• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #512373  autor: katarzynka007
 31 paź 2011, 08:06
Witam wszystkich.
Mogę właśnie przedłużyć umowę z moim operatorem i mówiąc krótko - mogę mieć absolutnie każdy telefon, jaki jest dostępny na rynku.

Zastanawiam się nad iphonem. Jednak nie wiem, który wybrać.

Różnica polega na tym, że jakbym zdecydowała się na 3gs, to nie dość, że będę miała śmiesznie niską opłatę miesięczną (30% zniżki na abonament), na 18 miesięcy, to jeszcze trochę gotówki dostanę do ręki (200 funtów, może trochę więcej).

Przy 4 i 4s dostanę 'tylko' 30% zniżki i 85 funtów zniżki z ceny telefonu (gdyby telefon był za darmo w taryfie, którą wybiorę, dostanę te pieniądze w gotówce).

Telefonu używam głownie do dzwonienia (1h dziennie) i jako odtwarzacza muzyki. E-maile.

Bardzo bym prosiła o opinie użytkowników 3gs, 4 i 4s. Bez wątpienia 4s jest najlepszy. Chciałabym, żebyście mi pomogli ocenić, czy ja w ogóle wykorzystywałabym jego funkcje, do moich codziennych zastosowań.

Miłego dnia życzę wszystkim.

#512379  autor: Maniiiek
 31 paź 2011, 09:48
Mam iPod 2G czyli iPhone 3G wykastrowany z funkcji dzwonienia. Chodzi płynnie, dotyk miodzio, nic nie przycina i wszystko gra. Ekran ma kilka rys (biorąc pod uwagę, że nie jestem pierwszym właścicielem a i swoje lata ma to i tak jest świetnie pod tym względem). Skrzynka e-mail też działa dobrze i jeszcze nigdy krzaków mi nie wywaliła. Bardzo ładnie radzi sobie z załącznikami. Więc iPhone 3GS który ma znacznie lepsze parametry powinien wystarczać. Chyba, że chciała byś jeszcze grać w te najbardziej zaawansowane gry i robić zdjęcia. Wtedy iPhone 4/4s. Co do muzyki to one wszystkie są bardzo dobre.

Sugerowałbym przenieść ten temat do działu "jaki telefon wybrać?"

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#512392  autor: orson_dzi
 31 paź 2011, 11:08
Maniiiek pisze:Sugerowałbym przenieść ten temat do działu "jaki telefon wybrać?"
Póki nie wyjdzie to poza porównanie między Ajfonami, to narazie niech zostanie.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#512408  autor: bob
 31 paź 2011, 12:32
3gs ma slabszy dosc widocznie aparat od 4 i 4s. Poza tym, to wiekszych roznci nie ma.
Przy czym jak wezmeisz 4/4s to za rok czy dwa lata nie bedzie problemu z odsprzedaza, co przy 3gs juz moze bolec troche, bo z tego co widze na allegro to wiszą i wiszą te 3gsy, praktycznie dosc tanio i nikt ich nie bierze zabardzo..

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire

#512417  autor: Maniiiek
 31 paź 2011, 12:44
bob pisze:, bo z tego co widze na allegro to wiszą i wiszą te 3gsy, praktycznie dosc tanio i nikt ich nie bierze zabardzo..
Koleżanka w Wielkiej Brytanii siedzi więc allegro raczej jej nie dotyczy.

#512431  autor: marcinb
 31 paź 2011, 13:04
katarzynka007, a nie lepiej zapytać na specjalistycznym forum sadowniczym? :-)

Myślę, że kwestie płynności pracy etc. należy pozostawić a skupić się na tym które modele będą nadal wspierane przez Apple. Tak aby nie zostać z telefonem na który nie będzie już aktualizacji. Sądzę, że na 100% będzie support dla 'czwórek' czy też dla najnowszej trójki - zapytałbym speców, z tego co widzę nie tutaj.

A tak w ogóle biorąc pod uwagę Twój profil korzystania z telefonu, to szkoda takiej komórki :) Zmarnuje się.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#512432  autor: wtd
 31 paź 2011, 13:07
bob pisze:3gs ma slabszy dosc widocznie aparat od 4 i 4s. Poza tym, to wiekszych roznci nie ma.
EKRAN, to przede wszystkim. Pomiędzy tymi telefonami jest gigantyczna przepaść właśnie pod względem ekranu. Działać to 3gs wciąż działa płynnie, ale nie wiadomo jak długo to będzie. Ja osobiście bym go już nie brał, to jednak stary sprzęt i zaczyna mocno odstawać nawet od średniej półki.
A w rozważaniu między 4 a 4s to bym się kierował ceną, nie wiem jak jest między nimi różnica, jak nie jakaś przesadnie wielka to bym brał tego drugiego, zawsze to dużo nowszy sprzęt więc i na dłużej starczy i łatwiej będzie go sprzedać w razie czego. Jeśli chodzi o wygodę użytkowania i płynność działania to 4 póki co, wciąż nie daje żadnego powodu do narzekania.

#512580  autor: katarzynka007
 01 lis 2011, 07:00
marcinb pisze:katarzynka007, a nie lepiej zapytać na specjalistycznym forum sadowniczym? :-)

[...]

A tak w ogóle biorąc pod uwagę Twój profil korzystania z telefonu, to szkoda takiej komórki :) Zmarnuje się.
Hej marcinb, już mnie wyganiasz? :wink:
Mnie bardziej niż opinie specjalistów, interesowały opinie zwyczajnych użytkowników. Przecież ja wiem jakie są miedzy telefonami różnice. Bardziej interesowały mnie spostrzeżenia osób, które 3gs/4/4s miały, bądź mają.

Z tym profilem wykorzystania przeze mnie komórki to faktycznie trochę przesadziłam. Dzwonie średnio godzię dziennie, smsuje sporo, słucham muzyki i oczywiście korzystam z internetu. Opisałam moje wymagania jako minimalistyczne, bo ja na przykład nie gram w gry w ogóle, nie oglądam filmików na komórce, itd. Używam telefonu w pracy także. Dotychczas bardzo sobie ceniłam aplikacje z androida, więc i apple store pewnie nie będzie się kurzył :) .

My tu gadu gadu, a decyzja już zapadła. Wynegocjowałam takie warunki, że już nie musiałam się dłużej zastanawiać.
Jestem szczęśliwą posiadaczką Iphone'a 3gs.

Dziękuję za Wasz wkład w dyskusję. Pewnie będę częstym gościem w tym dziale.
Miłego dnia

#512594  autor: Maniiiek
 01 lis 2011, 09:05
katarzynka007, zapraszam jak najczęściej :wink:

#512607  autor: bob
 01 lis 2011, 11:24
Maniiiek pisze:Koleżanka w Wielkiej Brytanii siedzi więc allegro raczej jej nie dotyczy.
ja wiem, acz mowie jak jest. Watpie ze gdzies poza polską ktos za rok jeszcze będzie pamiętał o 3gs'ie, bo pewnie jako ze zarobki wyzsze to i wiecej ludzi moze sobie pozwolic na nowego ajfona, ew od biedy uzywana 4 beda kupowac.
wtd pisze:EKRAN, to przede wszystkim.
no tak, zapomniałem - w 4 mamy retinę ;) Podobno swietna jakosciowo, ja nie miałem jak sprawdzic zbytnio, a w menu jakos duzych roznic nie widziałem. Acz z tego co ogladalem yt to faktycznie np. filmy sa sporo lepsze niz na 3gs
OT - wtd, ty nie miales ip3 czasem niedawno jeszcze? :P /end of OT

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;

#512613  autor: wtd
 01 lis 2011, 11:39
bob pisze:OT - wtd, ty nie miales ip3 czasem niedawno jeszcze? /end of OT
Miałem, teraz uciekłem na androida ^^
 #512617  autor: code
 01 lis 2011, 12:12
katarzynka007 pisze:Witam wszystkich.
Mogę właśnie przedłużyć umowę z moim operatorem i mówiąc krótko - mogę mieć absolutnie każdy telefon, jaki jest dostępny na rynku.

Zastanawiam się nad iphonem. Jednak nie wiem, który wybrać.

Różnica polega na tym, że jakbym zdecydowała się na 3gs, to nie dość, że będę miała śmiesznie niską opłatę miesięczną (30% zniżki na abonament), na 18 miesięcy, to jeszcze trochę gotówki dostanę do ręki (200 funtów, może trochę więcej).

Przy 4 i 4s dostanę 'tylko' 30% zniżki i 85 funtów zniżki z ceny telefonu (gdyby telefon był za darmo w taryfie, którą wybiorę, dostanę te pieniądze w gotówce).

Telefonu używam głownie do dzwonienia (1h dziennie) i jako odtwarzacza muzyki. E-maile.

Bardzo bym prosiła o opinie użytkowników 3gs, 4 i 4s. Bez wątpienia 4s jest najlepszy. Chciałabym, żebyście mi pomogli ocenić, czy ja w ogóle wykorzystywałabym jego funkcje, do moich codziennych zastosowań.

Miłego dnia życzę wszystkim.
3GS spokojnie starczy. nie jestem zwolennikiem wykładania pustych statystyk; podstawowy iPhone daje Tobie sporo frajdy, z wyjątkiem hiperwymagających gier, wszystkie appy z AppStore działają.
brak nowych powiadomień jest jedynym bólem (to, że nie możesz mu odznaczyć, by przypomniał Tobie o czymś w danym miejscu).

[ Dodano: 2011-11-01, 12:14 ]
katarzynka007 pisze:
marcinb pisze:katarzynka007, a nie lepiej zapytać na specjalistycznym forum sadowniczym? :-)

[...]

Hej marcinb, już mnie wyganiasz? :wink:
Mnie bardziej niż opinie specjalistów, interesowały opinie zwyczajnych użytkowników. Przecież ja wiem jakie są miedzy telefonami różnice. Bardziej interesowały mnie spostrzeżenia osób, które 3gs/4/4s miały, bądź mają.

Z tym profilem wykorzystania przeze mnie komórki to faktycznie trochę przesadziłam. Dzwonie średnio godzię dziennie, smsuje sporo, słucham muzyki i oczywiście korzystam z internetu. Opisałam moje wymagania jako minimalistyczne, bo ja na przykład nie gram w gry w ogóle, nie oglądam filmików na komórce, itd. Używam telefonu w pracy także. Dotychczas bardzo sobie ceniłam aplikacje z androida, więc i apple store pewnie nie będzie się kurzył :) .

My tu gadu gadu, a decyzja już zapadła. Wynegocjowałam takie warunki, że już nie musiałam się dłużej zastanawiać.
Jestem szczęśliwą posiadaczką Iphone'a 3gs.

Dziękuję za Wasz wkład w dyskusję. Pewnie będę częstym gościem w tym dziale.
Miłego dnia

doskonale :)

#512655  autor: bob
 01 lis 2011, 14:44
wtd pisze:Miałem, teraz uciekłem na androida ^^
:D A czemuż to taka zmiana? :P 8) Andek < symbian :D

#512671  autor: wtd
 01 lis 2011, 15:44
bob pisze: A czemuż to taka zmiana? Andek < symbian
Bo symbian umiera, ip4s kosztuje chorą kasę, badę już miałem i mnie mocno odepchęła, a na wp7 trochę za wcześnie jeszcze :p. Akurat mam w domu też ip4 i im dłużej się nim bawię tym bardziej się utwierdzam że sgs2 to dobry wybór, głównie przez swój mega ekran (rozmiar + kolory). Ale starczy już tego offtopa.

#512676  autor: code
 01 lis 2011, 16:29
wtd pisze:Ale starczy już tego offtopa.
Off jest zajebisty, nie ma co hamować ;)
wtd pisze:Akurat mam w domu też ip4 i im dłużej się nim bawię tym bardziej się utwierdzam że sgs2 to dobry wybór, głównie przez swój mega ekran
poszedłbyś na tablety, zapomniałbyś o tej prowizorce. serio. paletkowe ekrany są tylko dla tych, którzy wierzą, że istnieje dobre połączenie telefonu i tabletu. nie istnieje, z takich prób wychodzi tylko przerośnięty smatfron wyglądający jak patelnia i nie dający się ogarnąć jedną ręką.

#512678  autor: m.sta
 01 lis 2011, 16:51
code pisze:poszedłbyś na tablety, zapomniałbyś o tej prowizorce. serio. paletkowe ekrany są tylko dla tych, którzy wierzą, że istnieje dobre połączenie telefonu i tabletu. nie istnieje, z takich prób wychodzi tylko przerośnięty smatfron wyglądający jak patelnia i nie dający się ogarnąć jedną ręką.
Na szczęście to tylko Twoje zdanie :)

#512682  autor: wtd
 01 lis 2011, 17:49
code pisze: Off jest zajebisty, nie ma co hamować
Skoro tak twierdzisz :p
code pisze:poszedłbyś na tablety, zapomniałbyś o tej prowizorce. serio. paletkowe ekrany są tylko dla tych, którzy wierzą, że istnieje dobre połączenie telefonu i tabletu. nie istnieje, z takich prób wychodzi tylko przerośnięty smatfron wyglądający jak patelnia i nie dający się ogarnąć jedną ręką.
Myślałem o tym, ale uznałem że przede wszystkim potrzebuję dobry telefon, bo jego zawsze mam w kieszeni, tablet już wymaga noszenia plecaka/torby jeżeli chce się go gdzieś zabrać. Na początku miałem obawy co do komfortu użytkowania, ale póki co jego rozmiar nie doskwiera mi w najmniejszym stopniu ani przy obsłudze ręką ani przy noszeniu w kieszeni. A idea tabletów bardzo mi się podoba, jak mi finanse pozwolą to zamierzam się w jakiś zaopatrzyć. Ale jako że to taki stricte gadżet to musi ustąpić pierwszeństwa paru innym rzeczom.
Co do paletek które nie dają się ogarnąć jedną ręką to chyba idealnym przykładem jest galaxy note, na tablet za małe do kieszeni za duże, a mimo to już od paru osób słyszałem że to w sumie fajny sprzęt i rozważają zakup, zamiast telefonu.

#512761  autor: katarzynka007
 01 lis 2011, 23:29
wtd, naprawdę nie dziwię Ci się, że przesiadłeś się na SGSII. To jest zdecydowanie moja ulubiona słuchawka. Bije IP4 na głowę :). Dotychczas używałam jej jako telefonu służbowego. Szkoda, że dla mnie okazała się za duża.

W sumie to dziwie się ludziom, którzy tak uparcie chcą iPhone'a i płacą po 10 funtów miesięcznie większy abonament, niż mieliby z SGSII.

#512768  autor: code
 02 lis 2011, 05:49
wtd pisze:Myślałem o tym, ale uznałem że przede wszystkim potrzebuję dobry telefon, bo jego zawsze mam w kieszeni, tablet już wymaga noszenia plecaka/torby jeżeli chce się go gdzieś zabrać. Na początku miałem obawy co do komfortu użytkowania, ale póki co jego rozmiar nie doskwiera mi w najmniejszym stopniu ani przy obsłudze ręką ani przy noszeniu w kieszeni. A idea tabletów bardzo mi się podoba, jak mi finanse pozwolą to zamierzam się w jakiś zaopatrzyć. Ale jako że to taki stricte gadżet to musi ustąpić pierwszeństwa paru innym rzeczom.
Co do paletek które nie dają się ogarnąć jedną ręką to chyba idealnym przykładem jest galaxy note, na tablet za małe do kieszeni za duże, a mimo to już od paru osób słyszałem że to w sumie fajny sprzęt i rozważają zakup, zamiast telefonu.
rozmiar SGS 2 jeszcze nie będzie doskwierał, zanim nie kupisz sobie tabletu :) masakra, jak zmienia się percepcja korzystania z telefonu. z doświadczenia powiem, że nie masz co martwić się o "przechowywanie" tabletu - sprawę rozwiążesz szybciej, niż myślisz, jak tylko kupisz.
jak już kupisz natomiast, zobaczysz, że przestaje to mieć różnicę, z jakiego telefonu korzystasz; większość sieci i tak będziesz przeglądał na tablecie, bo komfort korzystania w stosunku do smartphone (nawet z tak wielkim ekranem jak SGS2) jest jak przesiadka z malucha do limuzyny z kierowcą i darmowym paliwem. zauważysz, że bardziej będzie Ciebie interesowało, by telefon dostarczył informację "instant" - szybko, tu i teraz. kierunek z Google Maps, sms, telefon, mail, wrzucenie czegoś do sieci. całą resztę i tak ogarnie tablet. zacznie przeszkadzać wielkość telefonu i czas na baterii - bo wielkość będzie się marnować, a czas na baterii w porównaniu do tabletu będzie słaby i mizerny.

z doświadczenia, lepiej kupić 10" niż mniej, nie ma co się bać wielkości. obchodziłbym z daleka pierwszego Galaxy Taba, nie jest miły w użyciu. rozwiązanie typu Note (miałem, testowałem) jest tak słabe, jak próba znalezienia "złotego środka" pomiędzy wielkim i pojemnym autem rodzinnym a dwumiejscowym kabrioletem. już teraz współczuję nabywcom i winszuję świetnej strategii Samsungowi, który sprzeda Klientowi najpierw pseudotelefonotablet, by następnie sprzedać temu samemu Klientowi telefon i sensowny tablet z właściwą przekątną. tak na jednym Kliencie ma trzy urządzenia, a mówi się, że to Apple jest geniuszem strategii. bynajmniej.

tablety z całego serca gorąco polecam.

#512831  autor: wtd
 02 lis 2011, 12:27
code pisze:bardziej będzie Ciebie interesowało, by telefon dostarczył informację "instant" - szybko, tu i teraz. kierunek z Google Maps, sms, telefon, mail, wrzucenie czegoś do sieci. całą resztę i tak ogarnie tablet
Do tego głównie wykorzystuje telefon, a całą resztę ogarnia laptop :p Ew. czasami gram, czy jak gdzieś siedzę i czekam na coś to korzystam więcej.
Czas na baterii nie jest zły w sumie, przy ostrym użytkowaniu (co chwilę ściąganie nowych aplikacji, bawienie się nimi itp) to trzyma mi 15h, zakładam że jak już się nim nabawię i zacznę normalnie używać to może wytrzymywać i 2 dni.
code pisze:z doświadczenia, lepiej kupić 10" niż mniej, nie ma co się bać wielkości.
To zdecydowanie. Zresztą, jeżeli bym kupował tablet to niemal na pewno ipad, chyba że wśród cen androidowych tabletów zajdzie jakaś rewolucja.