• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #401210  autor: hideaki
 26 kwie 2010, 19:07
Witam,

Mam następujący problem. Przedłużyłem umowę w Play i przy okazji kupiłem Iphone 3GS. Po zarejestrowaniu telefonu pojawił się komunikat brak SIM (oczywiście włożyłem kartę do środka;), poszedłem z tym do salonu w którym kupiłem Iphone i po wymianie karty na nową wszystko zaczęło działać, ale....

no właśnie następnego dnia zorientowałem się, że nie działam na zasięgu sieci Play, mój telefon wykrywa wszystkie pozostałe sieci poza Play. Zadzwoniłem do działu technicznego i powiedziano mi że jest to wina albo telefonu albo karty SIM. Poszedłem ponownie do salonu, a tam Pan, zapewniał mnie, że spotkał się już z tym problemem i muszę włożyć nowy typ karty SIM, który kosztuje 9 zł (tutaj pierwsza wątpliwość, abstrahując od 9 zł moim zdaniem pownienem dostać tę "nową kartę sim" za darmo). Niestety nowa karta SIM również nie działa w sieci Play:( Pozostaje zatem ponowna wycieczka do salonu i reklamacja telefonu (według tego co mi powiedzieli w BOK).

Nie znam się na stronie technicznej telefonów, mam jednak wątpliwość, czy to może być wina telefonu, jakiego rodzaju usterka techniczna może spowodować, że telefon nie wykrywa zasięgu tylko jednej sieci? W dodatku mojej, czyli Play? W pozostałym zakresie telefon działa bez zarzutów.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie jak go rozwiązać?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

#401215  autor: kerim36
 26 kwie 2010, 19:26
hideaki pisze:muszę włożyć nowy typ karty SIM, który kosztuje 9 zł
wymiana sim w play jest zawsze bezplatna
hideaki pisze:Nie znam się na stronie technicznej telefonów, mam jednak wątpliwość, czy to może być wina telefonu, jakiego rodzaju usterka techniczna może spowodować, że telefon nie wykrywa zasięgu tylko jednej sieci? W dodatku mojej, czyli Play? W pozostałym zakresie telefon działa bez zarzutów.
moze byc wina telefonu, ale wtedy albo nie dziala wcale, albo dziala poprawnie

czy iphone jest z play??

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#401217  autor: orson_dzi
 26 kwie 2010, 19:29
kerim36 pisze:czy iphone jest z play??
Co z tego, że jest?
Simlocka nie ma na pewno.

A jak z kartami innych operatów? Działają, czy też nie bardzo?

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#401220  autor: kerim36
 26 kwie 2010, 19:49
orson_dzi pisze:Co z tego, że jest?
a to z tego, ze bedzie mogl rozwazyc wysylke do serwisu

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#401227  autor: abramek92
 26 kwie 2010, 20:16
iPhone w PLAY to fikcja :)

#401237  autor: hideaki
 26 kwie 2010, 20:50
Przede wszystkim dziękuje za odpowiedź.
A co do przesłanych postów to:

hideaki napisał/a:
muszę włożyć nowy typ karty SIM, który kosztuje 9 zł

wymiana sim w play jest zawsze bezplatna

Zgadza się, duplikat karty SIM jest bezpłatny, dostałem dwa żaden nie działa w Iphonie, po czym w dostałem informację, że w innym salonie Play jest nowy typ kart SIM, poszedłem tam i tak jak już napisałem Pan zapewniał mnie, że ten problem rozwiąże nowa karta, z tym że mogę ją nabyć tylko w starterze play, więc musiałem kupić starter za 9 zł - moim zdaniem niedopuszczalne.

hideaki napisał/a:
Nie znam się na stronie technicznej telefonów, mam jednak wątpliwość, czy to może być wina telefonu, jakiego rodzaju usterka techniczna może spowodować, że telefon nie wykrywa zasięgu tylko jednej sieci? W dodatku mojej, czyli Play? W pozostałym zakresie telefon działa bez zarzutów.

moze byc wina telefonu, ale wtedy albo nie dziala wcale, albo dziala poprawnie

czy iphone jest z play??

Tak Iphone jest z play. Na każdej innej sieci działa poprawnie, z tym że ja nie działam wtedy na zasięgu swojej sieci. Co do dalszych postów to

nie próbowałem z kartami innych operatorów, dzięki za sugestię spróbuję jutro, ale chyba ten telefon ma simlocka, skoro go kupiłem w play? czy z iphonami jest inaczej?

No podobno teraz to już tylko wysyłka do serwisu, ale nie wiem czemu mam przeczucie, że to nie jest kwestia tego egzemplarza telefonu....

abramek92 mógłbyś rozwinąć swoje stwierdzenie? Co konkretnie masz na myśli? Jeśli Play oferuje telefony, które nie są kompatybilne z ich siecią i nie obsługują ich sieci to moim zdaniem jest to niezgodne z prawem.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

#401241  autor: orson_dzi
 26 kwie 2010, 21:15
hideaki pisze:chyba ten telefon ma simlocka, skoro go kupiłem w play? czy z iphonami jest inaczej?
Nadeszły takie piękne czasy, że nie ma już simlocków u operatorów (czy Orange jeszcze ma?).

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#401245  autor: hideaki
 26 kwie 2010, 21:44
orson_dzi pisze:
hideaki pisze:chyba ten telefon ma simlocka, skoro go kupiłem w play? czy z iphonami jest inaczej?
Nadeszły takie piękne czasy, że nie ma już simlocków u operatorów (czy Orange jeszcze ma?).
W takim razie jutro spróbuje z innym operatorem, a jeśli na wszystkich innych kartach operatorów telefon będzie działał bez zarzutów, na karcie play też, ale na zasięgu innej sieci, to czy w takim wypadku nadal można mówić o wadzie telefonu?

#401249  autor: slawekt
 26 kwie 2010, 21:57
Witam!

Zanim zaczniesz kombinować to proponuję Ci jeszcze zainstalować na komputerze iTunes i podłączyć telefon za pomocą kabla USB będącego w zestawie. Niech połączy się z serwerem Apple i powinno być OK. Karta Play'a niech będzie w telefonie.

Pozdrawiam
Sławek

#401318  autor: dario321
 27 kwie 2010, 10:05
ustaw recznie ipka na operatora -PLUS GSM