• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #546811  autor: mszerlok
 10 kwie 2012, 21:00
Nokia E6 z symbianem w poprzedniej wersji przeszła w serwisie naprawę uszkodzonego głośnika nad wyświetlaczem (pierdział, nie słyszałem rozmówcy) eleganckonaprawiony telefon został mi zwrócony z nagranym nowym systemem Symbian Belle.

Zauważyłem, że po włączeniu apratu foto zdjęcia, jakie on wykonuje są jak by nieco wyblakłe i rozmazane. Dopiero po ręcznym "dostrojeniu" aparatu tzn: kontrast na full, balans bieli odpowiednio do warunków pogodowych (nie auto), dostrajanie kolorów na "żywe" aparat robi bardzo ładne, kontrastowe zdjęcie. Nie wymagam od niego jakości porównywalenj do hybrydy kompaktu z dużym objektywem, ale mam dziwne wrażenie,ze na starym systemi enie musiałem tak dostrajać ręcznie aparatu by zrobił wyraźne zdjęcie... Nie widzę też, żeby szkiełko wewnętrzne POD SZKŁEM OD OBUDOWY było jakoś zabrudzone czy coś...

czy też zauważyoliście podobny mankament po zaktualizowaniu systemu do bella?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2012, 21:04 przez mszerlok, łącznie zmieniany 1 raz.

#546866  autor: dario321
 11 kwie 2012, 08:06
zawsze mozesz zrobic downgrade :wink:

#546869  autor: Precelos
 11 kwie 2012, 08:42
dario321 pisze:zawsze mozesz zrobic downgrade :wink:
i liczyc sie z tym ze moze uwalic telefon :wink:

Obrazek

#546872  autor: dario321
 11 kwie 2012, 09:23
upgrade,downgrade jaki wgrywanie aplikacji moze doprowadzic do ''uwalenia''.tylko,ze takie softwarowe uwalenie zawsze mozna ''przelamac'' i telefon nam bedzie dzialal :-)

#546973  autor: mszerlok
 11 kwie 2012, 18:56
TA ROZMOWA NIE JEST NA TEMAT nie odpowiedzieliście na moje pytanie i uskuteczniacie jakieś bezsensowne dyskusje... poza tym wyraźnie pisze nawet na stronie nokia NIE MA MOŻLIWOŚCI WGRANIA STARSZEJ WERSJI SYSTEMU NIŻ TA, KTÓRA JEST ZAINSTALOWANA

Pytałem, czy symbian belle ma nowe, inne od starszej wersji symbiana domyślne ustawienia parametrów apratu fotograficznego, które w celu zrobienia dobrego zdjęcia rzeba przestrajać ręcznie... tyle, po cholere się wymądrzacie czy downgrade uwala telefon czy nie g mnie to obchodzi, albo się nie wpiepszajcie jak nic nie wiecie:P

Proszę wypowiadać się na temat!!!!!

#547022  autor: znawca
 11 kwie 2012, 23:59
mszerlok może trochę spokojniej :)
to co twierdzi Nokia, a to co rzeczywiście da się zrobić w ich telefonach, to dwie różne rzeczy

dasz radę wstawić zdjęcia zrobione przed i po update?

Jeśli nie możesz zrobić downgrade, to po prostu wgraj jeszcze raz Belle (Nokia Suite powinno mieć taką funkcję). Może w serwisie coś im nie poszło i ponowne wgranie softu rozwiąże problemy.

ale najpierw zrób hard reset wprowadzając kod: *#7370# albo wyłączając telefon i wciskając jednocześnie klawisze: shift, spacja i backspace
pamiętaj, że to wykasuje ci wszystkie dane z telefonu, więc zrób kopię zapasową kontaktów, wiadomości itp i zgraj na komputer muzykę i zdjęcia.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#547043  autor: dario321
 12 kwie 2012, 09:22
mszerlok pisze:Zauważyłem, że po włączeniu apratu foto zdjęcia, jakie on wykonuje są jak by nieco wyblakłe i rozmazane. Dopiero po ręcznym "dostrojeniu" aparatu tzn: kontrast na full, balans bieli odpowiednio do warunków pogodowych (nie auto), dostrajanie kolorów na "żywe" aparat robi bardzo ładne, kontrastowe zdjęcie.
mszerlok pisze:czy też zauważyoliście podobny mankament po zaktualizowaniu systemu do bella?
odpowiem merytorycznie (na przykladzie nokia N8);nie zauwazylem i nie mialem takiego problemu i byl to soft BELLE-->nie BELLA.
odnosnie downgrade'u to jest on mozliwy,a dlatego podsunalem Ci ten pomysl bo; wgrywajac nizszy soft (np;ANNA) mialbys mozliwosc sprawdzenia czy problem wystepuje,gdyby tak bylo to w/g mnie uszkodzili cos nie z software'u i samemu nic nie da sie zrobic (zadne formatowanie,wgranie softu itp. nie pomoze).
mszerlok pisze:Pytałem, czy symbian belle ma nowe, inne od starszej wersji symbiana domyślne ustawienia parametrów apratu fotograficznego, które w celu zrobienia dobrego zdjęcia rzeba przestrajać ręcznie
a mozesz wskazac gdzie o to pytales?
mysle,ze to konkretne pytanie powinienes zadac na live chat'cie nokia.pl

#547046  autor: mszerlok
 12 kwie 2012, 09:40
Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi. Za jakis czas na pewno będę musiał zrobić hard reset i ponownie wgrać program, na razie nie będę się tym zajmował bo aparat w telefonie to ostatnia rzecz której w nim używam. Ten wątek założyłem z mojej czystej ciekawości a nie dla tego, że jest to sprawa utrudniająca mi życie. Nie mam zdjęć sprzed upgradu by porównać, a może jakieś znajdę, zobaczę. W każdym razie zwrócer na to uwagę. Szkiełko aparatu nie jest zabrudzone, nie wiem zatem co mogli by innego zepsuć..., zdejmowali wierzchnią obudowę w celu wymiany głośnika nad wyświetlaczem który padł, to był powód odwiedzin telefonu w serwisie, niczego innego nie powinni ruszać w ogóle...:/ hej! pozdrawiam

#547081  autor: dario321
 12 kwie 2012, 12:43
jesli ponowne wgranie softu przez Ciebie nie zmieni nic to cos serwis popsul i musisz ponownie oddac fon na naprawe :|

#547276  autor: mszerlok
 12 kwie 2012, 23:51
i popsują kolejne trzy rzeczy czyszcząc szkiełko matrycy aparatu, nie dzięi, z reszta matryca jest czysta, zwalam to na kark innych ustawień domyślnych aparatu fotograficznego i tyle, przy dostrojeniu robi bardzo wyraźne zdjęcia a w przypadku zabrudzenia matrycy plamy byłyby jeszcze bardziej widoczne WTEDY DOPIERO BYŁOBY WIDAĆ SYF, PRZY WYŚRUBOWANIU KONTRASTU NA FULL, zatem nie sądzę... ale dzięki za pomoc narazi enie mam czasu się tym zajmować...