hmmm... obudowa wygląda na plastikową, ale może, że to poliwęglan jak w N9
Szczerze mówiąc na początku wziąłem niusa o 808 za żart, potem pomyślałem że to 41 mpix jest wynikiem interpolacji, ale wygląda na to, że naprawdę Nokia zbudowała taki sensor.
Podobno pracowali nad nim 2 lata. Ja życzę im powodzenia, bo że tak powiem... za żółto się robi na rynku i zaczynam mieć dość wszędobylskich Koreańczyków z tym ich Androidem i nowymi technologiami wprowadzanymi (a potem porzucanymi) jedna za drugą...
Wcześniej mówiło się o 3x zoomie optycznym przy 12stu mpix i zastanawiam się, czy to by nie było lepsze rozwiązanie. Tak, Nokia pokazała, że potrafi zaskoczyć, trzymać sprawy w tajemnicy i puszczać fałszywe plotki, ale mam duże wątpliwości, czy ich pomysł się sprawdzi.
Z problemem szumów radzą sobie skalując zdjęcia do mniejszej rozdzielczości. Ciekawe rozwiązanie i dość cwane z uwagi na to, że większość osób wybierze fotki w rozmiarze 5 mpix, choćby z uwagi na ich rozmiar. Wyobraźcie sobie działanie galerii pełnej zdjęć 38 mpix
Odwzorowanie detali zawsze było tym, co kulało w telefonach, więc 808 może być hitem, jeśli sobie z tym poradzi.
Jak ktoś słusznie zauważył, zabarwianie piksela na podstawie kolorów siedmiu sąsiednich może powodować przekłamania w kolorach, ale kolory zawsze łatwiej poprawić w Photoshopie. Z drugiej strony, ile osób poddaje swoje fotki jakiejkolwiek obróbce? 1%?
To, czego się obawiam, to szybkość działania. Teraz popularność zyskują błyskawiczne aparaty, jak choćby iPhone 4S, czy N9. Ile będzie trwać zrobienie tak wielkiej fotki w 808? nie mówiąc już o jej przeskalowaniu (inteligentne obliczanie kolorów pikseli), wyświetleniu na ekranie i szybkiej obróbce... i ile pochłonie energii?
Procesor 1,3 GHz to miła niespodzianka, ale jakie jest GPU? Czy dodatkowo zastosowano dedykowany chip do obsługi aparatu? To by było logiczne rozwiązanie.
Na koniec powiem, że zawiodłem się na jakości wideo... O ile przykładowe zdjęcia są super, to filmy wyglądają nie tylko na gorsze od SGS II, czy iPhona 4S... ale też znacznie poniżej jakości z N8...