Ja również uważam, że te małe ekrany są zaletą.
Sam przesiadłem się z 5,5' Note II bezpośrednio na iPhone 5 co było lekkim szokiem
Jednak po paru dniach przekonałem się, bo mogę wreszcie normalnie używać telefonu bez problemów, które miałem na Note i nawet trochę na SIII gdzie ciężko mi było sięgnąć belki powiadomień
Sam ekran piątki jest faktycznie trochę nienaturalnie wąski, ale nie przeszkadza mi to zbytnio.
Inną kwestią na plus jest optymalizacja. Nie wiem jak oni to robią, ale iPhone 5, który ma "tylko" dwa rdzenie deklasuje androidowe smartfony takie jak np. Note II czy S4 w kwestii płynności. Zaczynając od menu przez aplikacje aż po najbardziej wymagające gry. Tu nie muszę się martwić czy mi pójdzie dana nowa gra i na jakich detalach - po prostu wchodzę w sklep to co mi się spodoba będzie po prostu działać. Bez instalowania modów, custom romów, patchy itp..
No i personalizacja. Zaraz pewnie ktoś by skomentował, że mi się coś pomyliło, ale po Jailbreak'u jest naprawdę dużo zabawy. Od obsługi gestów, zmiany motywów czy wyglądu ogólnego systemu po mody pozwalające na grę na padzie od PS3 itd.