• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #677860  autor: Lesiu106
 26 lis 2013, 21:25
witam,

ostatnio szukałem jakiegoś dobrego modelu słuchawek studyjnych - ze względu na jakość dźwięku. Po prostu przetestowałem kilka modeli i jakość tak mnie zaskoczyła, że chcę sobie kupić.
Konkretnie takie: http://allegro.pl/audio-technica-ath-m5 ... 45045.html

Jedyne co mnie martwi to moc - taki sprzęt na pewno pożera prąd. Sporo prądu.
Czy takie słuchawki będą działać z iPhone 4? Czy może lepiej szukać do telefonu czegoś słabszego a takie słuchawki zostawić do komputera?

Proszę Was o zdanie bo niestety w tym temacie jestem zielony - dotąd z takiego sprzętu korzystałem tylko przy komputerze, a do smartfona miałem malutkie Skullcandy ;)

#677898  autor: wtd
 26 lis 2013, 23:06
A patrzyłeś na impedancję i czułość tych twoich skullcandy? Bo to są dwa kluczowe parametry jeśli chodzi o to czy odtwarzacz będzie w stanie napędzić słuchawki. Internety z jednej strony mówią że fajnie jakby przenośne słuchawki miały do 32-35ohm i czułość ponad 100dB/mW a z drugiej chłopaki na head-fi piszą że iphone sobie spoko poradzi z tym modelem, a tam większość osób zna się na słuchawkach. LINK. Z trzeciej strony nie wiem czy przypadkiem europejskie iphone nie są cichsze przez unijne standardy, to też może być istotne. Awaryjnie zostaje ci jeszcze przenośny wzmak, ale wtedy dochodzi kolejna cegiełka do kieszeni.

#677936  autor: max4max
 27 lis 2013, 07:39
Lesiu106 pisze:witam,

ostatnio szukałem jakiegoś dobrego modelu słuchawek studyjnych - ze względu na jakość dźwięku. Po prostu przetestowałem kilka modeli i jakość tak mnie zaskoczyła, że chcę sobie kupić.
Konkretnie takie: http://allegro.pl/audio-t...3717845045.html
A słuchałeś tych słuchawek na swoim sprzęcie, czy tylko czytałeś o nich i słuchałeś na czymś tam?
Bo skoro jesteś "zielony" to po poczytaniu najważniejsze to posłuchać kilku modeli i to dokładnie na swoim ajfonie.
Tak, że wybierzesz się do dobrego sklepu hi-fi i tam sobie posłuchaj, od razu też będziesz wiedział czy fon napędzi dane słuchawki.
Dodam, że jest to ważne z jeszcze jednego względu - te przesłuchania, otóż mimo ogólnie dobrych opinii każdy sprzęt : słuchawki i źródło dobrze lub źle zgrywają się ze sobą , czyli jest wysoka lub niska synergia.
Mogą być 2 bardzo dobre osobno sprzęty, a razem wychodzi :pottytrain5:

#678051  autor: Lesiu106
 27 lis 2013, 17:06
@wtd
Moje aktualne słuchawki - Skullcandy JIB - mają 16-32 Ohm. Niestety przy głośności powyżej 65% szumią/charczą na wysokich tonach. W ustawieniach zmniejszyłem soprany i jest trochę lepiej. Dodam, że na poprzednim telefonie - LG 4X HD z odtwarzaczem Poweramp charczały dopiero przy 80% głośności.

Inne słuchawki testowałem, a niektóre tylko opierałem się na opiniach z internetu. Te Audiotechnica co podałem, były testowane przez youtuber'a MKBHD i chwalił je jako najlepsze w tej cenie, testował je przy smartfonach z Androidem.