• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.

#642261  autor: kurdzio
 25 cze 2013, 23:16
1. http://pl.wikipedia.org/wiki/Benchmarking
2. Nie ma nic złego w wykorzystaniu sprawdzonych pomysłów.
3. Tak naprawdę spora liczba użytkowników sama nie wie jakich "innowacji" by chciała.

Nokia 3510 -> Nokia 3200 -> Sony Ericsson w800i -> Nokia 5310 -> Nokia 5530 -> Sony Ericsson Live with Walkman -> iPhone 5

#642287  autor: user_delete34
 26 cze 2013, 06:19
kurdzio, ten post to zwykła reklama. Jak by do tematu podchodzić szczegółowo, wyjdzie, że wszyscy się wzajemnie kopiują, tylko tutaj masz nazwę giganta i "wielce kontrowersyjny temat". Co w tym nowego, zaskakującego? Tak działa rynek, bo trzeba skroić produkt pod jak największą klientelę.

#642318  autor: kendal
 26 cze 2013, 10:54
Markadiusz pisze:kurdzioJak by do tematu podchodzić szczegółowo, wyjdzie, że wszyscy się wzajemnie kopiują.
Wszyscy to pół biedy. Apple zarzekało się, że nie chce być zależną firmą od innych. Prawda niestety jest jaka jest, kopiują od każdego jak popadnie i patentują to co mogą.

#642357  autor: Jorga
 26 cze 2013, 13:14
Wiesz, z drugiej strony to chyba nie ma firmy [ tu mogę się mylić ], która jest absolutnie niezależna od jakiejkolwiek innej firmy. Nie ma w żadnej branży pomijając i odchodząc już do telekomunikacji firmy, która sama robiłaby każdy z podzespołów, ponieważ wtedy firma stawałaby się hybrydą, a z tego, co wiemy hybryda nigdy nie będzie dobra ani w jednej ani w drugiej dziedzinie. Także w moim mniemaniu mówienie, że firma X jest zależna od firmy Y jest bardzo ogólnikowe i nie ma sensu się w to zagłębiać. To tak jakby sądzić sąsiada o to, że podpatrzył u drugiego sąsiada jak fajnie rozpalić ognisko by mu nie gasło i teraz ten pierwszy stosuje ten sam sposób. Wiem, że to może nie za dobry przykład, ale starałem się to w jak najprostszy sposób ukazać.

Pozdrawiam,
Bartłomiej

Pozdrawiam,
Bartłomiej P.

#642855  autor: znawca
 28 cze 2013, 03:20
Nie podoba mi się najnowszy iOS7, ale faktem jest że wciąż to konkurencja więcej skopiowała od Apple niż odwrotnie:)

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#645570  autor: saluk
 08 lip 2013, 15:13
znawca pisze:Nie podoba mi się najnowszy iOS7, ale faktem jest że wciąż to konkurencja więcej skopiowała od Apple niż odwrotnie:)
czy ja wiem... sądzę że robia to coraz częściej

relacje inwestorskie itbc.pl

#645979  autor: znawca
 10 lip 2013, 00:46
Gesty multitouch to oryginalny pomysł Apple - ciekawe czy Android w ogóle by się sprzedał gdyby nie można go było obsługiwać dwoma palcami. Długo jeszcze Google musi oddawać swoje pomysły, żeby się odpłacić :P

#646226  autor: wtd
 11 lip 2013, 09:04
znawca pisze:Gesty multitouch to oryginalny pomysł Apple - ciekawe czy Android w ogóle by się sprzedał gdyby nie można go było obsługiwać dwoma palcami. Długo jeszcze Google musi oddawać swoje pomysły, żeby się odpłacić
Z grubsza to. Apple wprowadzając pierwszego iphone praktycznie od nowa wynalazło dotykowe telefony (podobnie było z tabletami i ipadem), wszyscy i rzcuili na ten pomysł i rynek się rozwija. Dobrym przykładem jak mocno to w nas siedzi jest reakcja niektórych ludzi na takie przykłady jak np. wojny patentowe o pinch to zoom - wydaje im się to tak oczywistą funkcją w telefonie że nie wyobrażają sobie żeby w ich samsungu mogło tego nie być. Teraz za to jak apple wprowadzi cokolwiek chociaż trochę podobnego do konkurencji (bez urazy, ale niektóre przykłady w tym linku to po prostu czepianie się na siłę) to jest wrzawa że apple się kończy i kopiuje konkurencję. Z drugiej strony, rzeczywiście nie sposób nie zauważyć że od śmierci jobsa jakoś żadnego rewolucyjnego pomysłu nie było, raczej powolny i systematyczny rozwój.

#646289  autor: znawca
 11 lip 2013, 14:04
Ludzie kłócą się, że Apple nie wynalazło multitoucha, ani ekranów pojemnościowych, tylko wykorzystało coś, co już było, albo że stara się opatentować naturalne i oczywiste rozwiązania.

Ja mam tylko jedno pytanie: Skoro to było takie naturalne i oczywiste, to czemu nikt tego wcześniej nie wymyślił?

Czasem żałuję, że Apple nie dostało patentu na "Pinch to Zoom" i nie zablokowało sprzedaży wszystkich smartfonów Samsunga :P

#646930  autor: code
 14 lip 2013, 09:51
Jedni kopiują od drugich, drudzy od trzecich, ale poprawiany i szlifowany jest oryginalny pomysł. To przecież naturalna kolej rzeczy - wystarczy zobaczyć, jak dużo jest filmów o tej samej tematyce.
Wystarczy zachować zdrowy rozsądek i zamiast kłócić się, kto co skopiował, wybrać to, co się podoba.

#647178  autor: Jumperone
 14 lip 2013, 23:57
znawca pisze:Czasem żałuję, że Apple nie dostało patentu na "Pinch to Zoom" i nie zablokowało sprzedaży wszystkich smartfonów Samsunga :P
No nie wiem czy jest czego żałować. W takim razie twoja N9 również by nie powstała.. :wink:

#647296  autor: znawca
 15 lip 2013, 13:59
Ale ja żałuję, że nie zablokował tylko Samsunga, albo tylko Androida :D pozostałych powinni zostawić w spokoju :-D

#647345  autor: Jumperone
 15 lip 2013, 17:35
znawca pisze:Ale ja żałuję, że nie zablokował tylko Samsunga, albo tylko Androida :D pozostałych powinni zostawić w spokoju :-D
Jeśli by przywlaszczyli sobie pinch to zoom to kazdemu producentowi by sie przeciez oberwalo..

Z reszta np twojej nokii by Apple nie mialo po co blokowac. I tak niedlugo sama upadnie :wink:

#647431  autor: znawca
 15 lip 2013, 21:00
Nie oberwałoby się wszystkim. Apple jako właściciel patentu mógłby udostępniać go jednym, a innym nie, w zależności od tego, kogo lubi ;)

Nokia mogła upaść rok temu, teraz stanie się trzecią siłą na rynku smartfonów. Bardzo lubię Finów, bo podobnie jak Appla kiedyś, cechuje ich innowacyjność i niezawodność, czego nie mogę powiedzieć ani o Samsungu, ani o Androidzie

#647461  autor: Jumperone
 15 lip 2013, 22:32
znawca pisze:Nie oberwałoby się wszystkim. Apple jako właściciel patentu mógłby udostępniać go jednym, a innym nie, w zależności od tego, kogo lubi ;)

Mógłby, ale nie musiał.
znawca pisze:Nokia mogła upaść rok temu, teraz stanie się trzecią siłą na rynku smartfonów.
Nie wydaje mi się. Może gdyby poszli w andka lub rozwinęli MeeGo byłoby inaczej, a tak na samym wp daleko nie zajadą o czym świadczą wyniki sprzedaży i różnorakie raporty.

znawca pisze:Bardzo lubię Finów, bo podobnie jak Appla kiedyś, cechuje ich innowacyjność i niezawodność, czego nie mogę powiedzieć ani o Samsungu, ani o Androidzie
A co takiego innowacyjnego wprowadzili? :smt005
Niezawodność? Może tak, ale w starych dobrych modelach lub innych prostych telefonach.

#647475  autor: znawca
 15 lip 2013, 23:06
Gdyby Nokia przeszła na Androida powstałby najlepszy smartfon z tym systemem w historii.
Pure View, Clear Black i darmowa nawigacja offline w telefonie z Androidem wyposażonym z nakładke Swipe UI rodem z N9 - żyć nie umierać :D

Niestety tak się nie stało, Nokia przeszła na WP, bo tylko dzięki pieniądzom Microsoftu mogli wyjść z kryzysu. Z resztą założenia Windowsa nie są takie złe - Google też powinien był narzucić jakieś wymagania sprzętowe dla Androida

Co do fińskich innowacji...
- wspomniane wyżej Swipe UI oparte w 100% na gestach, wygodne i intuicyjne nawet na ekranach o gigantycznej przekątnej
- Clear Black, jedyne ekrany radzące sobie w pełnym słońcu
- nawigacja i mapy do których nie potrzebuję internetu
- Pure View czyli najlepszy aparat w telefonie
- optyczna stabilizacja obrazu
- na upartego nawet design, o którym w żaden sposób nie można powiedzieć, że kopiuje Apple lub kogokolwiek ;)

Żadna Nokia czy to smartfon czy 3310 nigdy mnie nie zawiodła. Owszem, nie były idealne, czasem coś się zacinało, ale nie były to tak duże wady, by przeszkadzały w użytkowaniu. Używałem wielu smartfonów, przy większości coś grzebałem, flashowałem etc... Jedynym, który wysypał się na tyle, bym musiał go formatować był Samsung na Androidzie :P