• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #601794  autor: IsaaC.
 17 gru 2012, 14:12
Witam.

Czeka mnie przesiadka z mojego Wave'a, niestety ekran trafił szlag, koszt wymiany zbyt wysoki,a i tak od kilku miesięcy planuję zakup czegoś nowszego.

Kwestia jest taka,że aktualnie w orange można go mieć za dobrą cenę, dobrą tzn. koszt wstępny telefonu + abonament na 24mies = równowartość telefonu na wolnym rynku w dniu dzisiejszym.

Czytałem wiele recenzji, oczywiście pozytywnych nt. wykonania tego modelu, materiałów użytych do produkcji, aplikacjach, stabilności itd.

Chciałem się dowiedzieć od osób które mają ten model lub miały z nim styczność przez długi czas, czy faktycznie jest tak dobry.

Telefon będzie mi służył do dzwonienia (stawiam na zasięg i jakość rozmów), do robienia zdjęć, słuchania muzyki, wideorozmów, korzystania z internetu i oczywiście w czasie nudy grzebania w aplikacjach.

Prosiłbym o wypowiedzi stonowane, bez zbędnego hejtu, nie jestem fanem żadnej marki telefonu, ale gabarytowo ten wypada jak dla mnie najlepiej, więc telefony z ekranem powyżej 4" odpadają.

#601805  autor: wtd
 17 gru 2012, 15:12
Jeśli chodzi o wykonanie to jest zdecydowanie na najwyższym poziomie, nic nie skrzypi, nic trzeszczy. Niewielkie rysy pojawiają się w zasadzie jedynie w dwóch miejscach - jabłko z tyłu, po dwóch miesiącach wygląda z grubsza normalnie, pod światło widać mini ryski, oraz ramka łącząca bok telefonu z tyłem - taki wąski pasek, może z 1-2mm szerokość, też w sumie nieduże. Podejrzewam że większość z tego wzięła się od wożenia telefonu w samochodzie luzem na półce pod radiem, nie wiem jak to by wyglądało jakby chuchać, dmuchać i nie wyjmować go z pokrowca.
Zasięg i jakość rozmów są w zasadzie ok, w stosunku do mojego poprzedniego SGSII nie zauważam jakiś znaczących zmian.
Zdjęcia podobno bardzo dobre, ja aparatu używam sporadycznie i głównie do zdjęć kartek z tekstem więc za bardzo się nie wypowiem
Muzyka ok, internet i aplikacje też ok (albo i lepiej niż ok), na tyle na ile mogą być na 4" (po przesiadce z 4,3" czasami mi brakuje ekranu, z drugiej strony, dużo wygodniej się go obsługuje jedną ręką). Co do appsów, to w przypadku jakiś starszych i mniej popularnych dochodzi to, że czasami nie są powiększone do ip5, więc masz czarne paski na górze i na dole.
Nie wiem co rozumiesz jako wideorozmowy - z tym może być problem. Jako takich wideopołączeń iphone nie obsługuje, możesz korzystać jedynie z facetime (tylko z urządzeniami apple, w tym ipady i maki) albo inne aplikacje firm trzecich jak np. skype.
Co do rozmiaru, że 4" to max - jeżeli piszesz to na podstawie doświadczeń z innymi telefonami (np. SGS) to pamiętaj że iphone ma jeszcze spore paski szkła nad i pod ekranem - jest większy od większości 4" telefonów.
Ja osobiście jestem zadowolony z zakupu.

#601806  autor: IsaaC.
 17 gru 2012, 15:42
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Co do wyświetlacza to pisałem orientacyjnie, miałem styczność z SIII i ekran jest zdecydowanie za duży, telefon jest jak dla mnie za szeroki.Co prawda mam duże dłonie,ale po prostu ekran o takiej przekątnej nie jest dla mnie przydatny.
Dzięki wtd ,że przypomniałeś mi o tych paskach szkła :)

Pytanie pada odnośnie muzyki, w s8500 na dokanałowych jakość brzmienia jest na wysokim poziomie, ciepły bass i góra też słyszalna dobrze po odpowiedniej konfiguracji ustawień,a jak to wygląda w 5-ce? Earpods dają radę czy używasz może innych słuchawek?

#601811  autor: wtd
 17 gru 2012, 16:16
Nie wiem, nie używam w ogóle słuchawek bo mi nie służą, muzyki słucham tylko podłączając iphone do przeciętnej klasy samochodowego audio, z tym sobie radzi. Jeżeli do tej pory używałeś dokanałowych to earpodsy na pewno nie będą sobie radziły, bo nie izolują od hałasu z zewnątrz.

#603534  autor: IsaaC.
 26 gru 2012, 18:55
Nie było mnie długo stąd brak aktywności na forum.
Dzięki za pomoc wtd. :)