1) myślę że na pewno się da, tylko nie pamiętam już jak ale jakoś wgrywałem swoje mp3 na Iphona 3g
2)teoretycznie to 5g ma więcej pamięci operacyjnej , szybszy procesor (ok 60MHz) w porównaniu do 3g , inny procesor graficzny i posiada funkcje Voice Control.
3)Ipod Touch to Iphone bez obsługi sieci telefonicznej więc raczej tak ale nie gwarantuje tego w 100%
4) Wytłumaczę na przykładzie: załóżmy że oglądasz obrazki w galerii, jednym palcem je standardowo przesuwasz, a jeżeli chcesz je np powiększyć to nie trzeba już wchodzić w opcje tylko kładziesz na ekran drugi paluszek i odsuwasz je od siebie i wtedy obrazek się powiększa, a jak je zbliżasz to obrazek się pomniejsza. Teoretycznie nie będę umiał Ci tego wytłumaczyć, więc myślę że zrozumiałeś co to funkcja multitouch

5)Aktualizują oprogramowanie tak samo jak Iphone przez iTunes (soft ma około 200mb)
6) to jest ciężko stwierdzić ponieważ można znaleźć aplikacje po 1mb a słyszałem o takich po 100-150mb(ale to już chyba są gry)
7)Tego już nie jestem w stanie powiedzieć,nie miałem Ipoda, jedynie Iphona. Jedyne co wiem że dłużej trzymają te starsze ipody ( nawet 6h dłużej w przypadku takiego samego użytkowania )
To chyba na tyle, jednak specjalistą nie jestem ds Ipodów więc jeżeli ktoś mógłby zweryfikować to co napisałem bo nie chciałbym wprowadzić kolegi w błąd i w sumie sugerowałem się moimi doświadczeniami z Iphonem;)
Ipoda miałem w ręce na chwile obsługa była identyczna jak Iphona , więc świetna, lecz myślę że jak na mp3 to jest trochę za duża zabawka + jeszcze 2 telefon to że tak powiem zgon na miejscu
Ja bym wymienił na Iphona 3g, bo miałem identyczną sytuacje i też zamieniłem i szczerze mówiąc nie żałowałem, jak z ku990 jesteś zadowolony to z Iphona będziesz jeszcze bardziej chyba że lubisz robić zdjęcia , bo Iphone nie dosyć ze nie ma żadnej optyki to jeszcze tylko 2Mpx
Różnic nie ma praktycznie żądnych poza tymi które wymieniłeś, no i menu jest troszkę inne z tego co pamiętam ( głownie chodzi o różne funkcje )
Więc podsumowując, ja bym wybrał Iphona, żeby mieć wszystko w jednym urządzeniu, ale wtedy nie nastawiałbym się na robienie jakichkolwiek zdjęć. Obsługa jest bardzo prosta a muzykę wgrywa się dosłownie jednym kliknięciem.