• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
  • Strona 3 z 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

#286841  autor: r00gal
 05 wrz 2008, 09:54
przemekk pisze:
A jakiej podstawowej funkcji brakuje w iPhonie? (tylko błagam nie pisz, że MMSów)

Dla mnie wyścig na mpx w telefonach komórkowych to tylko wyścig w rankingach. Ot każdy chce mieć większego...
Co z tego, że jakiś tel. będzie miał 8mpx jak jak swoim starym kompaktem z mniejszą ilością mpx zrobię lepsze zdjęcia.
Ten wyścig jest po to by naciągnąć nieświadomych klientów, którzy się podniecają wielkością.
jedna z podstawowych aż śmiesznych - chociażby brak modemu co na obecna chwile całkowicie przekreśla dla mnie zakup tego telefonu (tak wiem ze apple nad tym pracuje, jednak obecnie tego nie ma)

O cyfrowych kompaktach też kiedyś mówiono że zdjęcia są słabe i fatalnej jakości i na pewno nie wyprą tradycyjnych aparatów ;)

#286894  autor: user_delete10
 05 wrz 2008, 17:17
r00gal pisze:
heh.. to się uśmiałem szczerze nad Twoją teoria, to tak jak by Apple zrobiło auto, świetnie się je prowadzi, super trzyma się na zakrętach, ma niesamowicie proste możliwości rozbudowy i tuningu ... ale .. odpala tylko na pych, bo coś takiego jak stacyjka z kluczykiem jest tak standardowa, że aż nie wypada by była montowana w takim super samochodzie.
Takie porównania do aut już nie raz czytałem ostatnimi czasy.Proszę o porównanie w takim razie tych funkcji aut bezpośrednio do funkcji iP.Co jest brakiem w iP i co jest takim samym brakiem w aucie.Przykłady.

#286903  autor: didek
 05 wrz 2008, 17:49
r00gal pisze: jedna z podstawowych aż śmiesznych - chociażby brak modemu co na obecna chwile całkowicie przekreśla dla mnie zakup tego telefonu (tak wiem ze apple nad tym pracuje, jednak obecnie tego nie ma)
tak napewno jest to standardem i jest niezbędne do komunikacji, nie zapominaja ze do tego służy telefon reszta jest dodatkiem.

#286905  autor: wtd
 05 wrz 2008, 17:54
didek pisze:
r00gal pisze: jedna z podstawowych aż śmiesznych - chociażby brak modemu co na obecna chwile całkowicie przekreśla dla mnie zakup tego telefonu (tak wiem ze apple nad tym pracuje, jednak obecnie tego nie ma)
tak napewno jest to standardem i jest niezbędne do komunikacji, nie zapominaja ze do tego służy telefon reszta jest dodatkiem.
No wiesz idąc tym tropem tropem można to można wszystkie funkcje w diabły wywalić, zostawić tylko dzwonienie, no o dbiedy smsy i sprzedawać to jako "super-rewolucję" ale chyba nie o to chodzi. To że TY nie używasz funkcji modemu, mmsów, wysyłania plików przez bluetooth, wolnego oprogramowania to nie oznacza że nie są to ważne rzeczy dla innych użytkowników.

#286918  autor: przemekk
 05 wrz 2008, 19:31
wtd pisze:To że TY nie używasz funkcji modemu, mmsów, wysyłania plików przez bluetooth, wolnego oprogramowania to nie oznacza że nie są to ważne rzeczy dla innych użytkowników.
Jeżeli to jest dla Ciebie ważne, to znaczy, że iPhone nie jest dla Ciebie. Proste.
Przecież nikt nie zmusza Was do kupna tego telefonu. Kupcie sobie np. Omnie.

A jeżeli każdy producent miałby brać pod uwagę wszystkich użytkowników, to w zasadzie wszystkie telefony byłyby identyczne. Co jakiś czas zwiększałaby się tylko ilość pamięci, ilość mpx itp. itd. Jednym słowem: nuda.
r00gal pisze: O cyfrowych kompaktach też kiedyś mówiono że zdjęcia są słabe i fatalnej jakości i na pewno nie wyprą tradycyjnych aparatów ;)
Ja nie twierdzę, że kiedyś optyka w telefonach komórkowych będzie super i jakość będzie lepsza niż obecnych kompaktów. Ale pokaż mi telefon komórkowy, który potrafi zrobić zdjęcia bardzo dobrej jakości (lepsze od cyfrowego kompaktu, bo o lustrzankach nie wspominam).

Choćby taka sprawa. Producenci komórek strasznie się chwalą w reklamach wielkością mpx i zoomem. Zapominają tylko dodać, że jest to zoom cyfrowy.

Skrzydelko.pl - zobacz ile naprawdę kosztuje telefon za złotówkę.

#286926  autor: express100
 05 wrz 2008, 20:24
W iPhonie dziwi mnie brak MMSów i kiepski aparat, zamiast tego dali jakąś "jednorazowy" program np. o anatomii, czy pianinko- przecież każdy może 2-3 razy użyje tego, a MMSów by przynajmniej używał częściej :wink:

Kto woli Samsunga OMNIĘ od iPhona?
Np. ja wolę-jeżeli ktoś chciałby wiedzieć :-D

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#286937  autor: wtd
 05 wrz 2008, 21:03
przemekk pisze:Jeżeli to jest dla Ciebie ważne, to znaczy, że iPhone nie jest dla Ciebie. Proste. Przecież nikt nie zmusza Was do kupna tego telefonu. Kupcie sobie np. Omnie.
I właśnie tak pewnie zrobię. I to nie ja jestem tutaj osobą która twierdzi że apple to rewolucja i że wszyscy powinni przed nim bić pokłony.
Choćby taka sprawa. Producenci komórek strasznie się chwalą w reklamach wielkością mpx i zoomem. Zapominają tylko dodać, że jest to zoom cyfrowy.
Słyszałeś kiedyś o czymś takim jak "marketing"? Może przeczytanie artykułu na wikipedii rozjaśni ci dlaczego tak robią.

#286974  autor: didek
 05 wrz 2008, 23:16
wtd pisze:
didek pisze:
No wiesz idąc tym tropem tropem można to można wszystkie funkcje w diabły wywalić, zostawić tylko dzwonienie, no o dbiedy smsy i sprzedawać to jako "super-rewolucję" ale chyba nie o to chodzi. To że TY nie używasz funkcji modemu, mmsów, wysyłania plików przez bluetooth, wolnego oprogramowania to nie oznacza że nie są to ważne rzeczy dla innych użytkowników.
Niechodzi o wywalanie funkcji, tylko rozgraniczenie, tego co jest potrzebne do rozmowy i komunikacji, a nie do zabawy.
Bo brak mmsów tak naprawde ogranicza osoby co chcą ze soba dzielic sie obrazem, dźwiękiem. W dodatku w dość śmiesznych wagach jak na dzisiejsze wypasione aparaty z 8mpx...

Zwróć również uwagę, po co ci tak naprawdę mocno ograniczający, mms, jak masz dostęp do poczty elektronicznej?

Rewolucja w iPhonie nie polega na jego funkcjach a na sposobie jakim obslugujesz telefon.

Pierwsze slogany towarzyszące temu telefonowi, był iPhone - telefony wmyślony na nowo.

Co się sprawdza... nikt cie nie zmusza do zakupu iPhona masz wybór wiec przestań uogulniac wypowiedzi ludzi ktorym ten telefon zwyczajnie pasuje, tobie nie musi.

#286996  autor: wtd
 06 wrz 2008, 10:24
didek pisze: Niechodzi o wywalanie funkcji, tylko rozgraniczenie, tego co jest potrzebne do rozmowy i komunikacji, a nie do zabawy.
Bo brak mmsów tak naprawde ogranicza osoby co chcą ze soba dzielic sie obrazem, dźwiękiem. W dodatku w dość śmiesznych wagach jak na dzisiejsze wypasione aparaty z 8mpx...

Zwróć również uwagę, po co ci tak naprawdę mocno ograniczający, mms, jak masz dostęp do poczty elektronicznej?

Rewolucja w iPhonie nie polega na jego funkcjach a na sposobie jakim obslugujesz telefon.

Pierwsze slogany towarzyszące temu telefonowi, był iPhone - telefony wmyślony na nowo.

Co się sprawdza... nikt cie nie zmusza do zakupu iPhona masz wybór wiec przestań uogulniac wypowiedzi ludzi ktorym ten telefon zwyczajnie pasuje, tobie nie musi.
I myślę że na tym zakończymy dyskusję, bo jak pokazały twoje posty merytoryczne argumenty do Ciebie niezbyt przemawiają. Na każdy masz gotową kontrę w stylu "iPhone to rewolucja!!111oneonenone!1"

#286997  autor: przemekk
 06 wrz 2008, 10:40
express100 pisze:W iPhonie dziwi mnie brak MMSów i kiepski aparat, zamiast tego dali jakąś "jednorazowy" program np. o anatomii, czy pianinko- przecież każdy może 2-3 razy użyje tego, a MMSów by przynajmniej używał częściej :wink:
Nie ma takich aplikacji w iPhonie. Możesz je sobie wgrać, ale Apple "w zestawie startowym" ich nie dołącza.
wtd pisze: Słyszałeś kiedyś o czymś takim jak "marketing"? Może przeczytanie artykułu na wikipedii rozjaśni ci dlaczego tak robią.
Wyobraź sobie, że doskonale wiem co to jest marketing i dlaczego tak robią.

Skrzydelko.pl - zobacz ile naprawdę kosztuje telefon za złotówkę.

#287052  autor: DANZI
 06 wrz 2008, 16:33
No teraz nokia ma jakies wieksze wyzwania :P , ciekawe czy wypusci jakas odpowiedz na apple .. :)

#287055  autor: Tomeczeq
 06 wrz 2008, 17:26
Ale ta cała dyskusja ma zachęcić do zakupu iphona czy co ? Swoja drogą sporo postów jest napisane na temat tak ubogiego telefonu, czyli jest to urządzenie kultowe w pewnym sensie, które będzie zapamiętane.

#287061  autor: user_delete10
 06 wrz 2008, 18:07
przemekk pisze:A jeżeli każdy producent miałby brać pod uwagę wszystkich użytkowników, to w zasadzie wszystkie telefony byłyby identyczne. Co jakiś czas zwiększałaby się tylko ilość pamięci, ilość mpx itp. itd. Jednym słowem: nuda.
Już o tym wspominałem.Wyścigi producentów bez sensu,nie wprowadzające powiewu świeżości.Ciekawe czy już tak pozostanie...Bez rewolucji,wciąż to samo.

#295587  autor: Undead87
 03 lis 2008, 02:56
r00gal pisze:
fenix189 pisze:Raport sms to okaleczenie,jak mam pełny zasięg to raczej jestem pewny,że sms dotrze na pewno.Jak piszę do kogoś coś co nie jest ważne,ani czas przy tym nie goni,nie liczy się kiedy dostanę odp.czy szybciej czy później to mam w nosie czy doszło czy nie.Raport nie świadczy o tym sprzęcie tak jak reszta tych śmiesznych wymienionych w innym temacie wad.
idąc tym tropem dojdziemy do stwierdzenia że połączenia telefonicznie też przecież nie są najważniejsze w telefonach

zresztą Twoja wypowiedź potwierdza powtarzającą się regułę, że iP jest dla dzieci, dla których to czy i kiedy sms dotrze nie jest ważne, to że nie ma MMS jest nie ważne, to że telefonu nie można użyć jako modemu jest nie ważne (miał to każdy telefon 6 lat temu), zapisać pliku nie można - za to można pooglądać notowania giełdy (tylko oczywiście nie polskiej) czy można korzystać z itunes (oczywiście pod warunkiem że nie mieszka sie w PL)

śmiech na sali

a najlepsze - wyobrażcie sobie że to Nokia lub SE wypuszcza tak niedorobiony i ograniczony telefon jakie byłoby psioczenie

Ten wysmienity telefon ma wiele wad i zalet. Mialem zarowno 1 generacje jak i nowego 3G. Fakt niewiele sie zmienia ale nie oczekujcie od telefonu rewelacji skoro nie potraficie go w pelni wykorzystac. Nie mozna narzekac na cos czego sie albo nie mialo w reku albo nigdy nie wiedzialo ze np. 1. iPhone ma mmsy, a aplikacja do mms jest w appstore polskim jak i poprzez installera czy cydie do sciagniecia pod nazwa SwirlyMMS. 2. Na iphone nagrywa sie filmy i jest do tego masa aplikacji wlacznie z VideoRecorder az po ShowTime (to ma krotsze filmiki niz videorecorder) 3. Telefon dziala jako modem GSM, jesli sie ma Wifi na komputerze to paruje sie swoj laptop z iphonem jako komputer - komputer (adhoc) i jesli na komputerze nie mamy zasiegu wifi to wtedy pobiera net z iphone (musi miec ustawiony edge lub 3G) i vice versa, iphone pobiera net z laptopa, wiec tu mi sie smieszne wydaje jak ktos pisze ze nie mozna :) 4. Bluetooth fakt jest beznadziejny bo nie mozna wysylac plikow, ale z 2 strony czy kazdy z was co chwile wysyla sobie pliki ? 5. Mozna otwierac zalaczniki, trzeba doinstalowac aplikacje FileBrowser i pluginy do Safari, wtedy otwieramy pliki od PDF do excela itd. no i tak mozna wymieniac wymieniac... jak widzicie mozna wszystko tylko trzeba umiec z niego korzystac a nie isc na latwizne i mowic ze nie ma, po to macie telefon z mozliwoscia instalacji aplikacji zeby sobie te dodatki doinstalowac. Dla tych zainteresowanych polecam odwiedzenie serwisu myapple dzialu iphone wtedy bedzie wszystko jasne

#295592  autor: yagi
 03 lis 2008, 07:33
Undead87 pisze:4. Bluetooth fakt jest beznadziejny bo nie mozna wysylac plikow, ale z 2 strony czy kazdy z was co chwile wysyla sobie pliki ?
To to pol biedy, ale brak profilu A2DP do sluchania muzy przez sluchaki BT to juz ujma duuuza...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#300174  autor: k615
 27 lis 2008, 21:35
iphone jest troszke przereklamowany , jednak ma swoja grupe odbiorcow ktorzy zawsze beda mowic ze iphone to najlepszy telefon na swiecie :) Dla mnie za taka cene mozna kupic wiele telefonow , ktore sa praktyczniejsze i maja lepsze funkcje :) Oczywiscie to tylko moja Zdanie :)

Było Alcatel OT 320,Sagem MY-X3/X2 Nokia 3310,Nokia 5110,SE k310i, Nokia 6680,Nokia N95,Samsung i900 Omnia,Samsung S8300,Nokia 5800,Nokia N97,Samsung Omnia HD,Nokia N900,Nokia 6310i,
Teraz Alcatel OT 808 Chrome oraz to co wpadnie w rękę na testy :P

#300211  autor: yagi
 28 lis 2008, 08:35
Ja zauwazylem, ze iPhone jest dobry dla osob, ktore maja drugi telefon majacy funkcje brakujace iPongowi :)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#300248  autor: dario321
 28 lis 2008, 12:46
moze mi ktos z zacieklych obroncow iPhone'a czyt.iShit'u odpowiedziec na kilka pytan,ktore dotycza podstawowych brakow w tym sprzecie (to nie sa wszystkie jego wady).

otoz;

Czemu jest kamera, ale nie mozna krecic filmow ?
Czemu jest 3G a nie ma Wideorozmowy ?
Czemu jest łączność bezprzewodowa, ale nie ma synchronizacji z kompem bez uzycia kabla?
Czemu jest system operacyjny, a nie ma podstawowych funkcjonalnosci?
Czemu sa sms'y a nie ma raportow?
Czemu nie ma mms'ow i raportow do nich?
Czemu jest bluetooth a nic przez niego nie wyslesz i nie odbierzesz?
Czemu tak drogi telefon jest z chinskiego plastiku?
Czemu nie wysyla i nie odczytuje wizytowek i emotikonek?
Czemu ma aGPS a nie ma aplikacji map?
Czemu nie obsluguje stron www. z flashem?
Czemu nie mozna eksportowac kontaktow na karte sim?
o zaczepie na smycz juz nie wspomne :lol:

prosilbym o nie zaslanianie sie jalibreakiem bo wiaze sie to z utrata gwarancji :!:

#300257  autor: wtd
 28 lis 2008, 13:14
No ajfon ma sporo denerwujących braków, ale jeżeli szukamy telefonu np. do neta i e-booków (tak jak ja) to ajfon zaczyna naprawdę porządnie wyglądać. Porządna przeglądarka www do tego duży i wyraźny ekran a także super prosty i wygodny interfejs. No i niektóre twoje argumenty to można, za przeproszeniem, o kant d@@y potłuc.
dario321 pisze:Czemu tak drogi telefon jest z chinskiego plastiku?
A z czego ma być? Nokie serii N są jeszcze droższe i z jeszcze gorszego plastiku :)
dario321 pisze:Czemu nie mozna eksportowac kontaktow na karte sim?
O ile się nie mylę to w którymś z ostatnich updateów coś takiego dodali, ale głowy nie dam.
dario321 pisze:o zaczepie na smycz juz nie wspomne :lol:
To jest wręcz główne kryterium przy wyborze telefonu :)
A odczytywanie emotikonek to również wręcz główna zdolność telefonu, brak tego skreśla go zupełnie. Reszta twoich podpunktów rzeczywiście może przeszkadzać. Z drugiej strony mamy jailbreak, który jak słusznie zauważyłeś powoduje utratę gwarancji, ale z kolei takie romy do HTC z xda-dev też wprowadzają mnóstwo ulepszeń i kosztują utratę gwarancji.

#300262  autor: k615
 28 lis 2008, 13:41
a jak jest z muzyka u tego ajfona? to po co bluetoth jak nie mozna nic wysylac?
  • Strona 3 z 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5