się pytanie, co z gwarancja? Gwarancja producenta = dobrowolne świadczenie naprawy, warunki gwarancji ustala sam gwarant. Jakie "kruczki" stosuje Apple? Pomijając krótki okres gwarancji wyznaczony na 12 miesięcy? Czy w przypadku powoływania się na niezgodnośc towaru z umowa kręcą nosem i szukają wszelkich wymówek, aby odesłać mnie z kwitkiem?

Ceny na Ceneo przekraczaja 1500zł (w sklepie Apple 1699zł). Na Allegro są egzemplarze po 800zł, ale z niepewnego źródła i z gwarancja serwisową - za taką podziękuje - z wyłączeniem kilku sztuk za kwotę powyzej 1000zł. W sklepie X-KOM nowy żółty 5C - 1499zł, a znalazlem jeszcze takie oferty:

1) http://allegro.pl/apple-iphone-5c-zolty ... 27349.html 1239zł
2) http://allegro.pl/apple-iphone-5c-8gb-z ... 91232.html 1319zł

Jak wyglada kwestia gwarancji w przypadku gdy odkupuje telefon od osoby prywatnej, ktora kupila telefon na umowę? Takie aukcje tez co jakis czas goszczą na Allegro i ceny są całkiem sensowne 1000-1200zł i to za nowe, nierozpakowane, prosto z salonu. Apple nie robi kłopotow z tym, ze jest "drugi" wlasciciel? Co z operatorem - będzie ode mnie wymagał czegoś poza faktura/paragonem gdybym chciał zanieśc telefon na gwarancje do salonu? Na iPhone instalowane jest oprogramowanie operatora (tapety, dzwonki, aplikacje itd.)?
 #818366  autor: Niezgodna7
 20 sie 2015, 23:38
hmm... z tego co mi się obiło o uszy - to w ogóle ten model nie idzie, chyba sam apple go wycofa...
ps.
posłużę się krótkim cytatem:
,,chcesz nowego iPhone’a, to z pewnością skusisz się na model 5s, który jest znacznie szybszy, jest bardziej postępowy,
ma dużo lepszy aparat fotograficzny, który nawet z laików zrobi niezłych fotografów.
Jeśli jednak chciałbyś iPhone’a, bo cię wcześniej nie było na niego stać, to…
chyba wybierzesz coś innego aniżeli iPhone’a 5c.
Głównie ze względu na cenę,
choć jeśli dobrze poszperać, to zapewne także dla wielu innych opcji, których nowy smartfon Apple’a nie ma.
Dla kogo więc ten iPhone 5c? Po ponad miesiącu korzystania z niego szczerze nie
wiem."
:-)

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis