• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #632428  autor: marcinp72
 12 maja 2013, 11:20
Witam, mam oferte wymiany mojego htc One S na iphona 5 z moja doplata. Mam pytanie, czy jest to oplacalne? Telefon ma simlocka na zagraniczna sieć. Ile bedzie kosztowalo mnie zdjecie simlocka z tego iphona? Da sie to zrobic to w jakims gsmie czy tylko kupujac te karty gevey na allegro czy jak kto tam sie nazywa? Jesli wtedy juz bedzie odblokowany to bedzie mozna normalnie korzystac ze swojej karty sim? Mam karte orange. Gdy telefon bedzie aktualizowany simlock zagraniczny powroci czy nie? Jak to jest? No i ostatnie pytanie, co moglbym robic na takim iphonie na zagranicznym simlocku?
Prosze o w miare szybka odpowiedz.

#632500  autor: user_delete34
 12 maja 2013, 16:17
Dołączę się.
Czytałem gdzieś na aukcji o tym, że iPhone może nie działać w Plusie. Jaki iPhone (skąd?) i dlaczego? Czy można to obejść? Chcę kupić iPhone'a, choć jeszcze nie teraz, przez allegro i do korzystania na prepaidowej karcie Plusa.

#632510  autor: johnykefir
 12 maja 2013, 17:17
Dużo zależy od tego w jakiej sieci Iphone ma założonego simlocka. Jeśli jest to Polskie Orange lub Play nie ma większego problemu. Problem pojawia się z zagranicznymi simlockami. W takim przypadku koszty często są bardzo duże ( nawet do 700 zł ) i nie zajmuje się tym żaden ze stacjonarnych serwisów gsm. Jedyną firmą jaką znam, która oferuje zdjęcie blokady sim z Iphona 5 z zagranicznych sieci jest simlock24.pl . Tam polecam poszukać dokładnych informacji; za ile, jak itp.
Karta Gevey nie zdejmuje simlocka, a oszukuje telefon w taki sposób, że możemy z niego korzystać z dowolną kartą sim. Ma to jednak swoje wady m.in. jedna karta gevey- jedna wersja oprogramowania. Czyli posiadając Iphona w wersji oprogramowania 6.0 i używając karty Gevey nie możemy przeprowadzić aktualizacji oprogramowania. Nie możemy też wgrać oprogramowania starszego.

Po pełnym zdjęciu simlocka, można bez problemu w pełni używać telefonu, czyli włożyć dowolną kartę, aktualizować oprogramowanie itp. Nie wpływa to też na gwarancję, ponieważ Iphone jest odblokowywany w Apple'u i jest to całkowicie legalne i bezpieczne.

Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam Paweł

#632517  autor: user_delete34
 12 maja 2013, 17:56
johnykefir, domyślasz się w takim razie o czym mogło chodzić tej osobie z aukcji, dlaczego miałoby nie działać w Plusie?
Skoro wystarczy zdjęcie simlocka i nie trzeba się przejmować ani pochodzeniem ani brandem to dobrze.
Dzięki! :)

#632519  autor: johnykefir
 12 maja 2013, 18:00
Podejrzewam, że osoba, która go sprzedawała włożyła kartę Plusa i nie działał- czyli miał simlocka. Ewentualnie podejrzewała ogólnie obecność simlocka a wspomniała o sieci Plus. Ale dokładnie czemu tak a nie inaczej to nie mam pojęcia. To już pytanie do autora ;)

#633187  autor: kurdzio
 15 maja 2013, 17:21
Wg tej tabelki, Plus po prostu nie jest wspierany przez Apple.
http://support.apple.com/kb/HT1937?viewlocale=pl_PL

Nokia 3510 -> Nokia 3200 -> Sony Ericsson w800i -> Nokia 5310 -> Nokia 5530 -> Sony Ericsson Live with Walkman -> iPhone 5

#633198  autor: user_delete34
 15 maja 2013, 17:51
kurdzio, nie jest wspierany? Dlaczego i na jakiej zasadzie - nie czyta karty czy co?
Widziałem iPhone'a działającego w Plusie ale pojęcia nie mam w jakiej taryfie. Nie chciałbym się nadziać przy ewentualnym kupnie.

#633199  autor: johnykefir
 15 maja 2013, 17:56
Nie wspierany w tym sensie, że Plus nie sprzedaje oficjalnie Iphonów. Zainteresowanym zamawiają salony, ale nieoficjalnie. Czyli kupić można, używać też, ale w cenniku oficjalnym nie ma. Tak przynajmniej to wyglądało rok temu.

#633201  autor: user_delete34
 15 maja 2013, 18:22
johnykefir, aha. Bałem się, że coś mi nie zadziała. Dzięki! :)

#641541  autor: user_delete27
 23 cze 2013, 12:50
Markadiusz, Iphone w plusie dziala wysmienicie. Sam jakis rok temu uzywalem przez pare tygodni 3gs'a, simlocka zdjalem przez JB. Wszystko swietnie dzialalo, mms, internet, poczta push - bez najmniejszego problemu.

#641597  autor: user_delete34
 23 cze 2013, 17:13
dziadek186, tylko ja nie jestem zainteresowany jailbreakiem. Jak bym kupował, to nówkę od polskiego operatora lub w samym sklepie Apple i zależy mi na gwarancji.

#672985  autor: ehaasta
 06 lis 2013, 19:37
johnykefir pisze: Jedyną firmą jaką znam, która oferuje zdjęcie blokady sim z Iphona 5 z zagranicznych sieci jest simlock24.pl .
Firm jest dużo więcej. Ja korzystałem z tańszej opcji na e-simlock.com.pl
 #769026  autor: Viktor
 09 gru 2014, 20:24
Co do ściągania simlocków zagranicznych z iPhonów to bardzo często wystarczy poczekać kilka tygodniu i ceny takich usług drastycznie spadają. Nie każdy ma na to czas i pieniądze, ale zawsze to jakiś sposób.
 #769320  autor: KajzerSouze
 10 gru 2014, 23:33
Viktor pisze:Co do ściągania simlocków zagranicznych z iPhonów to bardzo często wystarczy poczekać kilka tygodniu i ceny takich usług drastycznie spadają. Nie każdy ma na to czas i pieniądze, ale zawsze to jakiś sposób.
Tu się mylisz :-) rok temu chciałem ściągnąć simlocka z iPhone 5S o2 UK, wtedy takie odblokowania chodziły po 60 zł, teraz koszt najmniej około 100 zł, mój znajomy ostatnio też chciał odblokować swojego iPhone 5S z orange uk, dwa lata temu za to samo odblokowanie ale 4ki zapłacił niecałe 100 zł, teraz od roku szuka taniej ale koszt minimum to nadal 340 zł i cena utknęła, a więc tu nie działa "amortyzacja" jedne odblokowania drożeją, drugie tanieją, myśle że jak coś kosztuje około 100 zł to nie warto się trolować i czekać " może stanieje " bo można się nieźle wkręcić