• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #336854  autor: paparazzo102
 23 maja 2009, 16:02
Witam

Mam zamiar wykorzystać iPhona 3G jako modem internetowy do Macbooka lub laptopa w celu przesyłania zdjęć przez sieć wi-fi z miejskich hot-spotów. I pytanie, jakimi kosztami będę obciążony, bo słyszałem, że użytkownikom iPhonów korzystającym z internetu przychodzą nieludzko duże rachunki. I jeżeli hot-spot teoretycznie jest darmowy, to czy na pewno tak będzie? Chodzi mi o sieć Orange, jak to jest? I ewentualnie abonament do góra 55 zł. A może Samsung OMNIA i900 będzie lepszy?

Pozdrawiam, Piotrek

#337063  autor: kuwejt
 24 maja 2009, 15:54
nie bardzo rozumiem o co pytasz? zeby korzystać z hot-spot'a nie trzeba zadnego iphone'a tylko lapka z modulem wi-fi, teraz wszystkie juz je maja. a jesli Twoj macbook nie ma wifi to kupujesz karte wifi na usb za gora 40zł i po problemie, nie trzeba Ci zadnych iphone'ow i rachunkami telefonicznymi tez sie nie martwisz
Jesli hot-spot jest publiczny i darmowy o NIC nie placisz i aby z takich hot-spotów korzystać nie musisz zadnego abonamentu wykupywać a już napewno nie w orange :-D

chyba że chceszz normalnie na swoim iphone działać na internecie za pośrednictwiem sieci GSM a nie wifi to wtedy normalnie płacisz za transmisje danch wg. cennika operatora i to jaki telefon masz (iphone czy omnia) nie ma znaczenia, placisz tylko za dane ktore "wykorzystasz"

#337228  autor: dario321
 25 maja 2009, 12:30
a konkretnie za dane wyslane i odebrane :wink: