adrianet pisze:nie wiem czy takie cos jeszcze sie praktykuje w stanach ale jakies 5 lat temu wiekszosc telefonow nie miala miejsca na karte sim.
to byly i nadal sa telefony w sieciacj CDMA

sa tez tam normalne sieci GSM jak AT&T czy Tmobile
adrianet pisze:powiedzcie mi jeszcze czy to się opłaca? tzn ile kosztuje taki sam telefon w Polsce a ile w USA.
oplacac sie oplaca tylko i wylacznie jak mamy kogos kto taki sprzet nam przywiezie. Mozna wtedy uniknac sporych kosztow cla, ktore jest liczone od wartosci urzadzenia razem z przesylka i doliczenia potem polskiego VATu. oczywiscie nie rozwazam tu prawnych aspektow takiego rozwiazania...
sama przesylka potrafi kosztowac od 30 do nawet 60 dolarow. na ebay.com wersja 32gb kosztuje ok. 800 dolarow, wersja 16gb ok. 700. nie mowie juz o czyms takim ja podatki stanowe...
gdyby ktos mial to wyslac ze Stanow do Polski to koszty bylyby takie:
700+40=740, na granicy jest to przeliczane po kursie NBP (obecnie 2,7969) czyli 740*2,7969 daje 2070zl, clo w UE na telefony poki co jest 0% choc KE ma w planach oclic kazdy smartphone. po takiej batalii na granicy dostajemy jeszcze do zaplacenia polski VAT. wychodzi ok. 2500zl, a za tyle to bez laski mozna kupic ten telefon w Polsce.
kupujac tam na miejscu mozna zawsze postarac sie o zwrot podatku stanowego i zaplacic go jako VAT w Polsce, bo teoretycznie polski VAT i tak trzeba zaplacic niezaleznie od tego czy tam sie kupowalo bez podatku czy z nim.