Czyli internety na tropie kopiowania konkurencji. Niestety chyba prawdą jest, że Apple umarł wraz z Jobsem
http://ekaton.tv/?p=667

http://ekaton.tv/?p=667
Wszyscy to pół biedy. Apple zarzekało się, że nie chce być zależną firmą od innych. Prawda niestety jest jaka jest, kopiują od każdego jak popadnie i patentują to co mogą.Markadiusz pisze:kurdzioJak by do tematu podchodzić szczegółowo, wyjdzie, że wszyscy się wzajemnie kopiują.
czy ja wiem... sądzę że robia to coraz częściejznawca pisze:Nie podoba mi się najnowszy iOS7, ale faktem jest że wciąż to konkurencja więcej skopiowała od Apple niż odwrotnie:)
Z grubsza to. Apple wprowadzając pierwszego iphone praktycznie od nowa wynalazło dotykowe telefony (podobnie było z tabletami i ipadem), wszyscy i rzcuili na ten pomysł i rynek się rozwija. Dobrym przykładem jak mocno to w nas siedzi jest reakcja niektórych ludzi na takie przykłady jak np. wojny patentowe o pinch to zoom - wydaje im się to tak oczywistą funkcją w telefonie że nie wyobrażają sobie żeby w ich samsungu mogło tego nie być. Teraz za to jak apple wprowadzi cokolwiek chociaż trochę podobnego do konkurencji (bez urazy, ale niektóre przykłady w tym linku to po prostu czepianie się na siłę) to jest wrzawa że apple się kończy i kopiuje konkurencję. Z drugiej strony, rzeczywiście nie sposób nie zauważyć że od śmierci jobsa jakoś żadnego rewolucyjnego pomysłu nie było, raczej powolny i systematyczny rozwój.znawca pisze:Gesty multitouch to oryginalny pomysł Apple - ciekawe czy Android w ogóle by się sprzedał gdyby nie można go było obsługiwać dwoma palcami. Długo jeszcze Google musi oddawać swoje pomysły, żeby się odpłacić
Jeśli by przywlaszczyli sobie pinch to zoom to kazdemu producentowi by sie przeciez oberwalo..znawca pisze:Ale ja żałuję, że nie zablokował tylko Samsunga, albo tylko Androidapozostałych powinni zostawić w spokoju
znawca pisze:Nie oberwałoby się wszystkim. Apple jako właściciel patentu mógłby udostępniać go jednym, a innym nie, w zależności od tego, kogo lubi
Mógłby, ale nie musiał.
Nie wydaje mi się. Może gdyby poszli w andka lub rozwinęli MeeGo byłoby inaczej, a tak na samym wp daleko nie zajadą o czym świadczą wyniki sprzedaży i różnorakie raporty.znawca pisze:Nokia mogła upaść rok temu, teraz stanie się trzecią siłą na rynku smartfonów.
A co takiego innowacyjnego wprowadzili?znawca pisze:Bardzo lubię Finów, bo podobnie jak Appla kiedyś, cechuje ich innowacyjność i niezawodność, czego nie mogę powiedzieć ani o Samsungu, ani o Androidzie