vinc pisze:strzempa pisze:nie kupuje sie uzywanych iphonow
Dlaczego?!
używanego iPhone'a powinna kupować osoba, która bardzo mocno siedzi w urządzeniach Apple i potrafi wychwycić drobne różnice pomiędzy zamiennikiem a oryginałem. inaczej możesz kupić niezłego bubla, który będzie generował więcej udręki, niż przyjemności
- nie masz 100% pewności, czy nie był otwierany. nie wiesz, czy miał coś wymienianego, czy nie. nie ma oryginalnych części zamiennych Apple, czyli, jeśli było coś wymieniane, to albo zamiennik, albo używany oryginał.
- iPhone, tak samo jak iPod, bardzo nie lubi kurzu w środku. jeśli był kiedykolwiek rozszczelniony i nie był profesjonalnie zrobiony, będzie z rzadka dziwnie się zachowywał
- żaden z zamienników (szybka, digitizer, wibracja, obudowa, dock, głośniczek itd) nie oferuje komfortu, jaki daje Apple w iPhone. obudowy nie pasują idealnie i z czasem pękają przy docku i gnieździe od słuchawek, szybka jest podatna na zarysowania, dugitizer nie zawsze łapie multitouch, dock potrafi wysypać synchronizację, głośniczek nie będzie tak głośny, jak oryginalny
- można trafić na zombie, czyli iPhone posklejany z innych iPhone, w którym każdy element jest od innego iPhone. włącznie z płytą główną. z doświadczenia zauważyłem, że wymiana płyty głównej powoduje problemy z GPS; nie wiem, czy zmieniały się modele płyt głównych, czy co, po wymianie o wiele wolniej się fix'uje i już zawsze będzie miał z tym problem.
- kilka razy byłem świadkiem, że iPhone z Allegro miał problem z odtwarzaniem niektórych mp3; dzieje się tak, jeśli miał cięższą kraksę z czymś twardym.