• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #537536  autor: znawca
 27 lut 2012, 13:43
Wiem, że jest jeszcze mocno wcześnie, ale chyba wypadałoby taki temat założyć ;)

http://telepolis.pl/news.php?id=24315&m=0
http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... ratem.html
http://www.gsmmaniak.pl/91369/nokia-808-pure-view/
http://komorkomania.pl/2012/02/27/nokia ... ucja-wideo

Nokia 808 to moim zdaniem największa sensacja na tegorocznym kongresie w Barcelonie, która o ile już nie wzbudza, to na pewno wzbudzi wiele kontrowersji.
Poprawcie mnie ale trzydziestokilkumegapikselowe sensory wykorzystuje się w pełnoklatkowych lustrzankach. Nawet kompakty nie mają takich matryc, a co dopiero telefon. Nokia rzeczywiście ma spore aspiracje :-D

Samsung miał rację nie prezentując Galaxy S III, bo i tak by tego nie przebił.

a co wy myślicie? bo ja osobiście nie mogę się doczekać testów i wciąż mam wątpliwości, czy to rozwiązanie się sprawdzi...
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, 14:59 przez znawca, łącznie zmieniany 2 razy.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#537543  autor: romek
 27 lut 2012, 14:22
z czego wykonana jest obudowa?

#537551  autor: Xy
 27 lut 2012, 14:34
Tylko 41 megapikseli? Spodziewałem się 5678 gigapikseli. W końcu to jest takie łał... Gimnazjaliści pewnie są ultrazachwyceni takim "super" aparatem ;-)
Cudów nie ma. Taka ilość megapikseli na matrycy wielkości małego paznokcia nie pozwoli na wykonanie dobrego jakościowo zdjęcia. Nie uwierzę dopóki nie zobaczę obiektywnego testu tej Nokii. Zdjęcia i materiały prasowe od Nokii mnie nie przekonują. Może i foty są wykonane tym telefonem ale do Sieci poszły po dłuuugiej obróbce w Fotoshopie.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#537562  autor: drcox
 27 lut 2012, 15:00
Matryca pewnie robi zdjęcia jak dobry aparat 5Mpix a potem ekstrapolacja do miliarda megapikseli i reklama gotowa.

#537565  autor: Xy
 27 lut 2012, 15:04
Hyhy, w kwestii megapikseli to mój stary kompaktowy aparacik Nikona o matrycy 5Mpix robi o niebo lepsze zdjęcia niż super mega hiper wypasiony nowy kompakt Sony z 14Mpix matrycą. Bardzo niski poziom szumów, nie ma efektu rozmydlenia zdjęć, są ostre, wyraźne... Czego chcieć więcej?

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#537587  autor: znawca
 27 lut 2012, 15:59
hmmm... obudowa wygląda na plastikową, ale może, że to poliwęglan jak w N9

Szczerze mówiąc na początku wziąłem niusa o 808 za żart, potem pomyślałem że to 41 mpix jest wynikiem interpolacji, ale wygląda na to, że naprawdę Nokia zbudowała taki sensor.
Podobno pracowali nad nim 2 lata. Ja życzę im powodzenia, bo że tak powiem... za żółto się robi na rynku i zaczynam mieć dość wszędobylskich Koreańczyków z tym ich Androidem i nowymi technologiami wprowadzanymi (a potem porzucanymi) jedna za drugą...

Wcześniej mówiło się o 3x zoomie optycznym przy 12stu mpix i zastanawiam się, czy to by nie było lepsze rozwiązanie. Tak, Nokia pokazała, że potrafi zaskoczyć, trzymać sprawy w tajemnicy i puszczać fałszywe plotki, ale mam duże wątpliwości, czy ich pomysł się sprawdzi.

Z problemem szumów radzą sobie skalując zdjęcia do mniejszej rozdzielczości. Ciekawe rozwiązanie i dość cwane z uwagi na to, że większość osób wybierze fotki w rozmiarze 5 mpix, choćby z uwagi na ich rozmiar. Wyobraźcie sobie działanie galerii pełnej zdjęć 38 mpix :-D
Odwzorowanie detali zawsze było tym, co kulało w telefonach, więc 808 może być hitem, jeśli sobie z tym poradzi.
Jak ktoś słusznie zauważył, zabarwianie piksela na podstawie kolorów siedmiu sąsiednich może powodować przekłamania w kolorach, ale kolory zawsze łatwiej poprawić w Photoshopie. Z drugiej strony, ile osób poddaje swoje fotki jakiejkolwiek obróbce? 1%?

To, czego się obawiam, to szybkość działania. Teraz popularność zyskują błyskawiczne aparaty, jak choćby iPhone 4S, czy N9. Ile będzie trwać zrobienie tak wielkiej fotki w 808? nie mówiąc już o jej przeskalowaniu (inteligentne obliczanie kolorów pikseli), wyświetleniu na ekranie i szybkiej obróbce... i ile pochłonie energii?
Procesor 1,3 GHz to miła niespodzianka, ale jakie jest GPU? Czy dodatkowo zastosowano dedykowany chip do obsługi aparatu? To by było logiczne rozwiązanie.

Na koniec powiem, że zawiodłem się na jakości wideo... O ile przykładowe zdjęcia są super, to filmy wyglądają nie tylko na gorsze od SGS II, czy iPhona 4S... ale też znacznie poniżej jakości z N8...

#537837  autor: rain86
 28 lut 2012, 17:32
Taka ilość megapikseli na matrycy wielkości małego paznokcia nie pozwoli na wykonanie dobrego jakościowo zdjęcia.
jak na telefon to już nie taka mała, większa jak w kompaktach, przynajmniej od tych z niskiej i średniej półki (tu już nie wszystkich). Zastosowano jednak kilka ciekawych chwytów. Same megapixele jak dobrze poczytać mają służyć do robienia "bezstratnego zooma" cyfrowego co już całkiem nieźle sprawdzało się w N8 - można popatrzeć na przykładowe filmiki robione 808 i wygląda to narpawdę dobrze - jakość na zoomie

Było: Mitsubishi Trium, Alcatel OT 311,511,Sony CMD-J5, Siemens SL45i,Nokia N-Gage, SE T610, SE J200, Motorola E398, Samsung E900, Nokia N73, Samsung F480, Nokia N82, N86, 5800, Omnia HD, SE C901, Wave 8500, 6303, N8, SGS II, Lumia 800, HTC 1S
Jest:ip4s

#538925  autor: MADMAX
 05 mar 2012, 02:14
Przyznam, że z uwagą przyglądam się tej zabawce a to co m.in. mnie w tym modelu nakręca to taki mały, rzadko spotykany w telefonach drobiazg jak ksenonowa lampka.

Na razie mam jednak obawy, bowiem przejrzałem kilka filmików na YT i z tego co widzę to oprogramowanie nie działa wcale tak super płynnie.

Na pewno nie rzucę się na niego w dniu premiery. Cierpliwie poczekam na testy i opinie użytkowników.

Pozdrawiam

#538935  autor: dario321
 05 mar 2012, 08:07
MADMAX pisze:rzadko spotykany w telefonach drobiazg jak ksenonowa lampka
wcale nie tak rzadko (n82 i n8-te mialem/mam a sa i modele inne od noki,se i samsunga) i przydatna taka lampa jest podczas nocnych zdjec.
zdaje sie,ze w 808 beda tez diody doswietlajace podczas filmowania i w/g mnie polaczenie tych dwoch elementow ma sens

#540071  autor: znawca
 10 mar 2012, 01:53
Na GSMArena pojawił się wywiad na temat Nokii 808:
http://www.gsmarena.com/d_dinning_inter ... ew-728.php

i prawdopodobnie telefon ma specjalny dedykowanych chip do obsługi aparatu

#540215  autor: DeLirQa
 10 mar 2012, 21:27
znawca pisze:Wcześniej mówiło się o 3x zoomie optycznym przy 12stu mpix i zastanawiam się, czy to by nie było lepsze rozwiązanie.
Zgadzam się :) Wystarczyłoby, żeby jeszcze poprawili jakość zdjęć z N8 oraz dodali zoom optyczny. Cały czas czekam na telefon z zoomem optycznym, bo ostatni, który się pojawił na naszym rynku to Samsung G810.

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#541111  autor: znawca
 15 mar 2012, 22:17
DeLirQa pisze:Cały czas czekam na telefon z zoomem optycznym, bo ostatni, który się pojawił na naszym rynku to Samsung G810.
hmmm... jak do tej pory zoom optyczny w telefonach niestety okazywał się pomyłką :|

[ Dodano: 2012-05-14, 14:33 ]
Nie ma jeszcze testów, ale pojawił się filmik kręcony rzekomo samym telefonem (na statywie):
http://www.youtube.com/watch?v=21XUNO-_-0c

jak dla mnie wygląda świetnie.

[ Dodano: 2012-06-14, 20:48 ]
I wreszcie pierwsze testy Pure View na GSM Arena i Mobile review :D

http://www.gsmarena.com/pureview_blind_ ... ew-773.php

http://www.mobile-review.com/review/nokia-808-en.shtml

#560788  autor: thonka
 15 cze 2012, 01:27
matryca owszem tyle ma, ale nigdy tyle nie bedzie wykorzystywane co obrazuje ta grafika: http://images.anandtech.com/doci/5609/N ... er-001.png

obraz rejestruje tak naprawde tylko wycinek matrycy w zaleznosci od potrzeby. o ile bez zoomu bedzie to dosc duza czesc matrycy (ale nie cala - wykorzystywana tylko w czesci w zaleznosci od proporcji).

zoomu optycznego nie ma ale... zamiast tego jest wykorzystywany wycinek z matrycy. po prostu tak jak bylo to w przypadku zoomu cyfrowego - zostanie powiekszona czesc matrycy, ale fizycznie dalej bedzie to wycinek np. 8mpix z tych 41 dzieki czemu obraz nie bedzie z artefaktami czy innymi niedogodnosciami.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#560843  autor: MADMAX
 15 cze 2012, 11:40
znawca pisze: [ Dodano: 2012-06-14, 20:48 ]
I wreszcie pierwsze testy Pure View na GSM Arena i Mobile review :D

http://www.gsmarena.com/pureview_blind_ ... ew-773.php
Wg tego testu najbardziej podeszły mi zdjęcia z urządzeń B, D, E. Nie najgorzej też z F. Natomiast A oraz C - słabo.
Poczuję się rozczarowany jakością jeśli Nokia nie jest pod którąś z pierwszych trzech wymienionych przeze mnie liter.

Pozdrawiam

#560848  autor: Precelos
 15 cze 2012, 12:35
IMO najlepsze zdjecie zrobilo urzadzenie E, to z D tez jest super wiec pewnie w tych dwoch kryje sie olympus i nokia

Obrazek

#561069  autor: znawca
 16 cze 2012, 14:30
Jak dla mnie kolejność jest następująca:
1) E - Olympus
2) F - Pure View
3) D - N8
4) B - iPhone
5) A - SGS
6) C - HTC

:D

#563059  autor: znawca
 24 cze 2012, 14:38
Szczerze mówiąc jestem zaskoczony tak dobrą jakością zdjęć z Nokii.
Technologia Pure View działa doskonale. Zdjęcia pomniejszone do 8 lub 5 mpix są czyściutkie, nie ma na nich żadnych szumów.
Nokia naprawdę się postarała.

#563111  autor: user_delete34
 24 cze 2012, 20:55
Moja ocena telefonu: 4/5. Takie "prawie". 808:
+ dzięki wyposażeniu zastąpi aparat, kamerę, radio, mp3, nawigację, modem itp
+ po chwili powinien być w niezłej cenie (jak N8) i mieć najlepszy stosunek cena/jakość
+ ma Symbiana (którego bardzo lubię), a ten nie wymaga wiele, a oferuje dużo w standardzie
+ uniwersalny i pasuje pod prawie każde wymagania
- na Symbiana nie ma wielu aplikacji które są mi bardzo potrzebne
- ma wyświetlacz o kiepskiej rozdzielczości
- mógłby się mieścić w kieszeni (wiem o optyce ale 18 mm?) i lepiej wyglądać, system też
- przydałaby się mu jakaś zakrywka na szkiełko osłony aparatu, które łatwo porysać
Co to "HS profile" (coś związanego z BT), o czym wspominają na GSMArenie?
Dodam, że u mnie póki co żaden telefon nie uzyskał 5/5, więc jest to najlepsza ocena, na równi z najnowszym iPhone'em (który wg mnie też jest taki "prawie"). Nie komentujcie moich uwag, po prostu mam duże wymagania od sprzętu w cenie samochodu i zawsze się czepiam (miałem jeszcze o czymś wspomnieć ale zapomniałem;)).
Czy poleciłbym go? Oczywiście, każdemu.