kowcio pisze:
Edit: iP jest dla mnie wielką zabawką, z której de facto za wiele nie wyciśniesz. Może i ma świetny dotyk, ale jak dla mnie nie spełnia w pełni swojego podstawowego zadania- telefonu. Szczególnie za takie pieniądze. Podobno to wysokiej klasy telefon, aczkolwiek okazało się, że to guzik prawda.
Zastanawia mnie co wszyscy krytycy ajfona jako telefonu mają mu do zarzucenia? Nie rozumiem: mogę przecież wykonywać i odbierać rozmowy. Jest lista kontaktów, historia rozmów, etc. Jakie jeszcze funkcje telefonowe ma telefon, których ajfon nie ma?
Ogromną zaletą ajfona jest prostota obsługi i konfiguracji. Mam dość świeże porównanie do Nokii e51 (którą uważam za bardzo dobry telefon) i czas który mi zajął na obsłużenie tych samych funkcji na iP był o 60-70% krótszy. Przede wszystkim wszystkie potrzebne ustawienia są w jednym miejscu. W nokii obsługa voipa przez standardowe oprogramowanie to strasznie karkołomne zadanie a i korzystanie z telefonii voipowej to już sztuka sama w sobie.
Aplikacje + AppStore to kopalnia (nie do ogarnięcia) dodatków, które usprawniają pracę, w dużej mierze uzupełniają funkcje aplikacji internetowych.
Oczywiście plusy nie przesłaniają mi minusów, które niewątpliwie iP posiada. Przede wszystkim kiepska obsługa 3G, ale tu być może część winy leży po stronie operatora. 3G wyłączyłem i obecnie bateria trzyma spokojnie 4 dni (5 dnia 20%). Nie jest to dla mnie jakimś poważnym brakiem, bo przez 90% jestem w zasięgu wifi.
MMS'y - w życiu wysłałem i odebrałem łącznie może z 5 i korzystając z iP mam tego świadomość.
iP jest specyficznym urządzeniem (specjalnie nie nazywam go telefonem, bo w rzeczywistości jest czymś więcej) i wybór nie powinien być podyktowany modą a przeznaczeniem.