• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.

#286380  autor: przemekk
 02 wrz 2008, 13:45
dechomenon pisze:
Tidus, to fakt że temat jest bezesnowy twoje spostrzenia sa trafne i zgadzam sie znimi. Widać miarą sukcesu jest ilość wrogów, a tutaj iPhone prowadzi, z reszta jak całą marka Apple.
temat jest sensowny bo ludzie w niego zaglądają...po pierwsze, a po drugie...jeśli coś sie pojawia i ma niedociągnięcia, warto to wywalić od razu na wierzch. Jeżeli to co zamieszone jest w pierwszym poście jest dla mnie wadą...to tyle. Będę o tym pisał ja w tym widzę sens.
Rozumiem, że teraz będziesz zakładał wątek o każdym telefonie, który nie ma MMSów?

Problem w tym, że niektóre rzeczy o których pisałeś mijają się z prawdą. No i pisałeś tylko o wadach, a to IMHO nie jest obiektywne. Dla mnie ten temat nie miał na celu rzetelnej dyskusji o wadach/zaletach iPhone'a tylko chodziło w nim o zdyskredytowanie telefonu.

Skrzydelko.pl - zobacz ile naprawdę kosztuje telefon za złotówkę.

#286397  autor: LuiN
 02 wrz 2008, 14:49
dechomenon pisze:a jak chcesz załóż temat 10 argumentów dla których kupił bym iphona

A toś sobie wymyślił :wink:

Zobacz tylko: link

A ludzie mówili, że nie ma potrzeby działu Apple na forum :-D

#286401  autor: Tidus
 02 wrz 2008, 14:55
przemekk pisze:
dechomenon pisze:
Tidus, to fakt że temat jest bezesnowy twoje spostrzenia sa trafne i zgadzam sie znimi. Widać miarą sukcesu jest ilość wrogów, a tutaj iPhone prowadzi, z reszta jak całą marka Apple.
temat jest sensowny bo ludzie w niego zaglądają...po pierwsze, a po drugie...jeśli coś sie pojawia i ma niedociągnięcia, warto to wywalić od razu na wierzch. Jeżeli to co zamieszone jest w pierwszym poście jest dla mnie wadą...to tyle. Będę o tym pisał ja w tym widzę sens.
Rozumiem, że teraz będziesz zakładał wątek o każdym telefonie, który nie ma MMSów?

Problem w tym, że niektóre rzeczy o których pisałeś mijają się z prawdą. No i pisałeś tylko o wadach, a to IMHO nie jest obiektywne. Dla mnie ten temat nie miał na celu rzetelnej dyskusji o wadach/zaletach iPhone'a tylko chodziło w nim o zdyskredytowanie telefonu.
Dokładnie :mrgreen:
Dziwne np, że autor (skoro tak obiektywnie doszukuje się wad w telefonach) nie założył tematu o równie IDIOTYCZNIE* wymyślonych 10 wadach N95, która np.
- nie ma dotykowego ekranu
- jest brzydka
- nie ma nawet 1GB twardego dysku w środku
- nie jest ŻADNĄ rewolucją (brak np. multi-touch'a)
...
itd :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ależ bawi mnie taki obiektywizm prezentowany przez założyciela topicu :mrgreen:

*Bo czy mądrym jest choćby wymyślenie wady o braku slotu kart pamięci, gdy telefon ma 8/16GB (!!!!!) dysk w środku?

Luin -> to tym lepiej ;-)
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2008, 15:18 przez Tidus, łącznie zmieniany 2 razy.

#286404  autor: LuiN
 02 wrz 2008, 15:06
Tidus, gwoli ścisłości, to nie dysk a pamięć flash.

#286424  autor: user_delete10
 02 wrz 2008, 17:55
Tidus pisze:Bo czy mądrym jest choćby wymyślenie wady o braku slotu kart pamięci, gdy telefon ma 8/16GB (!!!!!) dysk w środku?
Wadą może być np.wolne działanie systemu lub jego zawiasy.A wymienianie na siłę każdego braku,to tylko antyreklama.Brak czegoś nie zawsze jest wadą.Że nie można zrobić kopiuj/wklej od razu,tylko trzeba coś dograć aby to działało to nie wada a brak opcji po prostu.

Zgadzam się,że przy 8/16GB karty nikomu nie trzeba.Logiczne wydaje się,że mamy po to tyle pamięci(tak musiał założyć producent),żeby nie trzeba było wydawać kasy na karty.

Większość wad(jak je nazwano) to jak określiłem to, brak funkcji.

Aparat może tu wykonać zdjęcie i to wszystko,fakt!! Żeby poustawiać co trzeba znów wgrywać dodatki.Ale w tego typu urządzeniach raczej nie będzie się nikt bawić w ustawianie 10 parametrów ,zanim wykona się jedną fotkę.Jakość ich jest wyśmienita zresztą,jak patrzyłem.Można by się aparatu przyczepić wtedy gdyby się okazało, że,naprawdę nie wiem co wymyśleć... ma blokadę na 10 zdjęć na dzień.

#286453  autor: r00gal
 02 wrz 2008, 20:55
Tidus pisze: *Bo czy mądrym jest choćby wymyślenie wady o braku slotu kart pamięci, gdy telefon ma 8/16GB (!!!!!) dysk w środku?
8/16GB to Twoim zdaniem naprawdę dużo czy starasz się na siłę dopasować dane do teorii?
Bo ja wolałbym mieć możliwość i opcję rozbudowy lub wymiany tej pamięci, ale jak rozumiem skoro Jobs powiedział, że wystarczy to koniec kropka tak ma być.

#286464  autor: didek
 02 wrz 2008, 21:37
r00gal pisze:8/16GB to Twoim zdaniem naprawdę dużo czy starasz się na siłę dopasować dane do teorii?
Bo ja wolałbym mieć możliwość i opcję rozbudowy lub wymiany tej pamięci, ale jak rozumiem skoro Jobs powiedział, że wystarczy to koniec kropka tak ma być.
jeżeli chcesz iPhona uzywać jako kopii bezpieczestwa muzyki moze okazac sie za malo ale do sluchania muzyki wystarczy.

#286469  autor: Tomeczeq
 02 wrz 2008, 22:02
8/16GB to Twoim zdaniem naprawdę dużo czy starasz się na siłę dopasować dane do teorii?
Wow :D rzeczywiście jak na komórkę to mała ilość miejsca na dane :mrgreen: :mrgreen:
r00gal pisze:Bo ja wolałbym mieć możliwość i opcję rozbudowy lub wymiany tej pamięci,
Na mniejszą , po co ? Na większą ? To kup sobie iPoda http://allegro.pl/item427650304_ipod_80 ... tanio.html .

#286470  autor: Tidus
 02 wrz 2008, 22:04
r00gal pisze:
Tidus pisze: *Bo czy mądrym jest choćby wymyślenie wady o braku slotu kart pamięci, gdy telefon ma 8/16GB (!!!!!) dysk w środku?
A no tak, rzeczywiście, wybacz - zupełnie zapomniałem, że standardem są teraz karty pamięci powyżej 16GB, nie mówiąć już o tym, że w co drugim telefonie znajdziemy pamięć przynajmniej 1TB :)

(tak uważam, że 8/16GB to wystarczająco)

#286478  autor: LuiN
 02 wrz 2008, 22:58
W moim iPodzie stan podzawałowy (bliski osiągnięcia 16GB) uzyskałem dopiero po ponad pół roku użytkowania, gdy wypożyczyłem sobie filmy przez iTunes (ok. 7zł doba per film). Po zakończeniu licencji filmy zostały automatycznie usunięte i znów miejsca zrobiło się dużo, mimo że mam ponad 4 doby muzyki, kupę teledysków, jeden sezon serialu, 1,2 GB programów i 0,5 GB zdjęć...

8GB jest ciężko zapchać, a co dopiero 16 GB - to nie komputer.

Czytnik kart pamięci jest o tyle dobry, że można przeglądać dane z karty bez użycia samego telefonu. Karty microSD (najpopularniejsze obecnie) mają jednak tą wadę, że są kilkukrotnie wolniejsze niż SSD. Pod tym względem bardziej uniwersalna będzie Omnia (pamięć wewnętrzna 8/16 GB + miroSDHC).

W praktyce jednak, 4-8 GB to pułap zapychający, który sprawia, że człowiek jest szczęśliwy. iTunes jest na tyle wygodne, że spokojnie można przeboleć brak czytnika. Aktualnie najpopularniejsze karty to i tak góra ósemki.<br><br>

w iPodach i iPhonach czytnika kart nie będzie nigdy - to sprawa oczywista. Chodzi o strukturę danych, która na kartach pamięci byłaby zbyt skomplikowana do sprawnego działania (za duże rozproszenie plików) i zbyt czuła na ewentualne uszkodzenia przez użytkownika. Koncepcja urządzeń Apple jest prosta - jak największa efektywność, przy jak najmniejszym nakładzie pracy ze strony użytkownika. Jednym to odpowiada, innym nie.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2008, 00:37 przez LuiN, łącznie zmieniany 1 raz.

#286482  autor: dechomenon
 02 wrz 2008, 23:45
LuiN pisze:dechomenon napisał/a:
a jak chcesz załóż temat 10 argumentów dla których kupił bym iphona

A toś sobie wymyślił :wink:

Zobacz tylko: link

A ludzie mówili, że nie ma potrzeby działu Apple na forum :-D
ehehhe :) ja byłem za tym działem:) niech się dzieje wola ludu...ja tylko wkleiłem pewne info....i co się nawyprawiało..heeh

#286493  autor: r00gal
 03 wrz 2008, 08:37
Tidus pisze:
r00gal pisze:
A no tak, rzeczywiście, wybacz - zupełnie zapomniałem, że standardem są teraz karty pamięci powyżej 16GB, nie mówiąć już o tym, że w co drugim telefonie znajdziemy pamięć przynajmniej 1TB :)

jednak ciągle nie rozumiesz najbardziej oczywistej rzeczy - o możliwość rozbudowy a w zasadzie jej brak - kupując muzyke na iTunes nie mam zamiaru co XX dni sprawdzać jak dużo miejsca mi jeszcze zostało

jadę do pracy chce mieć inna muzykę, jadę na wakacje chce mieć ze sobą filmy i inna muzykę to oczywiste, tak samo jak oczywiste jest to by robić to na zasadzie wymiany nośnika danych a nie zgrywania, przegrywania na urządzenie

#286515  autor: didek
 03 wrz 2008, 13:33
jednak ciągle nie rozumiesz najbardziej oczywistej rzeczy - o możliwość rozbudowy a w zasadzie jej brak - kupując muzyke na iTunes nie mam zamiaru co XX dni sprawdzać jak dużo miejsca mi jeszcze zostało
No tak muzyka waży nie wiadomo ile. Czy ty musisz mieć cała bibliotek multimediów przy sobie? Bo nie rozumiem, czego się tak naprawde czepiasz, pomyśl logicznie czy posiadajac nie wiadomo jak wielką pamieć bedziesz miał, możliwość wysluchania tej ilosc w drodze do pracy czy gdzie kolwiek indziej?
jadę do pracy chce mieć inna muzykę, jadę na wakacje chce mieć ze sobą filmy i inna muzykę to oczywiste, tak samo jak oczywiste jest to by robić to na zasadzie wymiany nośnika danych a nie zgrywania, przegrywania na urządzenie
Dla mnie to oczywiste własnie nie jest. Czy na wakacjach sluchasz innej muzyki? nie wiem gusta Ci sie zmieniają na wakacje czy o co chodzi?

Luin już wspomniał jak długo mu zajeło zapchanie 16 GB iPoda Touch, więc zgrywanie w cale nie jest tak uciażliwe jak probojesz je przedstawić, dodakowo powiem ci ze iTunes umożliwia zautomatyzowanie tego procesu.

#286549  autor: Tidus
 03 wrz 2008, 15:47
r00gal pisze:jadę do pracy chce mieć inna muzykę, jadę na wakacje chce mieć ze sobą filmy i inna muzykę to oczywiste, tak samo jak oczywiste jest to by robić to na zasadzie wymiany nośnika danych a nie zgrywania, przegrywania na urządzenie
No pewnie, o wiele łatwiej jest przygotować sobie 100 różnych kart pamięci z różną muzyką, zrobić sobie listę piosenek jakie się na każdej znajdują i "wymieniać nośniki", zamiast podłączyć tel. do iTunes i w minutę usunąć/dograć to czego brakuje -.- Tym bardziej, że synchronizacja PC/Mac <-> iTunes jest błyskawiczna. Wiem, bo mam nano 4GB, którego od 2 lat nie mogę dalej zapchać niż w połowie (500 mp3?).
Chyba zakończę ze swojej strony, bo poziom argumentów tych anty coraz bardziej mnie przerasta.

#286552  autor: didek
 03 wrz 2008, 15:53
Tidus pisze:Chyba zakończę ze swojej strony, bo poziom argumentów tych anty coraz bardziej mnie przerasta.
Wiesz każdy kto nie miał iPoda w reku bedzie psioczył, chociasz o temacie wie tyle co przeczytał gdzies w madrym magazynie , czy innym madrym forum, gdzie prawie nikt nie ma stycznosc z sprzetem Apple ;)

#286559  autor: LuiN
 03 wrz 2008, 16:21
r00gal pisze: jednak ciągle nie rozumiesz najbardziej oczywistej rzeczy - o możliwość rozbudowy a w zasadzie jej brak - kupując muzyke na iTunes nie mam zamiaru co XX dni sprawdzać jak dużo miejsca mi jeszcze zostało

Brzmi to tak, jakbyś w ogóle nie używał komputera do tego wszystkiego - a przecież to nie prawda. Za każdym razem jak podłączasz iPoda / iPhona do komputera, na dole iTunes pokaże Ci się belka z informacją co ile Ci zajmuje w urządzeniu. Więc jakichś wielkich zagadek nie ma, zwłaszcza, że i w samym urządzeniu pojemności te sprawdzić można.

Nie sądzę żebyś potrzebował więcej niż doby muzyki na wyjeździe - czyli ok 3GB. Filmy skompresowane w rozdzielczości ekranu to 400 MB sztuka, więc zmieści się ich 20 i jeszcze będziesz miał "przeciągi".

Po części jednak rozumiem o co Ci chodzi - sam właśnie wybieram się na daleki wyjazd i w autokarze będę miał 8h oglądania wideo z Asusa Eee + jakieś 5h z iPoda :) Na tyle starczy prądu w drodze do hotelu, więcej mi nie trzeba :)

Sądzę, że prędzej czy później pojawi się magiczny kablek do zabawek Apple, pozwalający na podłączenie pendrive-a;)

#286568  autor: riddick
 03 wrz 2008, 17:22
Jeżeli chodzi o wygląd i interfejs Jabłuszko zrobiło na mnie naprawdę ogromne wrażenie. Przede wszystkim prostota i intuicyjna obsługa.

Ale wady tego telefonu dla niektórych użytkowników mogą być uciążliwe. Właściwie najbardziej bolesnym dla mnie jest brak możliwości wysyłania MMSów i brak raportów dostarczenia wiadomości SMS. Wiem, że Appla stać na więcej, dlatego czekam na kolejną edycję iP wierząc, że wykryte braki zostaną poprawione. Kiedy takie urządzenie pojawi się na rynku - na pewno je kupię. Narazie poczekam spokojnie na rozwój wydarzeń. Chłopaki z Appla znają wady iP i teraz piłeczka jest po ich stronie.

Myślę, że dalsza dyskusja jest trochę bez sensu, bo zarówno argumenty "za" jak i "przeciw" cały czas się powtarzają. Wniosek jest prosty. Kto chce - kupuje, kto nie chce - kupuje inny telefon, albo czeka na nowego iP.

#286578  autor: user_delete10
 03 wrz 2008, 18:31
Ja kupowałem już dosyć dawno temu kartę microSD 2GB,to już niektórzy pytali po co?Czy chcę całą serię Gwiezdnych Wrót wgrać...Taka ironia.Komputer jest do magazynowania danych i nigdy tel. go nie zastąpi.To jest urządzenie przenośne,tam nosi się najważniejsze,najpotrzebniejsze dane.8/16 GB tych danych to super wielkość.Nawet jak zechcę wpakować kilka filmów,wiele muzy to i tak nie dam raczej rady zapełnić tej pojemności.Ludzie wrzucają to co najlepsze,hity,które im się podobają.Selekcjonują to.I z pewnością nigdy nie wychodzi poza 8GB nawet.Ja potrafiłbym swoją 2GB kartę zapełnić.Ale więcej,nie wiem czy byłoby czym.
W przypadku takich pamięci wewnętrznych ,kolejne ilości danych na karcie to jaja.Dla tych co potrzebują żeby zdjęcie z wakacji było koniecznie 8MPx,a do wywołania wystarczy 2MPx są właśnie karty pamięci w tel. pamięciami 8 i 16 GB.Ważne, że kolega zrobi duże oczy bo powiem,że mogę wrzucić kartę SDHC do 32GB.A iPhone robi czym innym wrażenie.

#286851  autor: r00gal
 05 wrz 2008, 11:47
fenix189 pisze:Ja kupowałem już dosyć dawno temu kartę microSD 2GB,to już niektórzy pytali po co?Czy chcę całą serię Gwiezdnych Wrót wgrać...Taka ironia.Komputer jest do magazynowania danych i nigdy tel. go nie zastąpi.To jest urządzenie przenośne,tam nosi się najważniejsze,najpotrzebniejsze dane.8/16 GB tych danych to super wielkość.Nawet jak zechcę wpakować kilka filmów,wiele muzy to i tak nie dam raczej rady zapełnić tej pojemności.Ludzie wrzucają to co najlepsze,hity,które im się podobają.Selekcjonują to.I z pewnością nigdy nie wychodzi poza 8GB nawet.Ja potrafiłbym swoją 2GB kartę zapełnić.Ale więcej,nie wiem czy byłoby czym.
W przypadku takich pamięci wewnętrznych ,kolejne ilości danych na karcie to jaja.Dla tych co potrzebują żeby zdjęcie z wakacji było koniecznie 8MPx,a do wywołania wystarczy 2MPx są właśnie karty pamięci w tel. pamięciami 8 i 16 GB.Ważne, że kolega zrobi duże oczy bo powiem,że mogę wrzucić kartę SDHC do 32GB.A iPhone robi czym innym wrażenie.
ad1. Wiesz, parafrazując to do magazynowania danych służą macierze storage, a nie komputery.

ad2. Są ludzie którzy chcą mieć przy sobie dużo muzyki i dużo filmów, a nie same "hity" by szpanować przed znajomymi. Tak jak do iPoda, wgrywam wszystko, a później się zastanawiam czy zakupioną płyte przesłucham w samochodzie, czy na grillu ze znajomymi ze stacji.

ad3. Pamięć w telefonie nie służy tylko i wyłącznie do przechowywania zdjeć, muzyki i filmów.

ad4. iP robi wrażenie to fakt, także tym czego robić nie może.

#286893  autor: user_delete10
 05 wrz 2008, 17:12
r00gal pisze: ad1. Wiesz, parafrazując to do magazynowania danych służą macierze storage, a nie komputery.

ad2. Są ludzie którzy chcą mieć przy sobie dużo muzyki i dużo filmów, a nie same "hity" by szpanować przed znajomymi. Tak jak do iPoda, wgrywam wszystko, a później się zastanawiam czy zakupioną płyte przesłucham w samochodzie, czy na grillu ze znajomymi ze stacji.
ad.1 Większą ilość danych trzyma się na kompie zawsze,nie na przenośnym urządzeniu.Po co takie wyolbrzymianie sprawy,na kompie trzyma się powiedzmy np. 50GB mp3,a na iP starczy mi powiedzmy 3GB,tego co słucham najczęściej.Musze koniecznie mieć 50GB full na telefonie?...ojej

ad.2 Po to żeby bardziej muliło chyba tylko,bo nie do wykorzystywania na pewno.Co ty mówisz o szpanowaniu?Mam mp3 po to,żeby je samemu słuchać a nie dla kogoś.Każdy obecnie ma nowości i na nikim się wrażenia nie robi mając taką mp3.