• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #568051  autor: plus122
 16 lip 2012, 16:47
mam pytanie, teraz zmieniam telefon na smartfona w wifi. Jeszcze nigdy nie mialem telefonu z wifi, wiec chcialbym sie zapytac jak z tego korzystac aby nie narazic sie na koszty?? Czy odrazu po odnalezieniu hotspota przez telefon moge normalnie wykonywac czynnosci takie jak roznego rodzaju aktualizacje, przegladanie stron internetowych i sluchanie radia?, czy najpierw jeszcze musze gdzies wejsc . Prosze pomocy bo sie obawiam ze naciagne sie na niepotrzebne koszty ;/

#568055  autor: user_delete34
 16 lip 2012, 17:01
Zanim włożysz kartę do telefonu, to włącz go bez karty i wyłącz dane pakietowe (domyślam się, że androidowca kupujesz) w ustawieniach, dodatkowo pobierz przez WiFi program w stylu APNdroid, który blokuje połączenia internetowe przez sieć komórkową. Jeżeli nie możesz uruchomić telefonu bez karty, to najpierw w innym telefonie włącz na tej karcie pakiet internetowy, bo telefon z androidem to pewnie zaraz po uruchomieniu będzie się chciał łączyć z siecią. WiFi jest darmowe, chyba że jesteś w hotelu itp i każą ci np 5 zł dać za podanie hasła.

#568058  autor: plus122
 16 lip 2012, 17:22
nie raczej symbiana chyba, ze wifi jest darmowe to wiem, ale raczej chodzilo mi oto czy jak juz bede podlaczony do sieci wifi to w tym momencie juz moge normalnie korzystac z internetu nie martwiac sie o rachunek?

#568062  autor: user_delete34
 16 lip 2012, 17:36
plus122 pisze:nie raczej symbiana
Nie wiesz, jaki wybrać telefon, czy nie znasz jego specyfikacji? Jeśli wiesz, co chcesz, to jaki to model?
Symbian zawsze pyta, przez jaki punkt dostępowy ma się połączyć z siecią. Wyjątki są 2: gdy sam ustawisz, żeby zawsze łączył się przez dany punkt a także jeśli telefon ma brandowany soft to możliwe, że pierwsze uruchomienie przeglądarki otworzy stronę główną - plus.pl - najprawdopodobniej przez punkt dostępowy WAP. Strona Plusa jest chyba otwierana za darmo ale dla pewności od razu po włączeniu przeglądarki wszedłbym w jej ustawienia i stronę główną zmienił z plus.pl na Zakładki a punkt dostępowy na Zawsze pytaj. Wtedy jeżeli tylko coś by pobrało kasy, to tylko za pierwsze uruchomienie strony plus.pl.

#568063  autor: Spioszek
 16 lip 2012, 17:42
Na symbiana jest przeważnie profil WAP i GPRS i WAP można skasować jeśli się go nie używa :)

#568146  autor: plus122
 16 lip 2012, 22:28
to znaczy to jeszcze sie wacham ale chyba zdecyduje sie na Nokie 500. ktora ma symbiana. ale jesli to usune wap to nic sie nie stanie, nie bede mial jakis problemow z telefonem?

#568155  autor: user_delete34
 16 lip 2012, 23:06
Żadnych problemów nie będzie. Możesz usunąć wszystkie punkty poza MMS, jeśli z internetu korzystać będziesz tylko po WiFi. No ale pamiętaj: gdybyś wtedy chciał przez sieć komórkową, to od nowa musisz wysłać konfigurację z plus.pl

#568195  autor: Vieslav
 17 lip 2012, 09:13
Markadiusz pisze: Zanim włożysz kartę do telefonu, to włącz go bez karty i wyłącz dane pakietowe
Żaden telefon (tym bardziej android) nie pozwoli ci wejść w ustawienia sieci komórkowej bez karty sim. Symbian raczej nie połączy się z internetem, a jeśli już to zapyta przez który profil się połączyć.

#568200  autor: Forest150
 17 lip 2012, 09:33
plus122 pisze:to znaczy to jeszcze sie wacham ale chyba zdecyduje sie na Nokie 500.
Ja Cię proszę nie osłabiaj mnie... :tard:

Jeśli Ci pomogłem, kliknij "pomógł"

#568209  autor: pakierhakierxd
 17 lip 2012, 10:09
To już nie Symbian a Belle :) ,nie wiem czy będziesz zadowolony z tego telefonu bo dużo osób mówi że jest wolny,zawiesza się czasem,nie wiem czy aktualizacja softu tego nie naprawiła przypadkiem.

Pozdrawiam :)

#568212  autor: user_delete34
 17 lip 2012, 10:25
Vieslav pisze:Żaden telefon (tym bardziej android) nie pozwoli ci wejść w ustawienia sieci komórkowej bez karty sim.
Żaden android, telefon pozwoli. N79 żaden problem.
Ta 500 to zły wybór ale plus122 ma same śmiecie do wyboru.

#568236  autor: kamil4862
 17 lip 2012, 11:45
pakierhakierxd pisze:To już nie Symbian a Belle
Tak zapowiadali, a telefon pokazuje:
Obrazek

Co do ustawień internetu w telefonie. Nic nie usuwaj ;) Otóż jeśli chodzi o sprawę internetu po gsm Symbian Belle jest bardzo przyjazny użytkownikowi. Otóż będąc na głównym ekranie przeciągasz palcem z góry ekranu w dół i pokazuje Ci się takie coś:
Obrazek
Po lewej stronie masz "Dane mobilne" - jeśli to masz wyłączone za cholerę telefon nie połączy Ci się z internetem go gsm, nawet jeśli sam wejdziesz w przeglądarkę.

Obrazek

#568237  autor: pakierhakierxd
 17 lip 2012, 11:48
Zrobili tak jak w androidzie,badzie itp. fajnie :)

Pozdrawiam :)