• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #534676  autor: Seba133
 13 lut 2012, 18:13
Witam. Założyłem ten temat , aby wszyscy wspólnie podyskutowali na temat modelu Nokia 5230. Myślę że ten smartfon jest OK. Jedynym jego minusem jest to że nie ma Wi-Fi. Co wy sądzicie na ten temat? Zapraszam do wspólnej Dyskusji.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, 15:50 przez Seba133, łącznie zmieniany 1 raz.

http://dxwielun.c0.pl/index.php

#534687  autor: Forest150
 13 lut 2012, 18:50
Moim zdaniem ten telefon sprawia wrażenie takiej zabawki która nie jest dobrze i "stabilnie" wykonana a tym bardziej z dobrych materiałów... Denerwowało mnie to że jak chciałem wybrać jakaś opcje to musiałem "pacnać" raz na zaznaczenie opcji i drugi raz na potwierdzenie. Może nie jestem obiektywny bo miałem go tylko dwa dni ale w moim odczuciu taki właśnie był ten telefon.

#534747  autor: Niezgodna7
 13 lut 2012, 21:56
He, he.. No nie ma wifi, ale ma szybkie 3G i GPS i sądzę , że po to tak został wyposażony. * Wygląda nieciekawie, ale po włączeniu zmienia się w ładny smartfonik. * b.dobry aparat i filmy jak na 2mpx * Dla mnie pisanie smsów nie jest przyjemne (tylko dlatego bo lubię fizyczną klawiaturę) ale net przegląda się miło i szybko. * 5230 jest OK.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#534938  autor: Seba133
 14 lut 2012, 18:25
Calm7 pisze: * b.dobry aparat i filmy jak na 2mpx
Mam kolegę który ma ten telefon i aparat bardzo sobie chwali. Ja też uważam że na 2 mpx to ma bardzo dużo funkcji i plusów np. dobrze robi zdjęcia gdy jest zachmurzenie. Ale z tego co wiem to nie ma stopera :-D

#534967  autor: ManiacGSM
 14 lut 2012, 20:38
Sam nabyłem ten model jakiś tydzień temu- Fakt wi-fi by się przydało ale da sie przeżyć, na razie uruchomiłem pakiet 200mb w play, po za tym aparat juz lekki archaizm, i brak flesza.
Ale zanosiłem się z zakupem juz kilka miesięcy wstecz i szczerze powiedziawszy nie załuje. Głównym powodem był darmowy GPS w nokii (rzecz jasna nie tylko w tym modelu)
Myślę ,że nawet jak kupie coś bardziej na wypasie to zostawię ją sobie głównie dla tego że masz mapę w kieszeni i w obcym miescie nie trzeba błądzić.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.

#536836  autor: johnq
 24 lut 2012, 08:55
Telefonu używałem dosyć sporo bo około rok czasu. Ogólnie byłem zadowolony, ogromną zaletą jest darmowa nawigacja Ovi Maps - nie zawiodła mnie właściwie nigdy ;) tego mi brakuje w mojej E75. Jakość muzyki na dokupionych słuchawkach była bardzo dobra. Aparat robił dobre zdjęcia i bardzo ładnie kręcił filmiki. Co do minusów to niestety dotyk oporowy, przeglądanie internetu było "średnio wygodne". Dosyć dobry czas pracy na baterii i dobrze sobie radził jako modem do laptopa :-) Ogólnie jeśli ktoś ma okazję tanio nabyć to myślę, że będzie zadowolony. :-D

Pozdrawiam!

#536849  autor: Xy
 24 lut 2012, 10:47
Tak czytam te wasze posty i czytam i odnoszę wrażenie, że opisujecie jakąś totalnie inną Nokię niż 5230. Miałem styczność z trzema egzemplarzami tej Nokii. Każda właściwie miała te same wady czyli bardzo niestabilne oprogramowanie, fatalną jakość wykonania, mocno mizerną jakość muzyki, duże problemy z GPSem (Garmin jak i Ovi Maps). Odwiedzanie serwisu przynajmniej co 2 - 3 miesiące to nie było zaskoczenie. Mhm, faktycznie świetny model... Koleżanka sprzedała swoją za bezcen. Nie wiem czy 100 złotych za nią wzięła.
BTW. Był spory wątek o tej Nokii.
BTW 2. Dlaczego wątek leży w dziale "Nokia", a nie "Symbian"?

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#536861  autor: Maniiiek
 24 lut 2012, 11:35
BTW 2. Dlaczego wątek leży w dziale "Nokia", a nie "Symbian"?
Ponieważ dotyczy telefonu a nie systemu.
Każda właściwie miała te same wady czyli bardzo niestabilne oprogramowanie
A wystarczyło zaktualizować. Moje pierwsze wrażenia też takie były a po aktualizacji zupełnie inny telefon.
fatalną jakość wykonania,
Zgadza się, to jedna z tych rzeczy od których mnie szlag na nią trafiał.
mocno mizerną jakość muzyki
Testowałeś na słuchawkach od noki czy jakichś własnych, bardzo ciepłych? Bo w takim wypadku nie dziwie się, że wyszła Ci papka. Tutaj trzeba słuchawek chłodnych albo neutralnych i wtedy jakość jest po prostu świetna. Jestem nawet skłonny stwierdzić, że Wave grał ciut gorzej.
duże problemy z GPSem
Tylko raz mi się zdarzyło, że fixa złapać nie chciał. Największym problemem z GPS był ekran na którym nic nie było widać w słońcu.
Jak dla mnie to plusy:
-Czuły GPS i Ovi Mapy
- Dobra bateria
- Świetna jakość muzyki
Jeśli jednak o minusy chodzi:
- tragiczna przeglądarka (można to poprawić Operą)
- Aparat miał za dużo szumów i przekłamań
- układ wirtualnych klawiszy wołał o pomstę do nieba
- ekran o małej czułości i precyzji. Jakby był wbudowany rysik (a nie ta kostka do gitary) to jeszcze byłoby w miarę, a tak to cholera człowieka brała.
- Marna jakość wykonania.
- Brak widoczności w słońcu
- Jednak system nieco mulił. Szybkość działania zbliżona do X10 mini PRO czyli tragedii nie ma, ale dobrze też nie jest.
Ale mimo wszystko dobrze go wspominam. Chociaż bardziej byłem zadowolony z E51 za którego go wymieniłem. Oczywiście z dopłatą więc i MP3 sobie kupiłem. Marną bo marną ale grała o wiele lepiej od E51 i niestety o wiele gorzej od 5230.

#536867  autor: Xy
 24 lut 2012, 11:56
Po kolei:

1. Tak, oprogramowanie było aktualizowane w domu, w serwisie... Cały czas się sypało jak choinka w wakacje.
2. Testowałem na słuchawkach Nokii, na swoich marnych do słuchania muzyki na ulicy, na róźnych AKG i Sennheiserach. Chyba, że do tak zacnej Nokii trzeba jakieś wyjątkowo cudowne słuchawki.
3. Nawigacja ZAWSZE miała problem. Albo ze złapaniem fixa, albo z obliczeniem trasy albo z puszczeniem przez środek lasu (nie jestem kretynem, wiem jak się ustawia opcje nawigacji) albo w połowie trasy rzucała robotę.

Na szczęście nie miałem tego badziewia w swoim posiadaniu ale widziałem ile to jest warte.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#536869  autor: Maniiiek
 24 lut 2012, 12:06
róźnych AKG i Sennheiserach
Z tego co się orientuje, to one w większości są ciepłe. A ciepłe słuchawki + bardzo ciepły odtwarzacz = papka. :roll:
Nawigacja ZAWSZE miała problem. Albo ze złapaniem fixa, albo z obliczeniem trasy albo z puszczeniem przez środek lasu (nie jestem kretynem, wiem jak się ustawia opcje nawigacji) albo w połowie trasy rzucała robotę.
Nie stwierdziłem takich problemów, a używałem jej dosyć często jako nawigacji do roweru.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#536906  autor: Seba133
 24 lut 2012, 15:31
Maniiiek, Zgadzam się z Tobą całkowicie.

Myślę że niektórzy po prostu potrzebują jak najlepszych marek takich jak SE czy HTC. Sam mam bardzo podobną nokię 5800 NE i jestem zadowolony. Żadnych usterek w nawigacji ani muzyce nie stwierdziłem.

Pozdrawiam Wszystkich.

#536908  autor: ManiacGSM
 24 lut 2012, 15:46
Ja mam ten telefon od niedawna wiec nie bedę za bardzo słodzil. Na razie używam go na codzień i tyle. Mam niecały miesiąc więc wiadomo ,ze od razu człowiek nie odkryje wszystkich wad. Ostatnio zauwazyłem ,ze przy złej pogodzie długo łapie fix-a. Lepszy motyw to fakt że w centrum Katowic -"troszkę" się rozczarowałem , mówię troszkę z lekką ironią gdyż niechcę używać wulgaryzmów. A potem przy wyjeździe z centrum Katowic owszem pokazała się strzalka nawigacji lecz bez trasy i tak aż do samych Siemianowic Śląskich odbudowało całą trasę. Jeżeli tak mają działać Ovi Mapy to ja szczerze podziękuję za modele Nokii z wyższych półek , dodam tylko dla usprawiedliwienia ,że nigdy wcześniej nie używałem żadnego GPS-u w telefonach więc nie wiem czy to normalne czy nie.Zależało mi na darmowym gps-ie aby nie kupować żadnych subskrybpcji ani nie płacić za pakiety podczas podróży.

#536950  autor: Niezgodna7
 24 lut 2012, 17:39
Ja nie aktualizowałem jej do dziś i nie mam zamiaru. Cały czas mam V11.00 11. 2009 i hula miło. Wolę "nowizny" jej nie pakować. PS. V40 , 19MB sobie poczeka! Ha!

#537016  autor: ManiacGSM
 24 lut 2012, 22:09
Już jest nawet v51.0.002 jeśli chodzi o ścisłość. Ale po aktualizacji nie zauważyłem żadnych rewelacyjnych zmian. Więc moim zdaniem nie warto zawracać sobie tym głowe i tracić czas.